γργρ

Ο Alaïa επιστρέφει στο Soho με το πρώτο κατάστημα στη Νέα Υόρκη εδώ και δεκαετίες.

*Γράφει η Ιωάννα Παπανικολάου.

Μετά από μια δεκαετία και πλέον απουσία, ο οίκος Alaïa επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με φυσικό κατάστημα στην περιοχή του Soho. O οίκος ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο τα εγκαίνια μιας ναυαρχίδας που βρίσκεται στην οδό Mercer 149 στην καρδιά της εμπορικής συνοικίας tony της Νέας Υόρκης με καλλιτεχνική ιστορία, σηματοδοτώντας την πρώτη της boutique στις ΗΠΑ, υπό νέα ηγεσία, μετά τον θάνατο του Azzedine Alaïa το 2017. O δημιουργικός διευθυντής Pieter Mulier έχει συνδυάσει τη βαθιά σύνδεση του οίκου με τις τέχνες με τη προσωπική του σύνδεση με την τέχνη, ειδικά τη δημιουργικότητα που είναι επηρεασμένη από τη Νέα Υόρκη.

H boutique του οίκου Alaïa στο Soho. | Photo Credits: New York Magazine

«Η Νέα Υόρκη έχει μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για μένα», είπε ο Pieter Mulier. «Είναι η πόλη της ανθεκτικότητας. Και η ανθεκτικότητα είναι το έδαφος τροφοδοσίας για τη δημιουργικότητα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Alaïa να είναι παρόν, για άλλη μια φορά, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.» Ο οίκος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Νέα Υόρκη στο απόγειο της αρχικής φήμης του Alaïa το 1988.

«Η Νέα Υόρκη ήταν πάντα μια από τις δημιουργικές καρδιές που συνδέονται στενά με την ιστορία του οίκου», εξήγησε η Myriam Serrano, διευθύνουσα σύμβουλος της Alaïa. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε αυτό το νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο σε μια πόλη που σημαίνει τόσα πολλά για τη μόδα, τη δημιουργικότητα γενικά και την Alaïa».

Ο Mulier επιμελήθηκε τα έπιπλα και τα έργα τέχνης της νέας boutique. Το κατάστημα θα συνδυάζει το εμπόριο και την καλλιτεχνική έκφραση χρησιμοποιώντας τον χώρο ως μια γκαλερί γεμάτη με έργα τέχνης, που αντανακλά την αισθητική τoυ οίκου.

Παρόμοια με τον Azzedine Alaïa, ο Mulier αντλεί επιρροή από το πάθος του για την τέχνη. «Επέλεξα να δείξω έργα που τιμούν την αμερικανική τέχνη, από το σχέδιο μέχρι τη ζωγραφική», είπε ο Mulier. «Έχω συγκεντρώσει μερικούς από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, αυτούς που δεν σταματούν να με εμπνέουν…»

Photo Credits: New York Magazine

Για το σκοπό αυτό, οι επισκέπτες που θα επισκεφθούν το κατάστημα, θα ανακαλύψουν εξαιρετικά κομμάτια κυρίως από καλλιτέχνες που αποκαλούσαν τη Νέα Υόρκη σπίτι τους. Εκτίθενται δύο καρέκλες του Donald Judd, του οποίου το ίδρυμα βρίσκεται κοντά στο κατάστημα Alaïa. Surface Series (από το Currents), μια σειρά από δεκαοκτώ εκτυπώσεις από τον Robert Rauschenberg. υπάρχει επίσης στη συλλογή του Moma, ένα δίπτυχο του Mike Kelley και ένα μνημειώδες έργο του Jonathan Horowitz.

Η αρχιτεκτονική δομή του καταστήματος, που έχει μια εκλεπτυσμένη και minimal ατμόσφαιρα, σχεδιάστηκε από τη Sophie Hicks. Η Βρετανή αρχιτέκτονας σχεδίασε επίσης τις μπουτίκ Alaïa στο Τόκιο και τη Σαγκάη. Η τοποθεσία Soho ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μπουτίκ Alaïa σε δώδεκα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ στην Ασία.

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.