Daniel Roseberry
Photo: Inez & Vinoodh
Courtesy of Schiaparelli

O οίκος Schiaparelli αποχαιρετά τον Bertrand Guyon και υποδέχεται τον Daniel Roseberry.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή. 

Όλες οι αγάπες κάποτε τελειώνουν και κάτι παρόμοιο συμβαίνει ανά χρονικές περιόδους στον κόσμο της μόδας. Ανανέωση, νέες ιδέες, φρέσκα πρόσωπα και φυσικά έμφυτο ταλέντο αναζωογονούν τους οίκους μόδας τοποθετώντας τους, εάν όχι στο κέντρο της προσοχής, στην επικαιρότητα. Κάπως έτσι τελείωσε και η συνεργασία που θα δούμε παρακάτω, αλλά για να μην σας κουράζουμε, ας “μπούμε” κατευθείαν στο θέμα.

Ύστερα από μια τετραετή σχεδόν συνεργασία με τον καταξιωμένο Bertrand Guyon, o θρυλικός οίκος Schiaparelli γυρίζει μια νέα σελίδα σφραγίζοντας λίγες μέρες πριν την συνεργασία του με τον τριαντατριάχρονο Daniel Roseberry ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή.

Καλλιτεχνικό “παιδί” της Elsa Schiaparelli, την μεγαλύτερη ίσως ανταγωνίστρια της θρυλικής Coco Chanel, ο ομώνυμος οίκος καλωσόρισε τον σχεδιαστή στο επιτελείο του, στο ιστορικό κτίριο Place Vendôme hôtel, του αριθμού 21 στο Παρίσι. Ο Roseberry έχοντας την εμπειρία έντεκα χρόνων υπηρετώντας ως σχεδιαστής στον Thom Browne, αλλά και μία πενταετή πορεία στον ίδιο οίκο ως design director της ανδρικής αλλά και της γυναικείας συλλογής, έχει γνωστοποιήσει τον στόχο του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να επαναφέρει τον οίκο στην παλαιά του δόξα. Με σπουδές στο Fashion Institute of Technology στην Νέα Υόρκη ο ίδιος δηλώνει περήφανος αλλά και συγκινημένος υπό την νέα του ιδιότητα.

Σε πρόσφατη δήλωση του αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Schiaparelli ήταν η αυθεντία του σύγχρονου. Η δουλειά της αντανακλούσε το χάος, αλλά και την ελπίδα της ταραγμένης εποχής στην οποία ζούσε. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ίδια θέση θέτοντας παρόμοια υπαρξιακά ερωτήματα τα οποία διαμορφώνουν την ταυτότητά μας: Πώς μοιάζει η τέχνη; Τι είναι η ταυτότητα; Πώς θα ντυθούμε για το τέλος του κόσμου; . . . Είναι προνόμιο μου να συνεργαστώ με τα εκπληκτικά ταλέντα του οίκου και μέσα από τις παραδόσεις της υψηλής ραπτικής να μεταφέρω το μύθο αλλά και την ιστορία αυτού του εικονικού οίκου στο μέλλον”.

Για την βιομηχανία, τον οίκο, αλλά και τον ίδιο η συγκεκριμένη εναλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή, ιδιαίτερα μετά από τα επιτεύγματα του Guyon, ο οποίος οδήγησε τον οίκο στο απόγειο της επιτυχίας ντύνοντας απαιτητικούς celebrity όπως την Tilda Swinton, Cate Blanchett αλλά και την Gwyneth Paltrow, ήταν μια μεγάλη έκπληξη καθώς κανείς δεν γνωρίζει πολλές πληροφορίες για τον κύριο Roseberry παρά μόνο το γεγονός πως παρακολουθώντας το Instagram του η καινοτομία, αλλά και η επιτυχία προμηνύεται σίγουρη. Εκκεντρικός ωστόσο ταπεινός, αφοσιωμένος στην τέχνη και με σεβασμό στην ιστορία αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο πίσω από τον οίκο, ο Daniel Roseberry είναι ο σχεδιαστής που αξίζει να παρακολουθήσουμε και σίγουρα να αναμένουμε την καινούργια του αλλά και πρώτη συλλογή, η οποία θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2019 για το φθινόπωρο της νέας couture κολεξιόν.

Στην τελευταία του επίσημη δήλωση εκδήλωσε για ακόμη μια φορά την εκτίμηση του προς το νέο του “σπίτι” λέγοντας: “Μία από τις μεγαλύτερες κληρονομιές της ίσως είναι η δέσμευσή της στη φαντασία, την κατανόησή της καθώς και το γεγονός ότι χρειαζόμαστε φαντασία σε αυτές τις  περίπλοκες εποχές. Θέλω να δώσω τις δικές μου απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να προσφέρω μια φαντασία – ένα όνειρο – το οποίο θα μεταδίδει το συναίσθημα του πόσο σχετικοί και απαραίτητοι είναι αυτοί οι παράγοντες στην σημερινή εποχή”.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αρκετά από τα κομμάτια του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή Β. Guyon θα συμπεριληφθούν στο Ινστιτούτο κοστουμιών της επερχόμενης έκθεσης “Camp: Notes on Fashion” του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, μεταξύ των οποίων ένα φανταστικό κομμάτι, εμπνευσμένο από το φλαμίνγκο.

Πηγή: Enseble, Bertrand Guyon για τον οίκο Schiaparelli, F/W 2018–19 Haute Couture. 
Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.