NO REPRO FEE..
Pictured is internationally renowned Irish designer, Philip Treacy with model Klaudia Molenda unveiling his latest creation inspired by Lyons Gold Blend tea on Tuesday 2nd June 2009 in the dylan Hotel, Dublin. The one of a kind hat was specially created to celebrate the rich qualities of Lyons Gold Blend, which new research has revealed as the best tasting gold blend tea, out performing competitors on taste, colour, flavour, appearance and mouth feel in both blind and branded research. The hat will be on display at the Lyons Gold Blend tent at Taste of Dublin 'where great taste meets great style' from 11th June 2009. One lucky person will win the bespoke Philip Treacy creation as Irish people will be able to enter a draw at the Lyons Gold Blend tent and online at www.lyonsgoldblend.ie. Photographer Robbie Reynolds.

Philip Treacy: Η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα καπέλα του κόσμου.

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Τα καπέλα του έχουν φορεθεί από την Victoria Beckham,τη Britney Spears, τη Sarah Jessica Parker μέχρι τη Lady Gaga και τη Madonna. Τα σχέδια του έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο βασιλικό γάμο του πρίγκιπα William και της Δούκισας του Cambridge Kate το 2011 όταν φορέθηκαν πάνω από 60 δικές του δημιουργίες κατά τη διάρκεια της τελετής. Έχει σχεδιάσει καπέλα για τους οίκους Alexander McQueen, Karl Lagerfeld, Valentino, Ralph Lauren, και Donna Karan.  Τέλος οι δημιουργίες του έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρι Πότερ. Ο λόγος φυσικά για το maitre του είδους Philip Treacy.

Γεννημένος στη δυτική Ιρλανδία στο χωριό Ahascragh στις 26 Μαϊου το 1967, ο Treacy ζούσε με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του απέναντι από την εκκλησία του χωριού. ” Όταν ήμουν μικρός λάτρευα να παρακολουθώ τους γάμους. Τα φορέματα ήταν απίστευτα, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου”.

Ο Treacy μετακόμισε στο Δουβλίνο για να σπουδάσει μόδα στο National College of Art and Design το 1985. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Treacy άρχισε να φτιάχνει καπέλα σαν χόμπι. Αργότερα στα πλαίσια των σπουδών του έκανε πρακτική στο σχεδιαστή καπέλων Stephen Jones στο Λονδίνο όπου απέκτησε αρκετές γνώσεις σχετικά με την κατασκευή καπέλων και τον σχεδιασμό. Μετά την αποφοίτηση του το 1988 γράφεται στο Royal College of Art στο Λονδίνο όπου συμμετέχει στο πρώτο τμήμα κατασκευής καπέλων της σχολής.

Το 1989 ο Treacy πλησίασε τoν Michael Roberts, τον τότε fashion editor του περιοδικού Tatler και τη style editor, Isabella Blow. Η Blow αμέσως εντυπωσιάστηκε με τα σχέδια τουTreacy,ζητώντας του να σχεδιάσει ένα καπέλο για το γάμο της.  Η Blow έγινε το πατρόν για τα καπέλα του Treacy και αργότερα το υπόγειο του σπιτιού της στο Λονδίνο έγινε το εργαστήριο του. Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που πίστεψαν στο ταλέντο του και τον στήριξε σε σημαντικό βαθμό.

Το 1991 ξεκινάει να σχεδιάζει καπέλα για τον οίκο Chanel στο πλευρό του  Karl Lagerfeld. Το πρώτο του καπέλο για τον οίκο το περίφημο ”twisted birdcage” φορέθηκε από το top model Linda Evangelista και φωτογραφήθηκε από τον Patrick Demarchelier για το εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue. Ο Treacy εργάστηκε στον οίκο Chanel για δέκα χρόνια . Την ίδια χρονιά κερδίζει το πρώτο του βραβείο στο British Fashion Council ως ο καλύτερος σχεδιαστής αξεσουάρ. (το 1992 κερδίζει και πάλι το ίδιο βραβείο. Κατά τη πορεία της καριέρας του θα ακολουθήσουν άλλα τρία).

 

Παρουσίασε το πρώτο show του το 1993 με τίτλο ”All black hats” στο Harvey Nichols κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου. Για εκείνον περπάτησαν όλα τα super model της εποχής όπως η Naomi Campbell, η Yasmin Le Bon, η Kate Moss, η Stella Tennant και η Christy Turlington. Φυσικά όλα τα media στράφηκαν πάνω στο show του και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα καπέλα του ήταν ασύλληπτο. Ο Treacy ξεκινάει να εργάζεται για τον Gianni Versace και τον Valentino.

Ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην Elizabeth Street αριθμός 69 το 1994. To 1996 εκθέτει τα καπέλα του σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στο Μπιενάλε της Βενετίας. Παράλληλα συνεργάζεται με το σχεδιαστή επίπλων Tom Dixon.”Ήταν ενδιαφέρον, αλλά μου πήρε λίγο χρόνο για να ξεπεράσω την αμηχανία μου, επειδή σκέφτομαι την τέχνη ως κάτι πολύ ιερό. Κάνω καπέλα, όχι τέχνη, αλλά η Franca Sozzani (συντάκτης της ιταλικής Vogue) επέμενε να το κάνω και η Franca είναι σαν Issie , ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ποτέ δεν μπορείς να πεις «όχι».”

To 1999 στην εβδομάδα υψηλής ραπτικής στο Παρίσι σχεδιάζει τα καπέλα για τον Givenchy και συνεργάζεται με τον τότε σχεδιαστή του οίκου Alexander McQueen. Ύστερα από πρόσκληση του συνδικάτου υψηλής ραπτικής  παρουσιάζει την συλλογή του με τίτλο ”Orchids” στο Παρίσι, όπου ήταν και το πρώτο Haute Couture show αφιερωμένο μόνο στα καπέλα. Ακολούθησαν πολλά show (Το 2006 θα παρουσιαστεί στην έκθεση AngloMania στο Metropolitan museum της Νέας Υόρκης). Το 2001 την επίδειξη της φθινοπωρινής του συλλογής άνοιξε η Erin O’Connor με το περιβόητο καπέλο H-A-T. Το show του για το 2003 ήταν αφιερωμένο στον Andy Warhol και άνοιξε με την Naomi Campbell.

Το 2005 σχεδιάζει το καπέλο για το γάμο της Camilla Parker με τον πρίγκιπα Κάρολο. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει ως design director για τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου στο ξενοδοχείο Edward.

Στις 7 Μαϊου του 2007 η μούσα του Isabella Blow πεθαίνει.

” Η Isabella ήταν ο πρώτος ενδιαφέρον άνθρωπος που γνώρισα όταν μετακόμισα από την Ιρλανδία σε αυτή εδώ την πόλη. Στα 20 χρόνια καριέρας έχω γνωρίσει πάρα πολλούς ήρωες και ανθρώπους που θαύμαζα, όμως ειλικρινά κανείς δεν την ξεπέρασε. Ήταν καταπληκτική. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σαν και εκείνη αλλά είναι φοβερά δύσκολο. Θα μου λείψει το γέλιο της, το πάθος της και η ανθρωπιά της. Σήμερα πήγα στο εργαστήριο μου και βρίσκονταν παντού, σε κάθε καπέλο που έφτιαξα και σε κάθε γωνία του δωματίου, ήταν παντού. Θα μου λείπει πάντα.”

”Με τη μέντορα του Isabella Blow ”

Την ίδια χρονιά στο εστιατόριο Bessborough παρουσιάζει για πρώτη φορά σχέδια του κατά τη διάρκεια του Royal Ascot.

Ένα από τα καπέλα που σχεδίασε για τη περιοδεία της Grace Jones το 2009

Μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του φυσικά ήταν το 2008 όταν έγινε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη Βρετανική βιομηχανία της μόδας. Η τιμή του δόθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο Philip Treacy by Kevin Davies. Ο Philip Treacy επέτρεψε σε ένα μόνο φωτογράφο τα τελευταία 20 χρόνια, στον φίλο του Kevin Davies, να έχει πρόσβαση στη ζωή, το στούντιο και τη μέθοδο εργασίας του. Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια εξερεύνηση στον κόσμο ενός πραγματικού τεχνίτη, ενός σχεδιαστή με ασύλληπτο ταλέντο και φαντασία , ενός μάγου της πιλοποιίας για τον οποίο σίγουρα έχουν να γραφτούν πολλές σελίδες λαμπρών επιτυχιών.

Με τη Lady Gaga η οποία άνοιξε το show του το 2012 στο Λονδίνο.

Μέχρι την επόμενη φορά… think pink.

Με στοιχεία από το theghotel.ie

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.