pCZJc-ORnJaO_1140x1140

Peter Lindbergh: ο εμβληματικός φωτογράφος του ασπρόμαυρου πορτρέτου!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Oι φωτογραφίες του κοσμούν τα εξώφυλλα κορυφαίων περιοδικών μόδας και τέχνης. Διάσημα μοντέλα και ηθοποιοί του Hollywood έχουν φωτογραφηθεί από τον ”μαγικό” του φακό, που πάντα κατάφερνε να τραβά ρεαλιστικές λήψεις που δημιουργούσαν μια αμεσότητα στον θεατή, που ερχόταν σε επαφή με το έργο του. Ο Peter Lindbergh κατάφερε μέσα στην πορεία των χρόνων να δημιουργήσει το δικό του στυλ με τον τρόπο που φωτογράφιζε και αυτό τον έκανε μοναδικό.

Linda Evagelistra in Chanel, New York, 1992 

O Peter Lindbergh γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1944 στην Γερμανία, όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζει ζωγραφική στο College of Art του Krefeld, αλλά αφού μετακομίζει στο Dusseldorf το 1971 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την φωτογραφία δίπλα στο πλευρό του γνωστού Γερμανού φωτογράφου Hans Lux. Στην πορεία ανοίγει το δικό του studio και γίνεται μέλος της ομάδας του περιοδικού Stern magazine, που είχε ιδρυθεί από τους διάσημους φωτογράφους Helmut Newton, Guy Bourdin και του Hans Feurer. Με την φωτογραφία μόδας ασχολείται κυρίως μετά το 1978, όπου μετακομίζει στο Παρίσι.

Η γυναίκα είναι το πρόσωπο που κυριαρχεί στις φωτογραφίες του. Αγαπούσε να φωτογραφίζει το γυναικείο φύλο και να τονίζει την αισθησιακή του πλευρά πάντοτε μέσα από ένα άκρος επαγγελματικό και καλλιτεχνικό πρίσμα. Οι γυναίκες των φωτογραφιών του είναι δυναμικές, ανεξάρτητες και γεμάτες πάθος για την ζωή. Η ρεαλιστική του ματιά ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίσει στην φωτογραφία μόδας, αφού κατάφερνε να αναδείξει πίσω από το styling την προσωπικότητα του ατόμου που είχε απέναντι από τον φακό του. ”If you take out the fashion and the artifice, you can then see the real person.” όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Η πλειοψηφία των φωτογραφιών του είναι ασπρόμαυρες και αναδεικνύουν αυτό που τον πρεσβεύει ως φωτογράφο. Ένας άκρως μεταμοντέρνος καλλιτέχνης που εμπνέεται από την παιδική του ηλικία, τον χορό και τα cabaret, τα τοπία και το street style. Ως φανατικός υποστηρικτής της φυσικής ομορφιάς και του νατουραλισμού είχε εκδηλώσει αρκετές φορές την αντίθεση του για την επεξεργασία των φωτογραφιών, διότι θεωρούσε ότι καταστρέφουν όλη την μαγεία ενός φυσικού προσώπου.

January 1990, British Vogue

July 2019, Deutsch Vogue

H πρώτη φορά που ο Peter Lindbergh φωτογραφίζει για την Vogue είναι το 1998, αφού του έχει ζητηθεί από την Anna Wintour. Ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα του είναι αυτό με τα μοντέλα Linda Evagelistra, Naomi Campell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford και Christy Turlington για την British Vogue το 1990. Στην πορεία φυσικά φωτογράφισε και για αρκετά μεγάλα περιοδικά. Επίσης, εκτός από την φωτογραφία ασχολήθηκε και με την σκηνοθεσία και την δημιουργία ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Πριν από μερικές μέρες μάθαμε με θλίψη τον χαμό του σπουδαίου αυτού φωτογράφου, που έχει αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο φωτογραφικό υλικό. Σίγουρα το έργο που έχει δημιουργήσει θα αποτελεί πρότυπό για αρκετές γενιές νέων φωτογράφων ακόμη.

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.