Bella-Hadid-Vogue-Greece-Cover-Photoshoot05

ParLamano #6: Η “επιστροφή” του περιοδικού VOGUE στην Ελλάδα!

*Γράφει ο σχεδιαστής μόδας και founder του Paramano.gr Νίκος Αλιάζης.

Όλοι συζητούν για την επανακυκλοφόρηση της ελληνικής εκδοχής του περιοδικού VOGUE. Για όσους δε το γνωρίζετε το περιοδικό θα διανέμετε σαν ένθετο της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” . Όπως ο περισσότερος κόσμος της μόδας, έτσι κι εγώ ανυπομονούσα να πιάσω στα χέρια μου και να διαβάσω το πρώτο τεύχος. Οι εντυπώσεις που μου δημιουργήθηκαν πολλές, άλλες θετικές άλλες αρνητικές. Κυρίως όμως θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι πολύ που επέστρεψε το περιοδικό και ελπίζω ότι όσο περνά ο καιρός θα βρουν και οι ίδιοι τα πατήματα τους. Ας τα πάρουμε με τη σειρά και θα σας εξηγήσω τι μου άρεσε και τι όχι!

Συζητήθηκε πολύ και μάλιστα αρνητικά η παρουσία της Bella Hadid στο εξώφυλλο, το οποίο εγώ λάτρεψα, αλλά και η επιλογή του φωτογράφου Τxema Yeste. Ο λόγος γιατί δεν είναι Έλληνες! Διαφωνώ σε αυτό και θα σας το εξηγήσω. Ήταν το πρώτο τεύχος, άρα όταν ένα πρόσωπο όπως η Bella Hadid φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο, αυτό αμέσως δίνει περισσότερη προβολή-διαφήμιση. Εξαιτίας της έγινε ευρέως γνωστή η “επιστροφή” του περιοδικού στη χώρα μας και ανοίγει το δρόμο, έτσι ώστε στο μέλλον να φιλοξενηθούν εξίσου σημαντικά ονόματα. Αυτό που με δυσαρέστησε είναι ότι στο κεντρικό editorial υπήρχαν δημιουργίες μόνο δυο Ελλήνων σχεδιαστών. Υπήρξε ένα φόρεμα της Mary Katrantzou, που ας μη γελιόμαστε είναι ότι καλύτερο έχει να αναδείξει η Ελλάδα αν και η ίδια δεν δραστηριοποιείται στη χώρα μας και μια δημιουργία του brand Ζeus + Dione.

Σκέφτηκα, λοιπόν, όταν είδα τη Hadid να φορά ξένες δημιουργίες, ότι ήθελαν για το κεντρικό editorial να δείξουν ότι η ελληνική Vogue είναι δυνατή, επιστρέφει και φιλοξενεί όλους τους μεγάλους οίκου και λογικά παρακάτω θα δούμε ένα editorial αφιερωμένο στους Έλληνες δημιουργούς, εξίσου εντυπωσιακό με αυτό της Bella. Όμως δε συνέβη αυτό και φτάνουμε στην μεγαλύτερη απογοήτευση, που με οδήγησε στο να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Tο επόμενο editorial αφορούσε πάλι ξένη μόδα φωτογραφημένη από Έλληνα φωτογράφο, από τον υπέροχο Θανάση Κρίκη. Στο σημείο αυτό αρχίζω και ξεφυλλίζω γρήγορα το περιοδικό μπας και βρω κάποιο αφιέρωμα σε Έλληνες σχεδιαστές και ξάφνου το βρήκα. Ήταν ένα στουντιακό editorial τοποθετημένο στις τελευταίες σελίδες του τεύχους. ΣΟΚ!
Στεναχωρήθηκα τόσο πολύ, γιατί από τη μέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σχέδιο και τη μόδα γενικότερα, ένα από τα όνειρα-σκέψεις μου, ήταν πότε και αν η δουλειά μου θα είναι σε τέτοιο επίπεδο, έτσι ώστε να φιλοξενηθεί στη VOGUE της χώρας μου. Ταυτόχρονα σκέφτηκα πόσοι Έλληνες σχεδιαστές θα ήθελαν να έχουν την τιμή να φιλοξενηθούν στην Ελληνική Vogue και τι προσδοκίες θα είχαν. Αντ’ αυτού είδαν τα ρούχα τους σε ένα αδιάφορο, στουντιακό concept, που ευτυχώς τουλάχιστον είχε υπέροχες δημιουργίες, όπως για παράδειγμα αυτή του Άγγελου Φρέντζου. Αν μιλούσαμε για ένα απλό concept το οποίο ήταν τοποθετημένο στο δέκατο τεύχος, δε θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά εδώ μιλάμε για το πρώτο τεύχος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ VOGUE! Νομίζω ότι άξιζε στους Έλληνες σχεδιαστές ένα πιο ενδιαφέρον concept.

Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η οπτική της Εditor-In-Chief Θάλειας Καραφυλλίδου και η πολύ έξυπνη ιδέα να ζητηθεί από όλους τους editor της VOGUE, ανα τον κόσμο, να παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους εξώφυλλα, αλλά και τις μικρές ιστορίες πίσω από αυτά. Πολύ έξυπνο και ωραίο αφιέρωμα, καθώς μας έφερε σε επαφή με όλες τις χώρες που δημοσιεύεται το περιοδικό και ταυτόχρονα έκανε ευρέως γνωστό ότι και η Ελλάδα έχει μόδα και όχι μόνο “τζάτζικος” και “μουζάκας”.  Επίσης, λάτρεψα την επιλογή σε ότι αφορά την ποιότητα του χαρτιού του περιοδικού, ειδικά αυτό του εξωφύλλου, καθώς και το πως γινόταν το πέρασμα από το ένα θέμα-άρθρο στο επόμενο. Δεν ξετρελάθηκα με όλα τα άρθρα, αλλά αφιερώματα όπως αυτό στους Έλληνες δημιουργούς κοσμημάτων και η συνέντευξη της υπερταλαντούχας σχεδιάστριας Iris van Herpen, που σας έχουμε παρουσιάσει και εμείς άπειρες φορές τη δουλειά της στο site, ήταν τα αγαπημένα μου!

Η αρχή έγινε και προφανώς δεν αρέσουν όλα σε όλους, αλλά ας μείνουμε σε αυτό που εν τέλει έχει σημασία. Η VOGUE επέστρεψε στην Ελλάδα, σε μια πολύ προσιτή τιμή, με μια αξιόλογη ομάδα, που ευχόμαστε όλοι μέρα με τη μέρα να βελτιώνεται και να αναδείξει την Ελληνική μόδα και τους Έλληνες δημιουργούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.