marieclaire_metoo

Marcus Hyde, Timur Emek: Δύο ακόμη φωτογράφοι μόδας εντάχθηκαν στη μαύρη λίστα.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.

“Όταν στεκόμαστε άπραγοι πίσω από τα αρπακτικά, γινόμαστε όλοι μας το θήραμα”. DaShanne Stokes.

Όλοι μας γνωρίσαμε το κίνημα #MeToo, το σκάνδαλο Richardson καθώς και τις χιλιάδες καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την διάρκεια φωτογραφήσεων που ακολούθησαν στον χώρο της μόδας τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες μοντέλα σε συνεργασίες με μεγάλους οίκους και editorials περιοδικών. Το κίνημα μπορεί να έφερε στο φως της δικαιοσύνης γνωστούς επαγγελματίες όπως ο Mario Testino ή ο Bruce Weber ωστόσο ο χώρος της μόδας παρέμεινε σχετικά απαράλλαχτος με παρόμοια περιστατικά να λαμβάνουν χώρα και ολοένα και περισσότερα νεαρά μοντέλα να γίνονται θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Ωστόσο ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως αυτή του @dietprada φροντίζουν να ακούν και να δημοσιοποιούν χωρίς φόβο μαρτυρίες, περιστατικά και ονόματα τραβώντας έτσι μια “κόκκινη γραμμή” στην σιωπή αλλά και το αίσθημα ντροπής που πολλά θύματα μπορεί να βιώνουν.

Στην τελευταία αποκάλυψη ο γνωστός λογαριασμός, μέσω της σελίδας του στο Instagram κατάφερε μέσω μιας σειράς κοινοποιήσεων όχι μόνο να φέρει στο φως τις εγκληματικές ενέργειες των Marcus Hyde και Timur Emek επί των μοντέλων που ήθελαν να “φωτογραφίζουν δωρεάν”, αλλά και να θέσει υπό συμμετοχή με άμεσα αποτελέσματα, celebrities όπως η Ariana Grande και η Kim Kardashian αλλά και το ίδιο το Instagram, το οποίο έλαβε σοβαρά μέτρα κατά των δύο φωτογράφων.

Με πάνω από ένα εκατομμύριο followers και μεγάλα κασέ και συνεργασίες με περιοδικά όπως η Vogue και το Harper’s Bazaar o Emek είχε συνεργαστεί με μοντέλα όπως η Alessandra Ambrosio, Joan Smalls αλλά και άλλα top models της σειράς Victoria Secret. Ο δε Hyde τελούσε ήδη προσωπικός φωτογράφος πολλών στιγμών της οικογένειας Kardashian, όπως την φωτογράφιση για την καμπάνια τους με τον Calvin Klein. Παρ’ όλα αυτά κανείς από τους δύο δεν δίσταζε να εκβιάσει, να εκμεταλλευτεί ψυχολογικά και εν τέλη να παρενοχλήσει σεξουαλικά πολλά νεαρά μοντέλα, με υποσχέσεις περί δωρεάν φωτογραφήσεων για διάφορα book, αλλά και ευκαιρίες για το κλείσιμο άλλων συνεργασιών στην μετέπειτα καριέρα τους.

Οι κατηγορίες εναντίον του Hyde ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν η μοντέλο και φοιτήτρια interior design Sunnaya Nash δημοσίευσε μια σειρά άμεσων μηνυμάτων μεταξύ του εαυτού της και του φωτογράφου. Απάντησε σε μια έκκληση στην ιστορία του, στο Instagram για μοντέλα και σε αντάλλαγμα, την ρώτησε για γυμνές φωτογραφίες. Όταν η ίδια δεν συμφώνησε στο αίτημα του, της είπε ότι μια φωτογράφιση μαζί του θα κοστίσει τα $2000. “Πρέπει να δω αν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο μου”, είπε, πριν προσθέσει ότι θα “συνεχίσει απλά να φωτογραφίζει celebrities” αν αρνείτο το αίτημα του.

Μετά την αναδημοσίευση του Diet Prada, περισσότερες γυναίκες ήρθαν μπροστά για να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες με τον φωτογράφο, ενώ μερικές ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης και, σε έξι περιπτώσεις, θύματα βιασμού κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης. “Γνωρίζαμε ότι θα μιλούσαν πολλοί άνθρωποι, καθώς ο Marcus έχει στενή σχέση με την οικογένεια Kardashian, αλλά δεν περίμενε κανείς ότι θα υπήρχαν τόσες γυναίκες με τις δικές τους ιστορίες”, λέει η εκπρόσωπος του Diet Prada στο περιοδικό Dazed. “Ξεκινήσαμε να έχουμε περισσότερα μηνύματα γι ‘αυτόν, τότε οι ιστορίες γίνονταν ολοένα και πιο σκοτεινές”.

Μέσα σε λίγες μέρες από τα νέα γύρω από τον Hyde, το Diet Prada δημοσίευσε μια ακόμη συλλογή screenshots – αυτή τη φορά με ιστορίες για τον φωτογράφο Timur Emek. Η art director και production designer Haley Bowman ήταν η πρώτη που μοιράστηκε την εμπειρία της με τον Τούρκο φωτογράφο, ο οποίος εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε μια δημοσίευση της στο Instagram. Ισχυρίστηκε ότι όταν ήταν 19 χρονών, της αφαίρεσε το επάνω μέρος του εσωρούχου της κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης και έπειτα τοποθέτησε το χέρι της στην ερεθισμένη περιοχή του με βίαιο και επαναλαμβανόμενο τρόπο. Ο λογαριασμός της καταργήθηκε μετά από την δημοσίευση διότι “δεν ακολουθεί τους όρους της Instagram”. Μέσα από τις αναδημοσιεύσεις του Diet Prada, χιλιάδες γυναίκες έσπευσαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τον κ.Emek, ο οποίος δεν δίσταζε ακόμη και να τις δωροδοκεί με αεροπορικά εισιτήρια, φωτογραφίσεις και άλλα δώρα με αντάλλαγμα λίγη διασκέδαση καθώς όπως δήλωνε “Ε, καταλαβαίνεις. Άντρας είμαι”.

“Ο κίνδυνος με αυτούς τους άνδρες “αρπακτικά” είναι ότι η συμπεριφορά τους είναι διαδεδομένη πέρα από τη βιομηχανία της μόδας”, συνεχίζει η εκπρόσωπος του Diet Prada. “Τα θύματά τους μπορούν κυριολεκτικά να είναι οποιαδήποτε κοπέλα στο Instagram που θεωρούν κατάλληλη ως θήραμα. Δεν περιορίζονται καν από την τοποθεσία, όπως είδαμε με την προσφορά του Timur να αγοράσει εισιτήρια στα κορίτσια για υποτιθέμενες φωτογραφίες. Κάποια από αυτά τα κορίτσια στα οποία ασέλγησε ο ίδιος αλλά και ο Marcus δεν ήταν καν μοντέλα εκείνη την εποχή, ούτε καν φιλοδοξούσαν να γίνουν. Επωφελούνται από εκείνους που βλέπουν ως αδύναμους… είτε αυτοί επιθυμούν να γίνουν μοντέλα, influencers ή απλώς κάποια που θέλει ωραίες φωτογραφίες για το Instagram”.

Οι celebrities οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους δύο φωτογράφους δεν άργησαν να καταδικάσουν και να δείξουν την στήριξη τους σε όλα τα θύματα των φωτογράφων με δημοσιοποιήσεις, αλλά και διακοπή της συνεργασίας τους με τα συγκεκριμένα άτομα. Εάν και έχει περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από τις αποκαλύψεις των υποθέσεων κατά των Testino, Richardson και Weber, o κόσμος της μόδας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, δεν κινείται με αρκετά δραστικά μέτρα κατά αυτών των ατόμων που στον βωμό της τέχνης εκμεταλλεύονται τις ανασφάλειες και τις αδυναμίες των άλλων για να ικανοποιήσουν τις διαστρεβλωμένες φαντασιώσεις τους.

Κινήματα όπως το #MeToo αλλά και προφίλ όπως αυτά των DietPrada αποτελούν πάντα μια οδό βοηθείας για όλες εκείνες τις φωνές που έως σήμερα έκρυβαν τις πληγές τους με τον φόβο της ντροπής. Ένας χώρος που αγαπά την ομορφιά, την γυναίκα, την καλαισθησία είναι αδύνατον να παραμένει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε τέτοιου είδους αποτρόπαια περιστατικά για την αποφυγή κάποιου σκανδάλου. Ωστόσο τα γεγονότα παίρνουν σιγά μα με σταθερά βήματα καλύτερη τροπή καθώς με ολοένα και περισσότερες φωνές και ιστορίες να δημοσιεύονται υπάρχει περισσότερη ενημέρωση, προάσπιση των δικαιωμάτων, αλλά και δικαίωση για όλες εκείνες τις γυναίκες και άντρες που έπεσαν θύματα κακοποίησης αλλά είπαν φτάνει.

Εμείς εδώ στο Paramano.gr, ως υπέρμαχοι της καταγραφής όλων όσων συμβαίνουν στον χώρο της μόδας δεν μπορούμε παρά να σας γνωστοποιούμε τέτοιου είδους περιστατικά και προσπαθούμε να συμβουλέψουμε όλα τα νέα άτομα το χώρου να μην δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη σε ένα όνομα, λόγω φήμης, αλλά και φυσικά, η επιλογή συνεργασιών, τοποθεσίας ακόμη και πρώτης επαφής με οποιονδήποτε νέο συνεργάτη να γίνεται υπό ώριμη σκέψη και προσεκτική επιλογή.

Μην διστάζετε να μοιραστείτε την ιστορία σας, καθώς οι εικοσιτετράωρη γραμμή SOS για την βία κατά των γυναικών 15900 είναι πάντα ανοιχτή όπως επίσης και το inbox του Paramano.gr. Είμαστε ενωμένοι για μια πιο δίκαιη, καθαρή και ίση βιομηχανία με στόχο την ανάδειξη και όχι την σπίλωση όλων αυτών που εργάζονται σκληρά σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο.

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.