UFh5p-w6wc3x

Τα shows που αποτελούν το τελευταίο αντίο διασήμων σχεδιαστών.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Ο χώρος της μόδας έχει αναγκαστεί να αναθεωρήσει πολλά πράγματα λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Μπορεί να μην είδαμε φέτος shows, αφοί όλα ακυρώθηκαν, εμείς όμως νοσταλγούμε τις εβδομάδες μόδας, που μας γέμιζαν με έντονα συναισθήματα. Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν πολλά όσον άφορα στα shows και να εγκαινιαστεί μια digital μορφή τους, όμως εμείς θα θυμηθούμε μερικά τα οποία αποτελούν το κύκνιο άσμα διάσημων σχεδιαστών.

Alexander McQueen Spring 2010

Yves Saint Laurent

Ο iconic σχεδιαστής Yves Saint Laurent παρουσίασε το πρώτο solo show του το 1962, αφού είχε υπηρετήσει για τρία χρόνια ως head designer στον οίκο Dior. Ο στενός συνεργάτης του σχεδιαστή Pierre Berge αφηγείται όσα έζησε στο τελευταίο show: Όλοι ήταν πολύ νευρικοί και συγκινημένοι κατά τη διάρκεια αυτού του show. Ήταν, πραγματικά, πολύ συναισθηματικό, όπως καταλαβαίνετε ο Yves Saint Laurent ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη καριέρα στη μόδα. Η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι, τα χειροκροτήματα, τα επιφωνήματα – όλοι έδειξαν τα συναισθήματα που δημιουργούνται βλέποντας το έργο μιας ζωής να περπατά πάνω στην πασαρέλα.” Το show περιελάμβανε 200 από τα αγαπημένα κομμάτια του σχεδιαστή σε βάθος 40 χρόνων καριέρας.

Alexandra Boulat
Alexandra Boulat

Karl Lagerfeld

Το τελευταίο show του σχεδιαστή Karl Lagerfeld ήταν ουσιαστικά ένα ηχηρό αντίο και ένας φόρος τιμής στο μεγαλείο του. Ένα μήνα μετά τον θάνατο του, ο οίκος Chanel παρουσιάζει την τελευταία συλλογή που σχεδίασε ο Lagerfeld για αυτόν. Σε ένα ονειρικό χιονισμένο τοπίο, που θύμιζε χειμερινό θέρετρο, παρουσιάστηκε η τελευταία συλλογή πίστη στην ρίζες του οίκου, με πρωταγωνιστή το τουίντ ύφασμα, φτιαγμένο με τον πιο κομψό τρόπο. Το όραμα του ήταν εμφανές στην συλλογή αυτή καθιστώντας την πολυτιμότερη απ’όλες.

GETTY IMAGES
GETTY IMAGES
GETTY IMAGES

Alexander Mc Queen

Ένας ακόμα εμβληματικός σχεδιαστής του οποίου το τελευταίο show θεωρείται αριστούργημα, είναι ο Alexander McQueen. Η συλλογή με τίτλο “Plato’s Atlantis” για την Άνοιξη του 2010, ήταν πάνω από κάθε προσδοκία με πραγματικά avant-garde ρούχα. Αυτό ήταν το πρώτο show που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο. Στην πασαρέλα συνόδευαν τα ρούχα εξίσου εντυπωσιακά παπούτσια, τα λεγόμενα armadillo, η φετίχ δημιουργία του McQueen. Αυτά τα τακούνια 30 εκατοστών ήταν εμπνευσμένα από τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Τα παπούτσια armadillo τα είδαμε και στο βιντεοκλίπ του “Bad Romance” της Lady Gaga το οποίο είναι το τραγούδι που κλείνει την παράσταση. Ένα χρόνο μετά αυτοκτονεί.

Jean Paul Gaultier

O Jean Paul Gaultier, το ”enfant terrible” της μόδας, έκανε την τελευταία του υπόκλιση πάνω στην πασαρέλα στην εβδομάδα μόδας του Παρισίου στις 17 Ιανουαρίου 2020 κλείνοντας μια καριέρα 50 χρόνων στις πασαρέλες. Πάνω από 200 σύνολα εμφανίστηκαν στην πασαρέλα φορεμένα από ανθρώπους θρύλους στο χώρο της μόδας, διάσημα μοντέλα καθώς και πολλά άτομα της showbiz. Τα σύνολα αυτά αντανακλούσαν τις πέντε δεκαετίες εμπειρίας και δημιουργικότητας του σχεδιαστή.

Υπάρχουν shows που μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας και άλλα που περνάνε στην ιστορία, καθώς αποτελούν την ολοκλήρωση ενός κύκλου. Σίγουρα όμως η μαγεία τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία digital μορφή.

Πηγές: businessinsider.com, highxstar.com, crfashionbook.com, thecut.com.

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.