DSC_1909

H νεαρή Ελληνίδα σχεδιάστρια Nika Ioannidou σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Paramano.gr.

*Επιμέλεια συνέντευξης Νίκος Αλιάζης.

“Νέα, αναμφίβολα ταλαντούχα και με ένα μοναδικό και ιδιαίτερο στυλ. Ο λόγος για την σχεδιάστρια μόδας, την οποία φιλοξενούμε, με μεγάλη μας χαρά, μέσω της σημερινής συνέντευξης. Έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, να δημιουργήσει ένα μικρό κόσμο γύρω από το brand της και ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη ιδέα – ταυτότητα, η οποία δε θυμίζει κάποιο άλλο brand στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος οτι θα μας απασχολήσει ακόμα πιο πολύ στο μέλλον και της το εύχομαι ολόψυχα! Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα την Νίκα Ιωαννίδου, δημιουργό του brand Νika.”

Θυμάσαι πότε άρχισες να ενδιαφέρεσαι για τη μόδα;

Απολύτως! Όλα ξεκίνησαν από νεαρή ηλικία. Θυμάμαι έντονα ποσο με γοήτευαν editorials περιοδικών μόδας και οτι παρακολουθούσα catwalks με μια αίσθηση δέους και γοητείας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου συνειδητοποίησα ότι η μόδα ήταν κάτι περισσότερο από απλά ρούχα… ήταν μια μορφή αυτοέκφρασης και ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας ταυτότητας και δημιουργικότητάς. Αργότερα, βρήκα τον εαυτό μου να ελκύεται από την τέχνη και την αισθητική και άρχισα να πειραματίζομαι με το δικό μου προσωπικό στυλ, εξερευνώντας διάφορες τάσεις και εποχές της μόδας.

Πέρασα πολλές ώρες να επιμελούμαι ρούχα, αναμειγνύοντας και ταιριάζοντας κομμάτια και αναζητώντας έμπνευση από την τέχνη και γνωστούς σχεδιαστές. Έγινε ένας τρόπος για μένα να εκφράσω την ατομικότητά μου και να εξερευνήσω τη δημιουργικότητα μου. Όσο περισσότερο βυθιζόμουν στη μόδα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα τη σημασία και τον αντίκτυπο της στην κοινωνία. Η μόδα έχει τη δύναμη να επηρεάζει τον πολιτισμό, να αμφισβητεί τους κανόνες και να κάνει ισχυρές δηλώσεις. Συνυφαίνεται με την τέχνη, τη μουσική και τα κοινωνικά κινήματα, χρησιμεύοντας ως αντανάκλαση της εποχής που ζούμε. Γιατί η μόδα είναι το σήμερα.

Nika Officiel

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη μόδα πιο σοβαρά και να την ακολουθήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο;  

Η απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μόδα ήταν μια φυσική εξέλιξη του πάθους μου και της βαθιάς μου σύνδεσης με τη βιομηχανία. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η γοητεία μου με τη μόδα ξεκίνησε από νεαρή ηλικία και αυτό που πραγματικά εδραίωσε την επιθυμία μου να ακολουθήσω μια επαγγελματική σταδιοδρομία στη μόδα, ήταν η συνειδητοποίηση ότι η μόδα έχει την ικανότητα να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων με ουσιαστικούς τρόπους. Ξεπερνά τις τάσεις και την αισθητική, γίνεται εργαλείο αυτοέκφρασης, ενδυνάμωσης και αφήγησης. Επιπλέον, η ίδια η δυναμική φύση της βιομηχανίας της μόδας μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα διαρκώς εξελισσόμενο και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Δουλεύοντας δίπλα σε ταλαντούχους σχεδιαστές, φωτογράφους, στυλίστες και μοντέλα άνοιξαν οι πόρτες σε νέες προοπτικές και επεκτάθηκαν περισσότερο οι ορίζοντές μου. Η μόδα, για μένα, έγινε όχημα συνεργασίας, δημιουργικότητας και συλλογικής αφήγησης. Μου επέτρεψε να εξερευνήσω τη δημιουργικότητα μου και παρείχε μια πλατφόρμα για να συνεισφέρω σε έναν κλάδο, που συνεχώς πιέζει τα όρια και αμφισβητεί τους κανόνες. Συνεχίζει να με εμπνέει και νιώθω τυχερή που είμαι μέρος της.

@Nika Officiel

Ήταν δύσκολο να δημιουργήσεις το δικό σου brand και να παράγεις τα ρούχα σου στην Ελλάδα;  

Η δημιουργία του δικού μου brand στη βιομηχανία της μόδας ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά απίστευτα ανταποδοτική. Η δημιουργία ενός brand απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό δημιουργικότητας, επιχειρηματικής οξυδέρκειας, επιμονής και βαθιάς κατανόησης του κλάδου. Ένα από τα αρχικά εμπόδια που αντιμετώπισα ήταν να δημιουργήσω μια σαφή και ξεχωριστή ταυτότητα. Σε μια κορεσμένη αγορά, ήταν ζωτικής σημασίας να δημιουργήσω μια θέση και να διαφοροποιηθώ από τους ανταγωνιστές. Αυτό περιελάμβανε εκτεταμένη έρευνα, ανάλυση τάσεων και βελτιστοποίηση της προσωπικής μου αισθητικής σχεδιασμού. Η δημιουργία ενός δικτύου βιομηχανικών συνδέσεων και συνεργασιών ήταν μια άλλη κρίσιμη πτυχή. Η συνεργασία με προμηθευτές, κατασκευαστές, χονδρέμπορους και άλλους παράγοντες επιρροής έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην εδραίωση του brand. Η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων απαιτούσε χρόνο και προσπάθεια. Κάθε εμπόδιο όμως παρείχε πολύτιμα μαθήματα και με ώθησε να γίνω πιο ανθεκτική, προσαρμοστική και αποφασιστική. Παρά τις δυσκολίες, η διαδικασία δημιουργίας του δικου μου brand ήταν απίστευτα ικανοποιητική. Το να βλέπω το όραμά μου να ζωντανεύει, να βλέπω πελάτες να αγκαλιάζουν και να συνδέονται με τα σχέδιά μου και να βιώνω αυτή την επίδραση στην κοινότητα της μόδας έχει κάνει κάθε εμπόδιο να αξίζει τον κόπο.

@Nika Officiel

Πως θα χαρακτήριζες το στυλ του brand σου; 

Στον πυρήνα του, το στυλ του brand μου μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με τις λεξεις: youth, street, elegant, unique, cool. Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν αρμονικό συνδυασμό modern and timeless με στοιχεία street, που απευθύνεται σε άτομα που εκτιμούν την προσοχή στη λεπτομέρεια και τον πειραματισμό. Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του στυλ του brand μου είναι η ενσαρκώση μιας αίσθησης διακριτικής κομψότητας, επιτρέποντας στην προσωπικότητα του ανθρώπου, που φορά τα ρούχα μου να λάμψει και να ξεχωρίσει. Είτε πρόκειται για ένα φόρεμα, είτε μια τσάντα, τα σχέδιά μου έχουν μια εκλεπτυσμένη απλότητα, που αποπνέει αυτοπεποίθηση και κομψότητα. Η υφή και το ύφασμα παίζουν επίσης αναπόσπαστο ρόλο στο στυλ του brand. Με εμπνέει βαθιά η αλληλεπίδραση διαφορετικών υφών, είτε μέσω της αντιπαράθεσης texture υφασμάτων, είτε μέσω της χρήσης καινοτόμων υλικών. Είμαι επίσης παθιασμένη με τη δημιουργία κομματιών, που είναι ευέλικτα και προσαρμόσιμα, επιτρέποντας στα άτομα να εκφράσουν το προσωπικό τους στυλ και να ερμηνεύσουν τα σχέδιά μου με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

@Nika Officiel

Τι όνειρα έχεις για το brand σου; 

Στόχος μου είναι να επεκτείνω την εμβέλειά μου και να εδραιώσω μια ισχυρή παρουσία σε βασικές πρωτεύουσες και αγορές μόδας σε όλο τον κόσμο. Αυτό όχι μόνο θα μου επέτρεπε να με γνωρίσουν περισσότεροι λάτρεις της μόδας, αλλά θα επέτρεπε επίσης στο brand να αγκαλιάσει και να γιορτάσει διαφορετικές κουλτούρες και προοπτικές. Οι συνεργασίες είναι ένα άλλο αναπόσπαστο μέρος των μελλοντικών ονείρων μου για το brand. Καθώς έχω κάποιες προτάσεις για μια μεγάλη συνεργασία με brand εξωτερικού για να δημιουργήσουμε μοναδικά και καινοτόμα σχέδια, που ξεπερνούν τα όρια και εμπνέουν το κοινό μας. Μέσα από συνεργασίες, στοχεύω να φέρω φρέσκες προοπτικές και ιδέες , ενισχύοντας ένα πνεύμα δημιουργικότητας και συνεχούς επανεφεύρεσης.

@Nika Officiel

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μόδα;

Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τη μοναδική, δημιουργική φωνή τους. Να επενδύσουν χρόνο για να αναπτύξουν την ταυτότητα τους. Να αγκαλιάσουν τη συνεχή μάθηση, η βιομηχανία της μόδας εξελίσσεται συνεχώς, επομένως είναι σημαντικό να παραμένουμε ενήμεροι για τις τρέχουσες τάσεις, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις εξελίξεις του κλάδου. Να αναζητούν συνεχώς έμπνευση από διάφορες πηγές, όπως η τέχνη και ο πολιτισμός. Να μείνουν πιστοί στο όραμα τους και να εμπιστευτούν το ένστικτο τους. Να θυμούνται ότι η δημιουργικότητα έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας. Να είναι τολμηροί, να είναι αυθεντικοί και να μην σταματήσουν ποτέ να κυνηγάνε τα όνειρα τους. Ο κόσμος της μόδας περιμένει τη φωνή μας.

@Nika Officiel

*Μπορείτε να δείτε περισσότερες δημιουργίες και να έρθετε σε επαφή με το brand NIKA ειτε μεσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.nika.shop), είτε μέσω της σελίδας του στο Instagram.

@Nika Officiel

Photo Credits:
Photo: @nastazia_arapoglou
Model: @divanitanuwame | @ace_models_athens
Beauty: @olga_1212
Studio: @enarte_atelier

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.