5000

Iconic black models που άλλαξαν την ιστορία της μόδας.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Εδώ και λίγο καιρό ακούμε τον όρο ”diversity” να χρησιμοποιείται ευρύτερα τόσο στο χώρο της μόδας όσο και έξω απ’ αυτόν. Ο κόσμος αυτός όμως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την ποικιλομορφία του. Ήταν πολύ σύνηθες σχεδιαστές, modeling agencies μέχρι και editors να προτιμούν ένα τύπο σωματότυπου, ένα τύπο προσώπου αλλά και ένα χρώμα δέρματος.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα, black models αρχίσαν να σπάνε το φυλετικό χάσμα της μόδας και να εισβάλλουν σ ‘αυτήν. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, groundbreakers όπως η Luna, η Pat Cleveland, η Grace Jones και η Iman, άρχισαν να εμφανίζονται και συχνά πρωταγωνιστούσαν ως  μούσες των σχεδιαστών.

Ακόμα και τότε όμως, τα περισσότερα shows απαρτίζονταν από 31 λευκές γυναίκες και μια μαύρη. Χρειάστηκε πραγματικά πολύς χρόνο στα black models για να γίνουν ευρέως αποδεκτά. Η Beverly Johnson έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανιστηκε στο εξωφυλλο της Αμερικάνικης Vogue το 1974, και τα μαύρα κορίτσια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 άνοιξαν το δρόμο για να ενσωματωθούν τα μαύρα μοντέλα στον χώρο της μόδας.

Ποια είναι όμως τα πιο iconic black models; Pat Cleveland, Grace Jones, Naomi Sims, Lois Samuels και η Naomi Campbell είναι μέσα στη λίστα μας. Ξεκινώντας με την Pat Cleveland  η οποία ανακαλύφθηκε από έναν εκδότη σε ηλικία των 14 ετών και αργότερα προσεγγίστηκε από το περιοδικό Ebony. Ξεκίνησε να περπατάει για σχεδιαστές την δεκαετία του ’60.

H Grace Jones ήταν ίσως από τις πιο iconic γυναίκες που συντέλεσε στην αποδοχή των black models. Η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο ήταν μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες στην  βιομηχανία της μόδας . Περπάτησε στο Παρίσι για σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Lauren και ο Kenzo, πριν εμφανιστεί σε πολυάριθμα εξώφυλλα περιοδικών. Γνωστή για το εξωφρενικό, πρωτοποριακό προσωπικό στυλ άφησε το στίγμα της ανεξίτηλο.

Ένα από τα πιο γνωστά μαύρα μοντέλα η Iman, γεννήθηκε στη Σομαλία. Ανακαλύφθηκε από τον φωτογράφο Pete Beard  το 1975 και το 1976 εμφανίστηκε στη Vogue. Αναδείχτηκε  ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα υπερμοντέλα όλων των εποχών. Η Iman περπάτησε  για το show του Jean Paul Gaultier το 1983, όταν ήταν 28.

Μεταξύ των πρώτων μαύρων υπερμοντέλων, η Naomi Sims ήταν ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70. Ως κορυφαίο μοντέλο κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Sims ήταν μια από τις λίγες που έκαναν επιδείξεις για κορυφαίους σχεδιαστές, εξώφυλλα περιοδικών και διαφημίσεις στην τηλεόραση.

Ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του διάσημου φωτογράφου Peter Lindbergh, η Lois Samuels εμφανίστηκε πολυάριθμες φορές στο εξώφυλλο της Βρετανικής και Ιταλικής Vogue. Με το ξυρισμένο κεφάλι και τα έντονα χαρακτηριστικά κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα όλων. Περπάτησε για τον John Galliano και τον Alexander McQueen.

Ίσως το πιο γνωστό black model στο ευρύ κοινό αποτελεί η Naomi Campbell.  Ανακαλύφθηκε επισήμως σε ηλικία 15 ετών, ενώ ψώνιζε στο Λονδίνο, αν και είχε εμφανιστεί σε ένα μουσικό βίντεο του Bob Marley όταν ήταν παιδί. Έγινε κορυφαίο μοντέλο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και του ’90, μαζί με τη Linda Evangelista και Cindy Crawford.

Αν και πλέον μιλάμε για “diversity”, οι πράξεις αποδεικνύουν ότι ο χώρος της μόδας έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι αλματώδη όμως χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Κανένα χρώμα, κανένας σωματότυπος και κανένα στερεότυπο δεν πρέπει να κρατούν “όμορφους” ανθρώπους πίσω. Κοινός παρονομαστής πρέπει να είναι το ταλέντο και το μεράκι.Ένα είναι σίγουρο η βιομηχανία της μόδας αλλάζει και στρέφεται προς το καλύτερο.

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.