Photo Credits: highsnobiety.com

Ο οίκος Helmut Lang και η συνεργασία με τον Peter Do.

*Γράφει η Μαρία Χρονιάρη

Ο Peter Do αναλαμβάνει την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Helmut Lang, συνεχίζοντας το όραμα του εμβληματικού οίκου. Πριν όμως, φτάσουμε σ’ αυτήν την συνεργασία, ας μάθουμε πως ξεκίνησε το μεγάλο brand.

Photo Credits: Peter Do, Photographer: Mario Sorrenti, harpersbazaar.com
Photo Credits: outbacksylt.com
Helmut Lang | Spring 2018 Photo Credits: vogue.com

Ο σχεδιαστής με την μινιμαλιστική αισθητική Helmut Lang, παρότι εγκατέλειψε νωρίς τον χώρο της μόδας έγραψε την δική του ιστορία και συνεχίζει, να αποτελεί έμπνευση μέχρι και σήμερα.

Photo Credits: wikipedia.com
Photo Credits: lofficielusa.com
Helmut Lang | Spring 2020
Photo Credits: vogue.com

Γεννήθηκε στην Βιέννη το 1956, ενώ 5 μήνες μετά την γέννηση του οι γονείς του χώρισαν και τον μεγάλωσαν οι παππούδες του στις Αυστριακές Άλπεις. Αργότερα, όταν ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε μετακόμισε μαζί του στην Βιέννη. Εκεί όπου ξεκίνησε το ταξίδι του στη μόδα, ανοίγωντας το δικό του ατελιέ το 1997, πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που δεν είχε σπουδάσει το αντικείμενο, αγαπούσε πολύ την μόδα και τις τέχνες και αυτό ήταν κάτι, που φαινόταν στις συλλογές του. Αυτό που χαρακτήριζε τις συλλογές του ήταν η απλότητα, οι αυστηρές γραμμές και οι ουδέτερες αποχρώσεις. Έδινε όμως, πάντα έμφαση στην λεπτομέρεια αλλά και στην πρωτοπορία. Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που παρουσίασε διαδικτυακά την συλλογή του.  

Αφορμή για να δημιουργήσει τα δικά του ρούχα ήταν, ότι δεν έβρισκε στα καταστήματα ένα σακάκι και ένα μπλουζάκι, που να του ταιριάζουν και έτσι αποφάσισε, να τα φτιάξει ο ίδιος. Το 1986 ο Helmut Lang παρουσίασε την πρώτη του γυναικεία Ready to Wear συλλογή. Στην συνέχεια κυκλοφόρησε και η ανδρική συλλογή του οίκου, αλλά και η denim, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του στη μόδα, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’90.  Το 1999 η Prada αγόρασε το 49% της επιχείρησης του και το 2005 ο Helmut Lang αποχώρησε από το τιμόνι του οίκου. Ένα χρόνο μετά η Prada το πούλησε στην Theory Holdings Co, όπου ανέλαβαν οι Michael και Nicole Colovos. Ο πρόεδρος της Theory μάλιστα Andrew Rosen είπε τότε, ότι η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή για τον Helmut Lang αν θελήσει να επιστρέψει. Εκείνος όμως, είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τις τέχνες. Το 2009, αφού ο Theory εξαγοράστηκε, ο οίκος πουλήθηκε ξανά και αγοράστηκε από την Uniqlo Fast Retailing.

Photo Credits: vogue.com
Amber Valletta wears Spring 1997 Helmut Lang, Photographer: Steven Meisel
Helmut Lang 1992
Photo Credits: 90syamadakoji.com
Helmut Lang | Fall 2003
Photo Credits: vogue.com

Φτάνοντας στο σήμερα ο οίκος Helmut Lang επιλέγει τον Peter Do για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και σίγουρα καθόλου τυχαία. Πιστεύουν πολύ στον Peter Do αφού από το 2018, που ίδρυσε το δικό του brand εντυπωσίασε με τον μοντέρνο σχεδιασμό των ρούχων του και κατάφερε να μιλάνε όλοι γι’ αυτόν στην Νέα Υόρκη. Ενώ από το 2014, όταν ακόμα ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας της Νέας Υόρκης, πήρε το βραβείο LVMH για την τελευταία του συλλογή πριν την αποφοίτηση. Στην συνέχεια δούλεψε στον οίκο Celine αλλά και για τον Derek Lam.  

Αντίστοιχα βέβαια, δηλώνει ενθουσιασμένος και ο Peter Do, αφού θαύμαζε πάντα τον διάσημο οίκο, που τώρα πια θα είναι μέρος του και σίγουρα θα δώσει νέα πνοή και θα αφήσει το δικό του στίγμα. Συγκεκριμένα στις 15 Μαίου ήταν η πρώτη του μέρα στον Helmut Lang, παραμένοντας φυσικά και στο δικό του brand.

Photo Credits: businessoffashion.com
Peter Do | Spring 2023
Helmut Lang | Fall 2023

Το μόνο που μένει είναι να δούμε την υπόλοιπη διαδρομή αυτού του σπουδαίου οίκου, που ίδρυσε ο ριζοσπαστικός Helmut Lang.

Πηγή: vogue.co.uk, harprsbazaar.com, esquire.com.gr, instyle.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: highsnobiety.com

Tags:
0 shares
Η Μαρία Χρονιάρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει σπουδάσει "Fashion Styling" στη σχολή Pansik Scuola di Moda και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μόδας. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Φιλολογίας" του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δραστηριοποιείται ως "freelancer stylist" σε φωτογραφήσεις μόδας και στην τηλεόραση.