Source: Gucci Vault - Courtesy of Gucci

Gucci Vault: Μία vintage συλλογή μοναδικών προδιαγραφών.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή. 

Κάτι παλιό, κάτι νέο. Η σύγχρονη μόδα ήταν πάντα ερωτευμένη με το παρελθόν – αναβιώνοντας ιδέες από την ιστορία για να ανακαλύψει εκ νέου το καινοφανές στις μορφές τους, είτε πρόκειται για αναδρομή στις τελευταίες δεκαετίες, είτε για την ανασκαφή αναγεννησιακών ενδυμασιών ή μεσαιωνικών ενδυμασιών για εξωπραγματικές δηλώσεις. Ο Alessandro Michele της Gucci έχει περιπλανηθεί περισσότερο από τους πλείστους – αγαπάει τη δεκαετία του ’70, σίγουρα, αλλά έχει αναφερθεί σε όλα και σε όλους, από τη Λουκρητία Βοργία μέχρι τον Λιμπεράτσε, στο πλούσια διακοσμημένο στυλ του. “Το παρελθόν είναι μια γέφυρα προς το μέλλον. Είναι η μόνη δίοδος, κατά κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο Michele, στο Μιλάνο πριν από μερικές εβδομάδες. “Το παρελθόν είναι πολύ παρόν στη μόδα. Είναι δύσκολο να νικήσεις το παρελθόν”.

Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci

Αν δεν μπορείτε να το νικήσετε, ενταχθείτε σε αυτό. Η ομιλία του Alessandro Michele ήταν ο πρόδρομος ενός νέου εγχειρήματος λιανικής πώλησης που ονομάζεται Gucci Vault. “Το ονομάσαμε Vault επειδή ένα θησαυροφυλάκιο είναι ένας χώρος αποθήκευσης όμορφων πραγμάτων”, δήλωσε ο Michele. Το Vault είναι ένα διαδικτυακό concept store, που αναμειγνύει το παλιό με το νέο: παλιά Gucci και μια δόση νέων σχεδιαστών, όλα ειδικά επιμελημένα από τον Michele. “Σχετίζεται με το πάθος μου για το vintage. Είναι ξεκάθαρο ότι αγαπώ το vintage”, είπε γελώντας ο Michele, ντυμένος με ρούχα που ήταν καινούργια αλλά έμοιαζαν παλιά -συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού σκουλαρικιών που θα μπορούσαν να είχαν αρπάξει από τους λοβούς κάποιας αυτοκράτειρας του 19ου αιώνα-.

Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci
Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci

Τα vintage κομμάτια στο Vault έχουν επιλεγεί από προμηθευτές και οίκους δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο, έχουν ανακατασκευαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προσαρμοστεί από τον Michele και την ομάδα του. Ρούχα, φυσικά – με την ύπαρξη ενός φορέματος Gucci με δερμάτινο μονόγραμμα που μοιάζει απόλυτα με αυτό που φοράει η Lady Gaga στην επερχόμενη βιογραφική ταινία Gucci-, αλλά και ένα σετ πορσελάνης με το σχέδιο Flora του οίκου, καθώς και ένα ακόμη σετ από περίεργα φλιτζάνια με λαβές σε σχήμα κεφαλής ζώου που “φωνάζουνAlessandro Michele. “Αυτά τα πράγματα είναι από το παρελθόν, βρισκόμαστε στο παρόν, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια εισαγωγή στο μέλλον”, δήλωσε.

Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci
Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci

Στα κομμάτια αυτά προστίθενται και έργα νέων σχεδιαστών- ορισμένα από αυτά αναδείχθηκαν αρχικά στα ανιδιοτελή βίντεο του GucciFest τον Νοέμβριο του 2020, όταν η εταιρεία προσέφερε τη διαδικτυακή της πλατφόρμα σε ανερχόμενα ταλέντα. “Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο, έναν δημοκρατικό χώρο”, δήλωσε ο Michele, και τα ρούχα που πωλήθηκαν, καθώς το Vault άνοιξε τις (ψηφιακές) πόρτες του, περιλαμβάνουν εκείνα των σχεδιαστών Ahluwalia, Shanel Campbell, Stefan Cooke, Cormio, Charles de Vilmorin, Jordanluca, Yueqi Qi, Rave Review, Gui Rosa, Bianca Saunders, Collina Strada, Boramy Viguier και Rui Zhou. “Δεν υπάρχει κανένας κανόνας σε αυτή την επιλογή”, δήλωσε ο Michele. “Πρόκειται για την ομορφιά και τη δύναμή τους”. Κάθε κομμάτι – παλιό ή καινούργιο – έρχεται σε ειδική συσκευασία Gucci, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αντικειμένου.

Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci
Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci

Σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τον Michele, ήταν τα concept stores της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 – τα περισσότερα έχουν εξαφανιστεί προ πολλού και συμπεριλαμβάνουν τα Maria Luisa και Colette στο Παρίσι και το Pineal Eye στο Λονδίνο. “Ήταν ιερά της έρευνας και όχι των αγορών”, λέει ο ίδιος. Βλέπει το Gucci Vault του ως κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό από το απλό λιανικό εμπόριο. Τούτου λεχθέντος, είναι γεμάτο με κομμάτια που οι άνθρωποι θα θέλουν να αγοράσουν – και όχι μόνο ο ίδιος ο Michele. Υπάρχει μια τσάντα “Jackie” του 1972 που, όπως είπε, ήταν δύσκολο να την αποχωριστεί. “Τώρα η τσάντα είναι διαθέσιμη, αλλά μπορεί να πάω να την αγοράσω”, εξομολογήθηκε.

Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci
Source: Gucci Vault – Courtesy of Gucci

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Gucci Vault εδώ

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.