csm3

Πέντε σημαντικές σχολές μόδας, γιατί η μόδα είναι γνώση.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.

Ζώντας σε μία κοινωνία όπου η μόδα έχει γίνει ίσως η μια από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις για πολλά άτομα, υπάρχουν οι στιγμές όπου πολλοί αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο ή τελικά πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κανείς με τον χώρο της μόδας; Fashion bloggers, influencers, φωτογράφοι, στιλίστες και άλλες πολλές ακόμη κατηγορίες δημιουργικών ανθρώπων εισβάλουν στην καθημερινότητα μας, επηρεάζουν τις απόψεις μας και δημιουργούν προτάσεις και τάσεις.

Ωστόσο, η μόδα δεν αποτελείται μόνο από δημιουργική σκέψη, ενέργεια και πάθος για τις τάσεις και τις ιδέες, οι οποίες τείνουν υλοποίησης, αλλά είναι ένας απαιτητικός, δυναμικός χώρος στον οποίο για να εξελιχθεί κανείς επαγγελματικά πρέπει πρώτα να επενδύσει κατά πολλές έννοιες στην προσωπικότητα και την πνευματική του καλλιέργεια.

Ανεξαρτήτως των χιλιάδων αυτοβιογραφιών, των βιβλίων ιστορίας της μόδας, των δοκίμιων ή ακόμη και των γνωστών σε όλους μας πλέον, coffee table books σχετικά με την τέχνη και την αισθητική, οι σχολές μόδας εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν την βιομηχανία παίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη για όλους εκείνους, που θέλουν να καταρτιστούν επαγγελματικά αλλά και να εμβαθύνουν στην γνώση αλλά και την νοοτροπία με την οποία οφείλει ένας επαγγελματίας να προσεγγίζει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε λίγο παραπάνω και να σας προτείνουμε πέντε αναγνωρισμένες σχολές μόδας στις οποίες αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο, αλλά και το budget σας, εάν έχετε αποφασίσει να σπουδάσετε και να προσανατολιστείτε επαγγελματικά στον χώρο της μόδας, τόσο στους δημιουργικούς, όσο και στους διοικητικούς ρόλους αυτής της αχανούς, αλλά και άκρως ανταγωνιστικής βιομηχανίας.

Ξεκινάμε λοιπόν αντίστροφα και στην πέμπτη θέση της λίστας μας θα βρούμε την Ακαδημία Τέχνης της Κίνας η οποία ιδρύθηκε το 1928, (αποκαλούμενη και Guomei) και είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο τέχνης στην κινεζική ιστορία, με πανεπιστημιουπόλεις στο Hangzhou και τη Σαγκάη. Με μαθήματα τόσο στις παραδοσιακές τέχνες όσο και στις ψηφιακές τεχνολογίες, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας επιδιώκει να συγκεντρώσει το παρελθόν και το μέλλον του κινεζικού σχεδίου.

Οι σπουδαστές επαίνεσαν την ποιότητα των πόρων του σχολείου, του διδακτικού προσωπικού και των συνομηλίκων τους. Παρά τη μέση βαθμολογία για τη διεθνή ποικιλομορφία του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι μαθητές ήταν ικανοποιημένοι με την παγκόσμια ποικιλομορφία του περιεχομένου του μαθήματος. Τόσο οι πτυχιούχοι όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εντυπωσιάστηκαν από τα μαθήματα τεχνικών δεξιοτήτων που είχαν στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, οι βαθμολογίες για το μάρκετινγκ, τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητα ήταν χαμηλές σε όλους τους τομείς. Περίπου το 85% των φοιτητών πραγματοποιούν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και το 77% των προπτυχιακών και το 86% των μεταπτυχιακών φοιτητών πιστεύουν ότι ήταν διατεθειμένοι να εισέλθουν στον κλάδο μετά τις σπουδές τους στην Ακαδημία Τέχνης της Κίνας.

Με μόλις ένα 2% των υποψηφίων να επιτυγχάνουν στην εισαγωγή τους και ένα δυνατό ποσοστό απορρόφησης σε θέσεις εργασίας αλλά και δίδακτρα που δεν ξεπερνούν τα 2,000 δολάρια, η συγκεκριμένη σχολή αποτελεί μία καλή επιλογή για εκείνους, που επιθυμούν όχι μόνο να σπουδάσουν σε μία καλή διεθνή σχολή με διαφορετική οπτική γωνία αλλά και να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν έναν νέο πολιτισμό και μια καινούργια κουλτούρα.
Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Σχολή Τεχνών, Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Aalto η οποία ιδρύθηκε το 1871 στη Φινλανδία και από τότε είναι ευρέως γνωστή ως μία από τις πιο διάσημες σχολές τέχνης στον κόσμο, προσφέροντας μαθήματα σχετικά με την τέχνη τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η είσοδος στην Aalto είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, με ποσοστό αποδοχής περίπου 10% για το πρόγραμμα Bachelors. Το μικρό μέγεθος της σχολής, με λιγότερους από 200 σπουδαστές πλήρους φοίτησης στα προγράμματα Bachelors και Masters, επιτρέπει στους σπουδαστές να επωφεληθούν από άκρως εκπαιδευμένες ομάδες διδασκαλίας και ατομική καθοδήγηση.

Οι μαθητές αξιολόγησαν ιδιαίτερα τις προσφορές μαθημάτων του σχολείου σε τεχνικές δεξιότητες, αλλά εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τα μαθήματα στον τομέα των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Φέτος είδαμε την εισαγωγή υποχρεωτικών δευτερευουσών σπουδών, με στόχο να προσφέρουμε στους φοιτητές μια ευρύτερη προοπτική και ολιστική προσέγγιση στην μόδα. Συνολικά, η βαθμολογία των μαθητών σχετικά με την ποιότητα των εκπαιδευτικών και των συνομηλίκων τους έφτασε κάτω από το μέσο όρο σε σύγκριση με άλλα σχολεία της έρευνας μας, ωστόσο, ένα εντυπωσιακό 96% των ερωτηθέντων φοιτητών αισθάνονται έτοιμοι να εργαστούν στη βιομηχανία της μόδας.

Οι απόφοιτοι βρέθηκαν να εργάζονται σε εμπορικά σήματα όπως οι Alexander McQueen, Céline, Marimekko, Nike και άλλους σημαντικούς οίκους. Ωστόσο, ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό φοιτητών της Aalto (65%) ολοκλήρωσε πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους.

Συνεχίζοντας στην τρίτη θέση βρίσκουμε το Ινστιτούτο Μόδας του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο ινστιτούτο μόδας στις Κάτω Χώρες δίνει έμφαση στα παγκόσμια και επαγγελματικά στοιχεία της βιομηχανίας. Οι συμβάσεις ανταλλαγής της AMFI με 35 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο παρέχουν στους φοιτητές την ευκαιρία για μια διεθνή εκπαίδευση, ενώ οι εξάμηνες πρακτικές είναι υποχρεωτική συνιστώσα όλων των μαθημάτων.

Χάρη στη δομή της εξειδίκευσης, που κυμαίνονται από Textiles έως 3D Hypercraft (πρόγραμμα 3D σχεδίασης πρωτοτύπων), οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τετραετούς προγράμματος BSc Fashion & Design της AMFI αναφέρουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από το εύρος του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου.

Επιπλέον, η προσωπική μάρκα της AMFI Individuals, που ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, επιτρέπει στους ανώτερους φοιτητές από όλα τα τμήματα της σχολής να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να παράγουν μια συλλογή. Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν εξασφαλίσει απασχόληση σε εταιρείες μόδας όπως οι H & M, Zara, McQueen, Givenchy και Alexander Wang. Άλλη μία πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν, σε μία πόλη όπου η ηθική μόδα και τα eco sustainable brands ανεβαίνουν σε δημοτικότητα, καθώς επίσης και πιο εναλλακτικές εκδηλώσεις όπως η πράσινη εβδομάδα μόδας δημιουργούν ισχυρές δημιουργικές κοινότητες για όλους τους νέους επαγγελματίες.

Λίγο πριν φτάσουμε στην πρώτη θέση, μεταφερόμαστε στην δεύτερη θέση όπου συναντάμε την Accademia Costume e Moda στην πανέμορφη πόλη της Ρώμης. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού όλοι οι δρόμοι, ως γνωστόν οδηγούν στην Ρώμη.

H Accademia Costume & Moda (ACM) είναι ένα ιδιωτικό, οικογενειακό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δίνει έμφαση στα ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια της μόδας – μια προσέγγιση που συμπληρώνεται από την τοποθεσία του σχολείου στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης κοντά στον ποταμό Τίβερη και την εγγύτητά του πολλά αρχεία κοστουμιών και Ιταλικής μόδας. Η σχολή βρίσκεται επίσης κοντά στην έδρα πολυάριθμων εμπορικών σημάτων πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής ομάδας Fendi, Valentino, Bulgari και Gucci, και έχει ισχυρούς δεσμούς με την παγκόσμια βιομηχανία μόδας.

Η ACM ενθαρρύνει τη συμμετοχή των σπουδαστών σε διεθνή ενημερωτικά δελτία, εκθέσεις και διαγωνισμούς, ενώ οι φοιτητές του τελικού έτους λαμβάνουν υποστήριξη για συμμετοχή στα βραβεία LVMH Graduate Prize, CFDA, Vogue Talents και Η&M award design, μεταξύ άλλων διεθνών διαγωνισμών. Τέτοιες ευκαιρίες αντανακλώνται στις εμπειρίες των φοιτητών και των αποφοίτων του σχολείου, οι οποίοι αναφέρουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την ποιότητα των υπηρεσιών σταδιοδρομίας, των εκδηλώσεων δικτύωσης και των εταιρειών πρόσληψης που είναι διαθέσιμες σε αυτές.

Με  την σχολή να σημειώνει μεγάλες επιτυχίες με αποφοίτους όπως ο Alessandro Michele, δημιουργικός διευθυντής της Gucci, αλλά και την προκάτοχο της θέσης Frida Giannini καθώς και άλλες σημαντικές φυσιογνωμίες του χώρου όπως οι Tommaso Aquilano; Albino D’Amato και Maurizio Galante αλλά και άλλους όπως η Isabella Rossellini, ο Oscar Winner Manlio Rocchetti, η Francesca Sartori αλλά και ο καταξιωμένος Έλληνας σχεδιαστής Vrettos Vrettakos. Μέσω των επαφών της ακαδημίας οι σπουδαστές εκτός του ότι συμμετέχουν σε διάφορα project όπως προείπαμε, χρηματοδοτούνται με υφάσματα και υλικά από τους καλύτερους παραγωγούς της Ιταλίας.

Εάν λοιπόν ο στόχος σας είναι να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της μόδας, την προέλευση των πολυτελών υλικών αλλά και την σημασία της κουλτούρας πίσω από την βιομηχανία, αλλά και αν σας ενδιαφέρει να εξελιχτείτε και να αναδειχθείτε επαγγελματικά στο πιο δημιουργικό κομμάτι του χώρου, η Ακαδημία είναι το ιδανικό σπίτι για εσάς.
Φτάνοντας στο τέλος και στην πρώτη θέση συναντάμε την Ακαδημία του Central St Martins, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο και αδιαμφισβήτητα κουβαλά μία μεγάλη ιστορία με σημαντικούς απόφοιτους όπως οι Riccardo Tisci, Alexander McQueen, Stella McCartney, John Galliano αλλά και την δική μας Mary Katrantzou.

Παρά τα ακριβά δίδακτρα, όμως η σχολή δεν παύει να αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για το μέλλον των fashion professionals. Εκτός από την επίτευξη του υψηλότερου βαθμού για την απασχολησιμότητα των σπουδαστών του και τη διατήρηση της κορυφαίας φήμης του μεταξύ των recruiters και των ακαδημαϊκών, της διδασκαλίας του σχολείου, του φοιτητικού του σώματος και της παγκόσμιας εμβέλειας των αποφοίτων του, αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα στην έρευνα μας. Ωστόσο, όσον αφορά τα μαθήματα των επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ και της αειφορίας, η Central Saint Martins δεν παρουσίασε κακή απόδοση, καθώς και τα τρία μαθήματα σημείωσαν μείωση κάτω από 50 τοις εκατό. Στις αρχές του 2017, μετά από μια συνεργασία έξι ετών, ο όμιλος LVMH και η Central Saint Martins ανακοίνωσαν μια σημαντική επένδυση από την LVMH για την εντατικοποίηση των προγραμμάτων υποτροφιών και τη χρηματοδότηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος βιωσιμότητας και καινοτομίας.

Επιπλέον, τα σχόλια των σπουδαστών κατέδειξαν ότι η μάθηση από ομότιμους ήταν ένα εγγενές μέρος της σχολικής εμπειρίας και ότι οι μαθητές που περιμένουν πολλή καθοδήγηση θα απογοητευτούν. Παρά την ανεξαρτησία που αναμένουν οι σπουδαστές της, η συνεχής ικανότητα της CSM να εντοπίζει και να καλλιεργεί την αριστεία είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία και επιβεβαιώνεται από ένα δίκτυο αποφοίτων, που περιλαμβάνει πολλά από τα πιο σημαντικά ονόματα της μόδας.

Εάν νιώθετε έτοιμοι να βρεθείτε σε ένα ανταγωνιστικά δημιουργικό περιβάλλον, εκεί θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Φυσικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα δίδακτρα είναι υψηλά για τα σημερινά δεδομένα ωστόσο, υπάρχουν πολλά προγράμματα και υποτροφίε, που μπορούν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους κατά την διάρκεια των σπουδών τους.
Κάπως έτσι λοιπόν η λίστα μας φτάνει στο τέλος της. Ωστόσο σημαντικό θα ήταν να αναφέρουμε πως υπάρχουν πάρα πολλές άλλες σχολές στην Ευρώπη, αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους, οι οποίες προσφέρουν άψογα προγράμματα ιδιωτικά ή και μη. Κάποιες αξιοσημείωτες αναφορές είναι:  ESMOD International, France, Institut Francais de la Mode, France, Istituto Marangoni, Italy, London College of Fashion, UK, National Institute of Design Ahmedabad, India, Polimoda, Italy, Royal College of Art, UK. κ.α.

Οι ευκαιρίες για εκείνους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους δεν σταματούν ποτέ και να θυμάστε πως η κάθε δυσκολία, η κάθε αποτυχία δεν είναι παρά ένα μάθημα και ένα βήμα προς την επιτυχία και την γνώση. Σε εποχές όπου οι δυσκολίες μας χτυπούν αλλεπάλληλα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε οργανωμένοι, αισιόδοξοι και έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Πηγή: Business Of Fashion 

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.