3000

H πορεία και το έργο του θρύλου της μόδας, Pierre Cardin!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

O Pietro Constantin Cardin υπήρξε ένα από τα κορυφαία ονόματα στο χώρο της μόδας ,που εδώ και δεκαετίες έχει καταφέρει να πετύχει και να καταξιωθεί γίνοντας γνωστός παγκοσμίως, χάρη στις υπέροχες δημιουργίες του. Δυστυχώς πριν από λίγες μέρες ο ”κόσμος” της μόδας αποχαιρέτισε το σχεδιαστή, όπου σε ηλικία 98 χρονών σβήνει αφήνοντας βέβαια πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Pierre Cardin/self portrait
Pierre Cardin – Space Age look – 1968
Pierre Cardin – futuristic clothes – 1960

Ο Pierre Cardin γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1922 στο Treviso της Ιταλίας. Οι γονείς του Maria Montogner και Alessandro Cardin υπήρξαν γαιοκτήμονες αλλά κατά την διάρκεια του φασισμού στην Ιταλία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα και να εγκατασταθούν στην Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του ήταν οινοπαραγωγός και επιθυμούσε για τον γιο του να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, αλλά ο γιός τους από πολύ μικρή ηλικία είχε έφεση στο να ράβει και να σχεδιάζει φορέματα.

Σε ηλικία μόλις 14 χρόνων γίνεται μαθητευόμενος δίπλα σε τοπικούς ράφτες της περιοχής και μαθαίνει τα βασικά γύρω από την μόδα. Το 1939 υπήρξε μια κομβική χρονιά για αυτόν, αφού παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στο Vichy και να ξεκινήσει να ράβει σακάκια για γυναίκες. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έγινε εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Μετά τη λήξη του πολέμου πηγαίνει στο Παρίσι για σπουδές αρχιτεκτονικής, αλλά παράλληλα δουλεύει για τον οίκο της Jeanne Paquin και στην συνέχεια για την Elsa Schiaparelli. To 1945 γνωρίζει τους σκηνοθέτες Jean Cocteau και Christian Bernard και σχεδιάζει τα κοστούμια της ταινίας ”The Beauty and the Beast”.

Pierre Cardin – Haute Couture – 1968
Pierre Cardin – Future Fashion – Brooklyn Museum
Pierre Cardin – 1970

Mετά από χρόνια δουλειάς με μεγάλα ονόματα του χώρου, το 1950 παίρνει απόφαση να ανοίξει το δικό του ατελιέ σχεδιάζοντας κοστούμια και μάσκες για παραστάσεις, αλλά και κομμάτια για γυναίκες οι οποίες μπορούσαν να βρουν τα ρούχα του και σε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Γαλλίας το Printemps. Σύντομα όμως ράβει ρούχα και για άντρες καθώς και για παιδιά και αποκτά ακόμη μεγαλύτερο κοινό πελατών. Η αναγνωρισιμότητα του έφτασε στο απόγειο όταν παρουσίασε το ”bubble dress”, ένα midi φόρεμα το οποίο από την μέση και κάτω άνοιγε δημιουργώντας έντονο εφέ.

Pierre Cardin – bubble dress – 1954
Pierre Cardin – cosmocops collection – 1967

O σχεδιαστής αγαπούσε τα γεωμετρικά μοτίβα και οι περισσότερες κολεξιόν του ήταν εμπνευσμένες από την avant-garde τέχνη, αφού στην πλειοψηφία τους είχαν μεγάλους όγκους, που πολλές φορές κάλυπταν όλο το σώμα δίνοντας την αίσθηση μιας μεγαλοπρεπούς φιγούρας. Αναβάθμισε και εισήγαγε στην μόδα αρκετές πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές οι οποίες έδωσαν το έναυσμα στις επόμενες γενιές να πειραματιστούν περισσότερο.

Το 1970 εισάγει ένα μεγάλο trend το ”mod chic” το οποίο ενίσχυε την φόρμα ή τον συνδυασμό των μορφών, όπως για παράδειγμα τον συνδυασμό ενός πολύ κοντού φορέματος με μπότες μέχρι τον αστράγαλο. Δημιουργούσε φορέματα με σχισμές, έντονα μανίκια και νέες διαστάσεις. Αυτές οι δημιουργίες με τις γεωμετρικές γραμμές τον γοήτευσαν, έτσι ώστε να πειραματιστεί με τις κυκλικές και ευθείες γραμμές ταυτόχρονα.

Ο σχεδιαστής με τα χρόνια αρχίζει να γίνεται όλο και πιο γνωστός και ξεκινά να δραστηριοποιείται και σε άλλους χώρους εκτός του σχεδιασμού ρούχων. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της εστίασης, στον σχεδιασμό ειδών διακόσμησης, μηχανών καθώς υπήρξε και μέτοχος σε περιοδικό γύρω από τις τέχνες. Επίσης, ο σχεδιαστής είχε άμεση σχέση και με την Ελλάδα, αφού είχε άριστες σχέσεις με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος τον διάλεξε να ντύσει τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής.

Pierre Cardin – Olympic airlines costume – 1968

Όσα χρόνια και να περάσουν οι δημιουργίες του σχεδιαστή παραμένουν διαχρονικές και ανεξίτηλες για πάντα, θυμίζοντας μας πως ένα μεγάλο ταλέντο σαν τον Pierre Cardin είναι δύσκολο να αλλοιωθεί και να ξεχαστεί!

Πηγές: pierrecardin.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: theguardian.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.