image

Oι κορυφαίες τσάντες που έχουν φορεθεί ανά δεκαετίες και έχουν γίνει σύμβολο του γυναικείου στυλ!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Αρκετές δεκαετίες πίσω, τότε που τα social media δεν είχαν εισβάλει ακόμη στις ζωές μας, οι γυναίκες υιοθετούσαν τις τάσεις τις μόδας σύμφωνα με την μόδα που ”επέβαλαν” οι διάσημες στις  εμφανίσεις τους. Οι γυναίκες τότε  συνήθως επέλεγαν μία ή δύο κλασσικές τσάντες, που κρατούσαν στις εμφανίσεις τους και μέχρι και σήμερα ορισμένες από αυτές έχουν επανέλθει στη μόδα και θεωρούνται ”it” bags. Μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν κάνει επανακυκλοφορία παλιότερων μοντέλων κάνοντας μόνο μικρές παραλλαγές και διατηρώντας φυσικά τον πρωταρχικό τους σχεδιασμό!

Η Virginie Viard προς μεγάλη χαρά των φανατικών της σχεδιαστών, είδαμε ότι στα τελευταία της fashion shows παρουσίασε επανασχεδιασμένες εκδοχές των κλασσικών μοντέλων του οίκου Chanel. Την ίδια τακτική βλέπουμε ότι ακολουθούν και άλλοι οίκοι όπως Bottega Veneta, Prada, Gucci και άλλοι δίνοντας μας το έναυσμα να εντοπίσουμε τα καλύτερα μοντέλα τσαντών, που έχουν ξεχωρίσει και παραμένουν επίκαιρα εδώ και αρκετές δεκαετίες!

50’s

@savoirflair
@vogue
@vintagefashionguide

Ίσως μια από τις πιο εμβληματικές τσάντες όλων των εποχών εποχών, έχει δημιουργηθεί από τον οίκο Louis Vuitton και ονομάζεται ”Speedy”.  Δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την σταρ του κινηματογράφου Andrey Hepburn, που όπως λέγεται ζήτησε η ίδια από τον οίκο να μειώσει την τεράστια τσάντα ”Keepall” σε κάτι βολικό για τις καθημερινές της εμφανίσεις. Η τσάντα αυτή παραμένει διαχρονική μέχρι και σήμερα χωρίς να χάνει την στυλιστική της υπεροχή. Μια ακόμη τσάντα της ίδιας δεκαετίας στην οποία οφείλουμε οπωσδήποτε να αναφερθούμε είναι η τσάντα Hermes ”Sac a Courroies”  η οποία έγινε διάσημη κυρίως από της εμφανίσεις της Grace Kelly αλλά και η κλασσική  Chanel 2,55 η οποία ήταν η πρώτη τσάντα, που διέθετε και λουράκι ώμου διευκολύνοντας τις εμφανίσεις.

60’s-70’s

@vogue
@pinterest

Η δεκαετία των  60’s σηματοδότησε μια περίοδο αυξανόμενης ελευθερίας στην μόδα και η τσάντα δεν θεωρούνταν πλέον αναγκαία στις καθημερινές εμφανίσεις. Ο Paco Rabanne τότε δημιούργησε μια ευρηματική συλλογή από belt bags ιδανικές για την παρουσία τους σε συναυλίες. Το 1971 ο οίκος Mulberry σχεδιάζει μια σειρά από σουέτ τσάντες διακοσμημένες από κεντήματα και κρόσσια από το εργαστήριο της στο Somerset, υπακούοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλίμα της εποχής.

80’s

@vogue

H δεκαετία των 80’s, είναι η δεκαετία της άνθισης του μαξιμαλισμού τότε είναι, που ο Karl Lagerfeld παίρνοντας έμπνευση από τις τσάντες Chanel, δημιουργεί την ”Lady Dior” με καπιτονέ ύφασμα και σκληρότερο χερούλι, η οποία αφιερώθηκε αργότερα στην πριγκίπισσα Diana, αφού αποτελούσε το αγαπημένο της μοντέλο. Η συγκεκριμένη τσάντα έχει επανακυκλοφορήσει από τον οίκο και είναι διάσημη μέχρι και σήμερα.

90’s-00’s
@vogue
@allure
@pinterest

Το σύμβολο των 90’s είναι αναμφισβήτητα η Fendi ”Baguette” την οποία έχουν κρατήσει η Madonna, η Naomi Campell και πολλές ακόμη διάσημες στις εμφανίσεις τους. Φτάνει στο απόγειο της όμως ύστερα από την σειρά ”Sex and the city” με την πρωταγωνίστρια της σειράς Carrie να την επιλέγει από τις πρωινές εμφανίσεις της στην δουλειά μέχρι και τις βραδινές για cocktails με φίλες. Η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί σύμβολο της μόδας, αφού μετά από αυτή αρκετές γυναίκες ακολούθησαν τις στυλιστικές προτάσεις της Patricia Field και πειραματίστηκαν με τον στυλ τους.

Επίσης, τότε παρουσιάστηκαν αρκετές τσάντες όπως η εξίσου διάσημη ”Saddle” bag του Dior που αποτέλεσε τάση για εκείνη την δεκαετία. Μερικά χρόνια μετά η ”Motorcycle bag” του οίκου Balenciaga φορέθηκε από όλες τις διάσημες όπως οι αδερφές Olsen, η Kate Moss, η Paris Hilton σε αρκετές αποχρώσεις και αποτέλεσε κομμάτι κλειδί για τις εμφανίσεις τους συγκαταλέγοντας την στην λίστα των διασημότερων μοντέλων τσάντας , η οποία έχει επανακυκλοφορήσει με επιτυχία.

Πηγές: vogue.co.uk, harpersbazaar.com, savoirflair.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: instyle.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.