Screen-Shot-2015-10-07-at-09.22.04

Demna Gvasalia: ένας αντισυμβατικός σχεδιαστής που ανατρέπει κάθε στερεότυπο γύρω από την μόδα!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Ο Demna Gvasalia δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να πάει ενάντια σε όλους τους στυλιστικούς κανόνες, προβάλλοντας με τον δικό του τρόπο την φινέτσα που κρύβεται ακόμη και πίσω από τα απλά και basic κομμάτια, όπως τα hoodies και τα sneakers. Πότε δεν λείπουν όμως από τις συλλογές του και τα extravagant ρούχα και τα ιδιαίτερα φορέματα του σχεδιαστή προς τιμήν του οίκου Balenciaga.

Demna Gvasalia for Balenciaga/ Colloboration with World Food Programme
Demna Gvasalia for Vetements collection Spring 2019

Γεννημένος στην Γεωργία το 1981, σε μια χώρα όπου μαστίζονταν από συνεχείς πολέμους, ο Gvasalia αρχίζει να ξεδιπλώνει το σχεδιαστικό του ταλέντο με αφορμή τα κοινά και μονότονα ρούχα που αναγκάζονταν να φορούν τα παιδιά λόγω της κατάστασης. Αρχίζει λοιπόν να δημιουργεί με την φαντασία του εικόνες και παραλλαγές των ρούχων αυτών. Μετακομίζει με τους γονείς του έπειτα από μερικά χρόνια στην  Γερμανία, όπου και πραγματοποιεί τις πρώτες του σπουδές στα Οικονομικά. Στην πορεία όμως καταλαβαίνει ότι αυτό το επάγγελμα δεν θα του προσφέρει την χαρά που επιθυμεί και αποφασίζει να ασχοληθεί με την μόδα. Σπουδάζει λοιπόν στο Royal Academy of Fine Arts στο Αntwerp και αποκτά το Master Degree στο Fashion Design το 2016.

Demna Gvasalia for Balenciaga Spring / Summer 2020
Demna Gvasalia for Balenciaga Spring/Summer 2020
Demna Gvasalia for Balenciaga Spring/ Summer 2020

H πορεία του στον χώρο της μόδας θα λέγαμε ότι είναι αξιέπαινη αφού έχει συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μόδας όπως ο οίκος Maison Margela έως το 2013 και με τον οίκο Louis Vuitton από το 2013 έως το 2015. Το 2014 αποφασίζει να ιδρύσει το δικό του fashion brand μαζί με τον αδερφό του Guram Gvasalia με το όνομα Vetements μέσα από το οποίο δημιουργούν κομμάτια με την δική τους ιδιοσυγκρασία. Τα ρούχα τους χαρακτηρίζονται από streetwear επιρροές και normcore style και είναι από τους πρώτους που ”έσπασαν ” το πρωτόκολλο των επιδείξεων και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν αντρική και γυναικεία συλλογή μαζί.

”H Vetements ήταν πάντα μια συλλογική ομάδα δημιουργικών μυαλών. Θα συνεχίσουμε να ωθούμε ακόμη περισσότερο τα όρια, σεβόμενοι τους κώδικες και τις αυθεντικές αξίες του εμπορικού σήματος και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειλικρινή δημιουργικότητα και το γνήσιο ταλέντο.”

Vetements streetstyle photo from welt.de
Demna Gvasalai for Balenciaga Campaign Spring/ Summer 2018
Demna Gvasalia for Balenciaga Campaign Spring/ Summer 2020

To 2015 του γίνεται πρόταση να αναλάβει του θέση του creative director στον οίκο Balenciaga έως και σήμερα και με το ταλέντο του μπορούμε να πούμε ότι έχει φέρει μια νέα πνοή στον τρόπο που επιλέγει να παρουσιάσει τις καμπάνιες του, οι οποίες συχνά έχουν μια πιο μεταμοντέρνα και artistic χροιά με κωμικό χαρακτήρα, που κατευθείαν μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Ο Demna Gvasalia θα λέγαμε ότι είναι ένας κατεξοχήν minimal σχεδιαστής καθώς οι γραμμές των ρούχων που σχεδιάζει δεν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Φροντίζει όμως σε κάθε κομμάτι που σχεδιάζει να προσθέτει πρωτοποριακές πινελιές και φουτουριστικά στοιχεία, που κατευθείαν κάνουν την διαφορά. Συχνά συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις τις οποίες εντάσσει σε logo των συλλογών του βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στα έσοδα τους και ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Demna Gvasalia photoshooting for BOF interview

Περιμένουμε πολλά ακόμη από ένα νέο σχεδιαστή που έχει την ικανότητα να αφουγκράζεται τα ”θέλω” της νέας γενιάς και να τα αποτυπώνει με τόσο ιδιαίτερο τρόπο στα ρούχα που σχεδιάζει.

Πηγές: vogue.fr, hypebeast.com, i-d.vice.com

Φωτογραφία εξωφύλλου: fashionela.net

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.