Birkin_2018-Heritage leather

Birkin bag: η ιστορία πίσω από την πιο δημοφιλή τσάντα του οίκου Hermès.

*Γραφει η Δέσποινα Μπαράκη.

O οίκος Hermès διαθέτει πολλά διαφορετικά προϊόντα, αποτελώντας συχνά πόλο έλξης για κάθε φίλο της μόδας. Τα σχέδια που έχει σε τσάντες διαφέρουν από άλλων οίκων, αφού πρόκειται για προϊόντα υψηλής ποιότητας, φτιαγμένα με ιδιαίτερες μεθόδους κατασκευής. Ένα από τα πιο δημοφιλή, ακριβά και σπάνια προϊόντα της Hermès, είναι η τσάντα Birkin, για την οποία έχουν ακουστεί ουκ ολίγα πράγματα, αφού πρόκειται για μία χειροποίητη τσάντα, που είναι αρκετά δύσκολο να αποκτήσει κάποιος. Τι την καθιστά, λοιπόν, τόσο ιδιαίτερη και γιατί η τιμή μεταπώλησης της τσάντας μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια από την αρχική τιμή της σε κάποιο κατάστημα λιανικής;

Η ιστορία πίσω από την τσάντα Birkin

Photo Credits: Getty Images

Η Jane Birkin, ηθοποιός, μοντέλο και μετέπειτα τραγουδίστρια, γνωστή για το ψάθινο καλάθι της, συνάντησε το 1983 τον διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου, Jean-Louis Dumas, σε μία πτήση για το Λονδίνο. Η ιδέα για να δημιουργηθεί η Birkin bag γεννήθηκε όταν κατά τη διάρκεια της πτήσης έπεσαν τα προσωπικά της αντικείμενα στον χώρο του αεροπλάνου. Μετά τη δημιουργία της τσάντας, ο οίκος δώρισε μία Birkin στην Jane ως αντάλλαγμα για τη χρήση του ονόματός της, και παρότι η ίδια δεν είναι πρέσβειρα του οίκου λαμβάνει κάθε χρόνο ένα συμβολικό ποσό, το οποίο δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής της.

Μία χειροποίητη τσάντα – έργο τέχνης

Photo Credits: Hermès

Η κάθε τσάντα κατασκευάζεται στη Γαλλία και χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας πολυτελή δέρματα, από βυρσοδεψίες της χώρας, γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και την αντοχή τους στις γρατζουνιές. Οι τσάντες ράβονται στο χέρι και στη συνέχεια το δέρμα λειαίνεται, βάφεται και γυαλίζεται, ενώ περνάει από δεκάδες ειδικά μηχανήματα. Κάθε τσάντα κατασκευάζεται επίσης, αποκλειστικά από έναν εξειδικευμένο τεχνίτη, που εργάζεται σε ένα προϊόν τη φορά και χρειάζονται περίπου 48 εργάσιμες ώρες, για να το ολοκληρώσει.

Photo Credits: Hermès

Σήμερα, η Hermès Birkin διατίθεται σε τέσσερα μεγέθη και ο αριθμός σχετίζεται με το μήκος της βάσης της τσάντας σε εκατοστά: Birkin 25 (Β25), Birkin 30 (Β30), Birkin 35 (Β35), και Birkin 40 (Β40). Η τσάντα έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, ενώ all time classic επιλογές είναι όσες έχουν γήινες αποχρώσεις. Αξίζει πάντως να κάνουμε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Birkin έχει κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε, όπως για παράδειγμα το Bleu Roi, το Blue Jean, και το Mykonos.

H ιδιαίτερη και πολυτελής Himalayan Birkin bag

Photo Credits: Sotheby’s

Πρόκειται για την πιο ακριβή και σπάνια τσάντα του οίκου και παρότι, η τιμή λιανικής ήταν περίπου $300.000, σε δημοπρασία η τιμή της έφτασε τα $432.000. Πρόκειται για μία τσάντα, που έχει υποστεί επεξεργασία με μία συγκεκριμένη διαδικασία, που αλλάζει σταδιακά το χρώμα του δέρματος από λευκό σε γκρι. Επιπλέον, είναι στολισμένη με λευκόχρυσο 18 καρατιών και 40 λευκά στρογγυλά διαμάντια των 1.64 καρατιών. Πάντως αν αναρωτιέστε από που πήρε το όνομά της είναι, γιατί το χρώμα της την κάνει να μοιάζει με τα χιονισμένα Ιμαλάια.

Γιατί, όμως, είναι τόσο ακριβές;

Photo Credits: Getty Images

Μία τσάντα Birkin κοστίζει από $8.500 έως και πάνω από $300.000, γι’ αυτό το λόγο και θεωρείται η πιο ακριβή τσάντα στην ιστορία της μόδας. Παράλληλα, ο οίκος Hermès ελέγχει αυστηρά τον αριθμό των παραγόμενων τσαντών Birkin, και υπάρχει αυστηρή πολιτική για την κυκλοφορία ενός περιορισμένου αριθμού τσαντών κάθε φορά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την τιμή τους και καθιστά την αγορά τους σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολη.

Για να μπορέσει κάποιος να την αγοράσει πρέπει να είναι τακτικός πελάτης της Hermès και να διατηρεί ένα σταθερό αγοραστικό προφίλ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι για παράδειγμα τα παπούτσια, τα αξεσουάρ κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει λίστα αναμονής, η οποία για συγκεκριμένα σχέδια και μεγέθη μπορεί να οδηγήσει σε εξαετή αναμονή.

Η Birkin bag, σύμφωνα με το περιοδικό Time, στον S&P 500 ξεπέρασε και την τιμή του χρυσού τα τελευταία 35 χρόνια, γι’ αυτό το λόγο και θεωρείται από ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό μία επένδυση. Μάλιστα, έχουν την υψηλότερη αξία μεταπώλησης απ’ όλες τις άλλες επώνυμες τσάντες, αφού η τιμή τους μπορεί να φτάσει στη δευτερογενή αγορά να είναι ακόμα και διπλάσια από την αρχική λιανική τιμή πώλησης. Η Birkin δεν είναι, λοιπόν, απλά μια τσάντα, αλλά αποτελεί ένα προσεγμένο εμβληματικό χειροποίητο προϊόν, που ξεχωρίζει από άλλες επώνυμες τσάντες.

Πηγές: Vogue US, Vogue France, Time, Art Market Research, Madison Avenue Couture

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Hermès

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.