12ac90845a00b8c7f3b7c4f8e5b04d77

Μόδα για αρχάριους #19: Η ιστορία και η εξέλιξη του bikini.

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη.

Το bikini, το πλέον απαραίτητο item του καλοκαιριού, έχει απασχολήσει αρκετά το χώρο της μόδας. Έχουν δημιουργηθεί πολλά σχέδια bikini, ξεκινώντας από αρκετά συντηρητικά και καταλήγοντας σε άκρως αποκαλυπτικά σχέδια. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε την ιστορία και την εξέλιξή του από την αρχή της δημιουργίας του, μέχρι τις μέρες μας και τις προσωπικότητες που το καθιέρωσαν και το ανέδειξαν.

Elle.com

Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι γυναίκες απέκτησαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις δημόσιες παραλίες, αν και οι αυστηροί κώδικες ενδυμασίας τις εμπόδιζαν να διασκεδάσουν και να χαρούν τη θάλασσα όπως θα ήθελαν.  Έπρεπε να καλύπτονται από πολλαπλά στρώματα υφάσματος, συμπεριλαμβανομένων των παντελονιών στα οποία έβαζαν βάρη στο κάτω μέρος για να αποφευχθεί η εμφάνιση οποιουδήποτε μέρους του ποδιού. Η Αυστραλιανή κολυμβήτρια Annette Kellerman ήταν η πρώτη γυναίκα, που αντιμετώπισε αυτούς τους κανόνες φορώντας ένα ένδυμα που θύμιζε  ολόσωμο μαγιό στην παραλία Revere της Μσαχουσέτης.  Ωστόσο, τη δεκαετία του 1900 προκάλεσε  αναταραχή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για «άσεμνη έκθεση».

Pinterest

Τα μαγιό έγιναν πιο απελευθερωτικά στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Οι σχεδιαστές του μαγιό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησαν το bikini! Πολλές stars του Hollywood, συμπεριλαμβανομένων των Rita Hayworth, Ava Gardner και Jayne Mansfield, μαζί με τα αμέτρητα posters των pin-up girls συνέβαλλαν, ώστε το μαγιό να αποτελεί το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της γυναίκας.

Pinterest

Τα μαγιό άλλαξαν τελείως το 1946. Ο Γάλλος σχεδιαστής Jacques Heim αποκάλυψε το «atome», ενώ  λίγο αργότερα, ο Louis Réard σχεδίασε ένα ακόμη μικρότερο μαγιό και το ονόμασε «le bikini». Ο  Louis Réard δημιούργησε πιο minimal σχέδια, που δεν αφήνουν τίποτα στην φαντασία, με αποτέλσμα να λάβει πλήθος από ευχαριστήρια γράμματα γυναικών από όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την ανάγκη τους να δείξουν ποιες είναι χωρίς ενοχές για το σώμα τους.

Elle.com “Le Bikini”

Η Brigitte Bardot είναι το πρόσωπο που συνδέεται με την ευρεία διάδοση του νέου αποκαλυπτικού στυλ μαγιό κατά τη διάρκεια των διακοπών της στις Κάννες στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Τα σχέδια και η μόδα για το bikini άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του 1960, που ακόμη και ο Neiman Marcus δήλωσε ότι το μπικίνι είναι το «επόμενο μεγάλο πράγμα». Το 1962 η Ursula Andress βγαίνει από τη θάλασσα φορώντας ένα λευκό μπικίνι με ζώνη ως Honey Ryder στη πρώτη ταινία του James Bond και η συγκεκριμένη εμφάνιση έχει μένει στην ιστορία. Την ίδια χρονιά, το Playboy βάζει τελικά στο εξώφυλλο μια φωτογραφία που απεικονίζει το κάτω μέρος από ένα bikini. Η δημοτικότητα του μπικίνι συνέχισε να αυξάνεται και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα μαγιό string εξαπλώθηκαν από τη Βραζιλία μέχρι στις Η.Π.Α.. 

Pinterest
Pinterest

Παρόλο που το bikini έχει εδριαωθεί στο χώρο της μόδας αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1990 μέχρι τις αρχές του 2000 υπήρξαν πολλά κινήματα γυναικών αθλητριών και φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο είδος μαγιό. Η Αυστραλιανή παίχτρια volley, Nicole Sanderson δήλωσε το 2004 ότι μπορεί το bikini να αρέσει στους άντρες θεατές, όμως η ίδια το θεωρούσε λίγο προσβλητικό. Στις μέρες μας το bikini είναι στις πρώτες επιλογές των γυναικών, όταν αγοράζουν μαγιό. Υπάρχει πληθώρα σχεδιών, χρωμάτων και styles στην αγορά, για όλους τους τύπους σώματος. Αυτό που σας προτείνουμε εμείς είναι να φορέσετε το αγαπημένο σας bikini και να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές!

Πηγές: www.thegoodtrade.com, www.elle.com

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Pinterest

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.