ashadedviewonfashion.com-balenciaga-clones-spring-22-collection-a-deep-fake-ss22-fashion-show-screenshot-2021-06-07-at-20.59.10

Oι ”κλώνοι” του οίκου Balenciaga δημιουργούν ένα ανατρεπτικό fashion show βγαλμένο από το μέλλον!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Ακόμη μια φορά ο Demna Gvasalia, creative director του οίκου Balenciaga μας δείχνει την αγάπη του για την τεχνολογία και πρωτοτυπεί φέρνοντας τις σύγχρονες μεθόδους τεχνολογίας πιο κοντά στην μόδα. Πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκε η κολεξιόν για την Άνοιξη / Καλοκαίρι 2022 με τίτλο ”Balenciaga Clones” σε ένα fake fashion show, αφού όλα έγιναν ψηφιακά από την παρουσίαση μέχρι και τα μοντέλα που συμμετείχαν. Πρώτή φορά στην ιστορία της μόδας συναντάμε ένα show το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακά στημένο και είναι τόσο άρτια στημένο, που το κάνει να δείχνει ρεαλιστικό!

@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21

Κατά την διάρκεια του catwalk εμφανίστηκε ένα και μοναδικό μοντέλο, η καλλιτέχνης Eliza Douglas η οποία ήταν ψηφιακά κλωνοποιημένη και παρουσίασε 44 διαφορετικά γυναικεία και αντρικά σύνολα. Η ίδια από το 2016 πάντοτε ανοίγει και κλείνει έως και σήμερα κάθε fashion show αποτελώντας βασική φυσιογνωμία του οίκου. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό WWD ο Gvasalia υποστηρίζει ότι ”οι κλώνοι της Douglas είναι σαν ένα σχόλιο για την ομοιομορφία των τάσεων και την μείωση της ατομικότητας τους ενώ η παρουσίαση του βίντεο στο σύνολο της έχει ως σκοπό να ωθήσει τους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με την εμμονή της κοινωνίας στις οθόνες”. Για την κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου θεάματος χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του 3d modeling έτσι ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική ποιότητα στην εικόνα και δημιουργός αυτού του καταπληκτικού βίντεο είναι ο video producer Quentin Deronzier .

@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21

Οι θεατές που παρακολουθούν το show είναι φυσικά και αυτοί εικονικοί και μη πραγματικοί. Όλοι φορούν μαύρα ρούχα και ορισμένοι γυαλιά ηλίου. Όλοι αποθανατίζουν τα μοντέλα, καθώς περνούν από μπροστά τους για να τονιστεί για ακόμη μια φορά το πόσο έχουμε εθιστεί στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Τα ρούχα που μας τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το μαύρο πέπλο με το οπoίο έγινε η έναρξη και το κόκκινο extravagant φόρεμα με το οποίο έγινε η λήξη του show. Επίσης το εικονικό μοντέλο σε κάποιες εμφανίσεις είδαμε να κρατάει καλάθια σούπερ μάρκετ, καθώς και πλαστικές σακούλες ως σύμβολο του υπερκαταναλωτισμού.

@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21
@thelaterals| Balenciaga SS21

Ο σχεδιαστής θέλοντας να σπάσει κάθε στερεότυπο γύρω από τη μόδα, χρησιμοποιεί μερικά από τα πιο γνωστά αξεσουάρ του οίκου Gucci και στο λογότυπο τους αντί να έχουν το σήμα  GG τοποθετεί το ΒΒ καθώς και μια τσάντα στην οποία είναι γραμμένο σε μορφή graffity ”This is not a Gucci bag”  κάνοντας μια αναφορά στην ζωγραφική του Rene Magritte και στον πίνακα που δημιούργησε το 1929 με τίτλο ”The treachery of images”.

Εκτός από τις νέες και πρωτότυπες μεθόδους τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο οίκος Balenciaga, για να παρουσιάσει τις κολεξιόν του, μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης και η αποκρυπτoγράφιση των συμβόλων, που πρέπει να κάνει ο θεατής με τα κρυμμένα κοινωνικά και οικολογικά μηνύματα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσει το κοινό του με έναν βαθυστόχαστο τρόπο!

Πηγές: thelaterals.com, i-d.vice.com, hypebeast.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: ashadedviewonfashion.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.