IRIS VAN HERPEN
Haute couture summer 2018

Όταν το τούλι κλέβει ξανά την παράσταση!

*Γράφει η Νάταλι Χαρπαντίδη.

Από τις λατρεμένες tutu skirts της δεκαετίας του ’50, μέχρι τις άκρως επιτυχημένες και αξέχαστες εμφανίσεις της Carrie Bradshaw στο Sex and the city, το τούλι έχει αφήσει ξεκάθαρα το στίγμα του στον χώρο της μόδας και συνεχίζει ακάθεκτο να εντυπωσιάζει στα διεθνή catwalks γνωστών οίκων.

Carrie Bradshaw- Sex and the city

Ακούγοντας τη λέξη «τούλι», αρχικά το μυαλό μας πηγαίνει στις τρομερά εντυπωσιακές tutu skirts που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τη δεκαετία του ‘50 και επέστρεψαν δυναμικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας έτσι μια vintage διάθεση στην γκαρνταρόμπα μας. Τα έντονα χρώματά τους, ο παιχνιδιάρικος όγκος τους και ο ρομαντισμός που αποπνέουν μας κάνουν να αναπολούμε σκηνές από αγαπημένες ταινίες αλλά και εικόνες από γνωστά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια, το τούλι αποκτά ξανά την αίγλη του σε όλο της το μεγαλείο καθώς μερικοί από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές παγκοσμίως το αποθεώνουν!

Christian Dior- 1950
Grace Kelly-50’s

Ο Giambattista Valli είναι εκείνος που όχι μόνο επανέφερε δυναμικά το τούλι, αλλά τόλμησε και έκανε τη διαφορά, δημιουργώντας ολόκληρες βραδινές τουαλέτες αποκλειστικά και μόνο από αυτό! Έτσι, στα χέρια του αγαπημένου σχεδιαστή, το τούλι άφησε πίσω το vintageretro style και προσαρμόστηκε άρτια στις τάσεις και τα δεδομένα της εποχής. Τόσο οι ready to wear όσο φυσικά και οι υψηλής ραπτικής συλλογές του Ιταλού σχεδιαστή ξεχώρισαν για τις τούλινες δημιουργίες που αγαπήθηκαν αλλά και τιμήθηκαν σε red carpet εμφανίσεις. Μάλιστα, λέγεται ότι για την χαρακτηριστική, φλούο κίτρινη τουαλέτα της φετινής haute couture συλλογής, χρειάστηκαν τόσα μέτρα τούλι που μπορούν να ντύσουν ολόκληρο τον Πύργο του Άιφελ!!

Giambattista Valli Haute Couture Spring 2018
Giambattista Valli, Couture Collection | Spring Summer 2016 in Paris
Giambattista Valli  Haute Couture Spring 2017
Giambattista Valli Haute Couture Spring 2016

Λαμπερές δημιουργίες ξεχωρίσαμε και στα shows των οίκων  Marchesa, Alexander McQueen, Delpozo, Dolce&Gabbana, Oscar de la Renta  κ.ά. που επαναφέρουν το τούλι σε εκδοχές που θα λατρέψετε, μιας και  κρατά την κομψότητα και τον ρομαντισμό του αλλά υιοθετεί χαρακτηριστικά των σύγχρονων επιταγών της μόδας αλλά και του ύφους κάθε σχεδιαστή. Υπέροχα midi και maxi φορέματα κεντημένα με λουλούδια, κομψά μανίκια που αγκαλιάζουν τους ώμους, πολύχρωμες φούστες αλλά και ονειρεμένες βραδινές τουαλέτες μάγεψαν  και καθήλωσαν το κοινό για ακόμα μια σεζόν. Οι οίκοι εμπιστεύονται το τούλι, κρατούν επιρροές από το παρελθόν και ανανεώνουν το υλικό με νέες, φρέσκες προτάσεις βγαλμένες από παραμύθι.

Marchesa Spring 2018 RTW
Marchesa Spring 2018 RTW
Alexander McQueen Spring 2018 RTW
Delpozo Spring 2018 RTW
Oscar de la Renta Spring 2018 RTW

Ένα είναι σίγουρο, το τούλι επανήλθε πολλά υποσχόμενο και στην καλύτερη εκδοχή του και θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της Άνοιξης που θα ακολουθήσει!

 

Tags:
0 shares
Η Νάταλι Χαρπαντίδη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Λατρεύει τον χώρο της μόδας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το "Fashion Styling& Image Making", καθώς και σεμινάρια για "Fashion Design". Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρθρογραφεί σε fashion blogs και sites (Ozon Magazine, Faysbook.gr κ.ά)