37165181_2038587049791921_1933449484721717248_n

Το πλισέ δεν είναι πια κλισέ!

*Γράφει η Έλενα Πάνου.

Από την σχολική παρέλαση στην κεντρική σκηνή της μόδας! Ξεφυλλίζοντας τις τάσεις του χειμώνα, θα δούμε πλισέ φούστες, φορέματα αλλά και παντελόνια, να κάνουν την εμφάνιση τους στα fashion shows για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2018-19. Σήμερα τα πλισέ υφάσματα κατασκευάζονται με μία ειδική επεξεργασία, ώστε να δημιουργούνται ”πτυχές” στο ύφασμα, ενώ αυτή η τεχνική στο παρελθόν γινόταν χειροποίητα και ήταν αρκετά ακριβή και απαιτητική από τους αρχαίους ακόμα χρόνους. Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό, γιατί το πλισέ είναι ιδιαίτερο ύφασμα και μας θυμίζει κάτι αριστοκρατικό, αφού συμβολίζει από τα παλαιότερα χρόνια την πολυτέλεια. Οι designers για μια ακόμα φορά εμπνέονται από τα ‘80s και μεταμορφώνουν σε ενδιαφέρον κάτι που θεωρούσαμε συντηρητικό. Ο συντηρητικός τόνος που έδινε κάποτε το πλισέ στα outfits, έχει αντικατασταθεί με νέο και ασυμβίβαστο look.

Ας δούμε λοιπόν πως μας προτείνουν κάποιο από τους μεγαλύτερους οίκους, να εντάξουμε το πλισέ στη ζωή μας:

Valentino | Fall 2018 | Ready-to-wear

Ξεκινάμε από την επίδειξη του οίκου Valentino, για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2018, όπου είδαμε μια πλισέ φούστα πάνω από παντελόνι το οποίο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δύο pieces, στο ίδιο χρώμα, ενώ είναι ένα item. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσδίδει ύψος στην σιλουέτα και ενδιαφέρον στο outfit. Το χρώμα που επιλέγει είναι το κόκκινο της φωτιάς, συνοδευόμενο με ροζ σακάκι, δίνοντας ρομαντικούς τόνους αλλά συνάμα και δυναμικότητα. Λέγοντας για αυτήν την κολεξιόν του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Pierpaolo Piccioli: ”Είναι δύναμη σήμερα, εάν μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση, χωρίς να γίνεσαι επιθετικός”. “It’s a strength today, if you’re able to be assertive but not aggressive.”

Balenciaga| Fall 2018 | Ready-to-Wear

Ο οίκος Balenciaga προτίμησε να συνδυάσει το πλισέ με φουντωτό και χνουδωτό jumper σε χαρούμενα χρώματα,  μια αλυσίδα στο λαιμό για κόσμημα, ψηλές μπότες και ζώνη στην μέση, να δώσει μια ανεμελιά στις αυστηρές γραμμές της πλισέ φούστας, που “κόβει” σαν μαχαίρι (knife pleated skirts).

Sacai | Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018 | Ready-To-Wear

Επιπλέον, πλισέ φούστες χρησιμοποίησε και ο Sacai, συνοδευόμενες με αντρικά τουίντ, αδιάβροχα πανωφόρια, ριγέ μπλέιζερ και πουκάμισα, το ένα πάνω στο άλλο, δίνοντας το αποτέλεσμα πολλών επίπεδων δημιουργώντας το γνωστό “layering”, σε κάθετο άξονα κομμένα. Outfits φτιαγμένα από διαφορετικά κομμάτια, πολλών υφασμάτων, με χαρακτηριστικά creepers, ογκώδη-δίπατα παπούτσια.

Huishan Zhang | Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018 | Ready-To-Wear
 Lanvin | Ready To Wear | Φθινόπωρο/Χειμωνας 2018.

Οι διαφορετικές υφές και υφάσματα επίσης είναι μέσα στο παιχνίδι του πλισέ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από high-shine δέρμα στην collection ”Σκοτεινός Ρομαντισμός”  για το Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018-19 του Huishan Zhang, μέχρι οργάντζα στον Lanvin.

designers, λοιπόν, τσαλακώνουν το ευθύγραμμο πλισέ προσθέτοντας θηλυκούς τόνους, αδιαφορώντας για την σκληρότητα του. Προσθέτουν χρώματα, λάμψη, ασύμμετρα μήκη, υφάσματα για μοντέρνο και νεανικό αποτέλεσμα. Συγχρόνως προτιμούν έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, μαύρο ή μεταλλικά ακόμη και transparent μαύρα υφάσματα. Το πλισέ έχει μικρές πτυχές και οι επιφάνειες των items μακρύ μήκος, είτε είναι φούστες, είτε φορέματα, είτε παντελόνια, για να απογειώνουν το πλισέ.

Με την θερμοκρασία να αρχίζει να πέφτει, οι πλισέ φόυστες σε midi ύψος είναι το τέλειο αντίδοτο για την φθινοπωρινή κρυάδα για εκείνες, που δεν θέλουν να φορέσουν ακόμα καλσόν. Τον τελευταίο καιρό είδαμε οι midi φούστες να κάνουν θραύση χειμώνα- καλοκαίρι. Πως όμως θα κάνεις την midi φούστα μοντέρνα για το 2018; Απλά πρόσθεσε τις πλισέ effect φούστες. Είναι άνετες και εύκολες να φορεθούν. Ταιριάζουν σε όλoυς τους σωματότυπους. Είναι σικάτες, στιλάτες και μοντέρνες, αρκεί να αναδείξεις την θηλυκή τους πλευρά.

Οι πλισέ φούστες, λοιπόν, φέτος συνδυάζονται με πιο baggy, χαλαρές μπλούζες και με ζώνη για να κολακεύει την σιλουέτα. Tις φοράμε με δίπατα το πρωί και με ψηλές και φαρδιές μπότες το βράδυ. Οπότε βγάλε από την ντουλάπα σου τα δίπατα, γιατί θα σου φανούν χρήσιμα και φέτος. Το πρωτοκλασάτο πλισέ ταιριάζει τέλεια με ένα απροσδόκητο στοιχείο, όπως ένα casual, oversized και ζεστό πουλόβερ για να σπάσει την γραμμικότητα που υπάρχει στο look. Είσαι ελεύθερη να παίξεις δημιουργώντας layering και να μη ξεχάσεις ότι ταιριάζει και παντελόνι μέσα από την φούστα, στην περίπτωση που κρυώνεις τόσο πολύ. Το πλισέ έρχεται να δώσει ανατροπή στα χειμερινά μας outfits, μια εξεζητημένη μπλούζα ή ένα καθωσπρέπει πουκάμισο, θα σοβάρευε το look και θα χανόταν το αυθόρμητο και ανατρεπτικό ύφος του 2018, θυμίζοντας μας το παλιό πλισέ φόρεμα της γιαγιάς.

Fendi | Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018 | Ready-to-wear

Είναι αδύνατο να μείνει απαρατήρητη η παρουσία της πλισέ φούστας αυτόν τον χειμώνα , καθώς μας καθηλώνει την προσοχή το πόσο κλασάτη αλλά και casual μοιάζει την ίδια στιγμή. Παρόλο που την έχουμε συναντήσει και παλαιότερα, είναι διαχρονική και δυναμική φέτος. Την επόμενη φορά, που θα δεις μια πλισέ δερμάτινη φούστα, να θυμάσαι ότι στην ιστορία της δεν έχασε ποτέ την κομψότητα και το prestige της και όταν την αποκτήσεις θα αισθάνεσαι κι εσύ μία αριστοκρατική γυναίκα ή μία σύγχρονη μούσα του Mariano Fortuny.

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.