FRAG9082as

Ο Στάθης Σαμαντάς σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο www.paramano.gr !

*Επιμέλεια συνέντευξης Νάταλι Χαρπαντίδη.

”Σκοπός μου είναι να διερευνήσω την σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων’‘ δηλώνει. Ο Στάθης Σαμαντάς είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σχεδιαστής παπουτσιών που έχει ήδη προκαλέσει εντυπώσεις, έχει αποκτήσει δικό του, πιστό κοινό και χάρη στην κομψότητα και την ιδιαιτερότητα των σχεδίων του, κάθε γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει ένα ζευγάρι με την υπογραφή του.

Ο “Έλληνας Manolo Blahnik”, όπως τον ονομάζουν, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Βιομηχανικό σχέδιο και αφιερώθηκε στον σχεδιασμό παπουτσιών με χειροποίητες λεπτομέρειες που κάνουν τις δημιουργίες του ακόμα πιο ξεχωριστές. “Η δημιουργία είναι δύναμη” υποστήριξε σε προηγούμενη συνέντευξή του, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα τόσο από τις μοναδικές συλλογές που μας έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα όσο κι από τις συνεργασίες με πολύ γνωστά ονόματα του χώρου που έχει πραγματοποιήσει.

Συγκεκριμένα, το 2010 σχεδίασε τα παπούτσια για την παρουσίαση της συλλογής του Στέλιου Κουδουνάρη στο Athens Xclusive Designers Week και το 2012 για τη συλλογή των Deux Hommes στα Madwalk. Στη συνέχεια, το 2013 ετοίμασε τη νυφική σειρά υποδημάτων για την Σίλια Κριθαριώτη όπως και για τους Mi-Ro και συνεργάστηκε ακόμα με τον Σωτήρη Γεωργίου για την ανδρική του συλλογή. Δύο χρόνια αργότερα, σχεδίασε τα υποδήματα της σειρά L.A.K, του Λάκη Γαβαλά, καθώς επίσης και για την επίδειξη υψηλής ραπτικής του οίκου “Laskaris”. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να διδάσκει σχεδιασμό παπουτσιού στην Pansik Scuola di Moda ενώ το 2016 άρχισε η συνεργασία του με το Woman Toc και έκτοτε αρθρογραφεί για τη σχέση των γυναικών με τα παπούτσια τους. Έναν χρόνο αργότερα, σχεδιάζει και πάλι τα παπούτσια για τον οίκο “Laskaris”, αυτή τη φορά όμως για την επίδειξη στην εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά, σχεδίασε τη συλλογή σανδαλιών για τα καταστήματα Enny Monaco και ξεκίνησε να διδάσκει σχεδιασμό παπουτσιού στο Athens Fashion Club.

Έχει ήδη διακριθεί για τη δουλειά του με πολύ σπουδαία βραβεία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 12η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου στη Νάπολη που πραγματοποιήθηκε το 2005 και κέρδισε επάξια το πρώτο βραβείο! Ακόμη, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο και στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιαστών ” Designer Generation 2.0″ που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 2012. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Στάθης Σαμαντάς έχει προκαλέσει φρενίτιδα, κάνοντας τις γυναίκες να αδημονούν να αποκτήσουν ένα δικό του ζευγάρι. Η Ελένη Μενεγάκη, η Νικολέτα Ράλλη, η Κάτια Ζυγούλη, η Έλενα Παπαρίζου αλλά και η Νάσια Μάτσα (η μούσα του Christian Louboutin σε editorial για το περιοδικό InStyle Ελλάδος ) είναι μερικές μόνο από τις διάσημες Ελληνίδες που εμπιστεύτηκαν τη δουλειά του.

Καθώς συνεργάζεται με Ιταλούς προμηθευτές και χρησιμοποιεί εξαιρετικά δέρματα και πολυτελή υλικά για τα χειροποίητα δημιουργήματά του, τα υποδήματα του μας θυμίζουν κάτι από την αισθητική διάσημων σχεδιαστών του εξωτερικού. Σχεδιάζοντας από εκπληκτικές γόβες και εντυπωσιακά φλατ παπούτσια μέχρι άκρως θηλυκά πέδιλα και ονειρεμένα νυφικά ζευγάρια, καλύπτει μια ευρεία γκάμα επιλογών αλλά και μια μεγάλη ποικιλία ύψους σχετικά με τα τακούνια, που σίγουρα κερδίζουν και την πιο απαιτητική γυναίκα.

Πάμε όμως να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το υπόδημα;

Θυμάμαι πάντα να είναι μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης της κλίσης μου στο σχέδιο αλλά και του ερωτικού, σεξουαλικού μου φετίχ. Τα πόδια. Είναι μια μίξη αυτών των δύο πραγμάτων. Το πως το σχέδιο μπορεί να ντύσει το πιο ερωτικό σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές στο ξεκίνημά σας ως σχεδιαστής παπουτσιών;

Νομίζω πως ήταν οι σπουδές μου στο βιομηχανικό σχέδιο και η μελέτη διαφόρων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων. Δεν είχα επιρροές από σχεδιαστές παπουτσιών.

Σας αποκαλούν -και όχι άδικα- “Manolo Blahnik της Ελλάδας”. Πώς αντιμετωπίζετε αυτόν τον τίτλο και πως αισθάνεστε γι’αυτό;

Δεν προτίθεμαι να ταυτιστώ με τον 75χρονο Ισπανό σχεδιαστή, επειδή πιστεύω ότι η αξία ενός ανθρώπου στέκεται και μόνη της χωρίς την ανάγκη ταυτίσεων. Άλλωστε όλο αυτό ξεκίνησε από ένα αστείο που έκαναν οι φίλοι μου για μένα αποκαλώντας με Έλληνα Manolo και τελικά πήρε άλλες διαστάσεις! Καταλαβαίνω πως αυτό λέγεται για να δοθεί μια επιπρόσθετη αξία στην δουλειά μου συγκρίνοντας με, με έναν τόσο σημαντικό σχεδιαστή παπουτσιών.

Απ’όσο γνωρίζω, αρθρογραφείτε από το 2016 στο “Woman Toc” με μεγάλη επιτυχία, καθώς έχετε ήδη αποκτήσει σταθερό κοινό. Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας από τον συγκεκριμένο χώρο;

Ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Όχι μόνο επειδή ανακοινώνω δημοσίως τις προσωπικές μου απόψεις για ορισμένα θέματα αλλά γιατί είδα πόσο αυτές ταυτίζονται και με τις απόψεις άλλων γυναικών. Είναι μια εμπειρία την οποία απολαμβάνω και ελπίζω να πάρει και άλλη διάσταση.

H σχέση της γυναίκας με τα παπούτσια είναι σίγουρα μοναδική, αλλά για πολλούς αποτελεί μυστήριο. Ποια είναι η συνολική σας εικόνα επί του θέματος, μέσω της διερεύνησης της σχέσης αυτής;

Δεν έχω μια συνολική εικόνα διότι πάντα βρίσκω κάτι νέο σε αυτή τη σχέση. Ξέρετε, πολύς κόσμος και ειδικά οι άνδρες σκέφτονται πως τα γυναικεία παπούτσια είναι τα τακούνια. Και τα τακούνια αποπνέουν σεξ. Όμως υπάρχουν γυναίκες οι οποίες δεν έχουν καμία επαφή με αυτή την εικόνα, δεν σκέφτονται όπως οι άνδρες. Το λέω αυτό διότι θα μπορούσε κανείς να μιλάει μόνο για σέξι στιλέτο αλλά το παπούτσι δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τόσο στενά όρια από την στιγμή που μιλάμε για τις γυναίκες στο σύνολο τους.

Πως θα περιγράφατε τη γυναίκα που φοράει παπούτσια Stathis Samantas;

Είναι μια γυναίκα χωρίς κοινωνικά στερεότυπα η οποία ζει την ζωή της υποστηρίζοντας την επιθυμία της και την άποψη της. Μια γυναίκα πιστή, πιστή στους φίλους της, στους συντρόφους της και στα όνειρα της. Σε γενικές γραμμές μια ήσυχη δύναμη. Όπως θα ήμουν εγώ δηλαδή αν ήμουν γυναίκα.

Τέλος, πώς θα χαρακτηρίζατε τον χώρο του υποδήματος στην Ελλάδα, όσον αφορά νέους σχεδιαστές; Ποιες συμβουλές θα δίνατε στα νέα παιδιά, προκειμένου να πετύχουν και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους;

Επειδή υπήρξα και είμαι ακόμα διδάσκων σχεδίου παπουτσιού σε σχολές μόδας θέλω να πω αυτό που έλεγα και στους μαθητές. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να μπορέσετε να παρουσιάσετε ένα ώριμο έργο διότι το έργο σας, είστε εσείς. Η βιασύνη για άμεση επιτυχία και αναγνώριση δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος. Χτίστε γερές βάσεις με γνώσεις στο αντικείμενο.

____________________________________________________________________

Μπορείτε να βρείτε τη νέα συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2018-2019 του Στάθη Σαμαντά τόσο διαδικτυακά στο http://www.stathissamantas.com/eshop όσο και στο κατάστημά του στο Κολωνάκι, Αναγνωστοπούλου 22.

“Το ταλέντο είναι μια πολύ σημαντική ιδιότητα που για να εξελιχθεί πρέπει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη από την προσωπικότητα.” Στάθης Σαμαντάς

Tags:
0 shares
Η Νάταλι Χαρπαντίδη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Λατρεύει τον χώρο της μόδας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το "Fashion Styling& Image Making", καθώς και σεμινάρια για "Fashion Design". Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρθρογραφεί σε fashion blogs και sites (Ozon Magazine, Faysbook.gr κ.ά)