Vallianatos

Ο Ανδρέας Βαλλιανάτος μιλά στο www.paramano.gr για το “MC+”.

“Όταν ένας άνθρωπος καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πετυχημένο brand, ενώ δραστηριοποιείται στην επαρχία, τότε για εμάς αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλους. Ο λόγος για τον αποψινό μας φιλοξενούμενο τον Ανδρέα Βαλλιανάτο δημιουργό του MC+, ενός brand που αφορά ξύλινες, χειροποίητες τσάντες.”
-Νίκος Αλιάζης

https://mcplus.gr/

https://www.facebook.com/MCplusbyAndreasVallianatos/

https://www.instagram.com/m.c_plus/

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τσαντών από ξύλο;

Όντας  ξυλουργός στο επάγγελμα, εκτός από τις συνηθισμένες ξυλουργικές εργασίες, είμαι γνωστός για τις ιδιαίτερες χειροποίητες κατασκευές που δημιουργώ (ξύλινα αγάλματα, σκαλιστά έπιπλα κτλ) καθώς και για τις αναπαλαιώσεις που κάνω σε παλιά και περίτεχνα έπιπλα. Γοητευμένος από τα ιδιαίτερα και περίτεχνα σκαλιστά έπιπλα μιας άλλης εποχής που μου έφερναν οι πελάτες μου για αναπαλαίωση, σκεφτόμουν ότι ήθελα να δημιουργήσω ένα αντικείμενο από ξύλο το οποίο να μην είναι μόνο στατικό μέσα σε έναν χώρο, όπως είναι ένα κομό, ένα άγαλμα ή ένας καθρέπτης. Ήθελα να φτιάξω ένα ιδιαίτερο “κόσμημα” που να μπορεί τόσο μια γυναίκα, όσο και ένας άνδρας να το έχει μαζί και να το φοράει καθημερινά και σε όλες τις περιστάσεις. Πιστεύω ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έτσι ακριβώς ήθελα να είναι και το αντικείμενο που θα δημιουργούσα- ιδιαίτερο, καινοτόμο, μοναδικό, ξεχωριστό. ‘Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ξύλινης χειροποίητης τσάντας τον Μάιο του 2016 και ευθύς αμέσως δημιουργήθηκε το brand MC+.

Μίλησε μας για τον δημιουργό πίσω από τα MC+.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό – Αττικής σε μια εποχή που υπήρχαν οι αλάνες και οι γειτονίες έσφυζαν από παιδιά. Από μικρός ήμουν ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα και πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνομαι και να μην εφησυχάζω στιγμή. Έχασα τους γονείς μου από πολύ μικρή ηλικία και έτσι αναγκάστηκα να εργαστώ πολύ μικρός και παράλληλα να πηγαίνω σχολείο. Έχοντας καταγωγή από την Κεφαλονιά, τα καλοκαίρια μου τα πέρναγα στο νησί.  Στην Λευκάδα βρέθηκα το 2004 για διακοπές και αμέσως αγάπησα αυτόν το τόπο. Αποφάσισα να μείνω μόνιμα και αργότερα γνώρισα την σύζυγο μου και δημιουργήσαμε την οικογένεια μας. Το επάγγελμα του ξυλουργού το ασκώ από το 2005 όπου έχω και το δικό μου εργαστήριο που εδρεύει στην πόλη της Λευκάδας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια τσάντα;

Καταρχάς να σας πω ότι οι τσάντες, όπως και τα αξεσουάρ που δημιουργώ, είναι 100% χειροποίητες και φτιάχνονται κατόπιν παραγγελίας. Δεν χρησιμοποιώ βιομηχανικά εργαλεία κάθετης παραγωγής, ούτε και αυτοματοποιημένα συστήματα(cnc). Έχω αποφασίσει ότι όλα θα γίνονται αυστηρά και μόνο στο χέρι. Ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια τσάντα είναι μεταξύ 5-7 ημερών και εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του σχεδίου.

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία που ακολουθείτε για να δημιουργηθεί μια τσάντα;

Η όλη διαδικασία για να δημιουργηθεί μια τσάντα ξεκινάει από μια ιδέα που μπορεί να προκύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή και για αυτό έχω μαζί μου πάντα ένα τετράδιο για να σημειώνω. Ύστερα κάθομαι με την ησυχία μου και σχεδιάζω την μορφή που θέλω να έχει μια τσάντα. Στην συνέχεια  αποφασίζω τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω για την υλοποίηση του σχεδίου(ξύλο, δέρμα, γυαλί κτλ) τα οποία είναι άριστης ποιότητας, καθώς δεν επιθυμώ ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία έκπτωση στην ποιότητα των υλικών. Αφού επιλέξω το κατάλληλο μασίφ ξύλο, αποτυπώνω πάνω του το σχέδιο και αρχίζω να το επεξεργάζομαι για να του δώσω μορφή. Ακολουθεί η επεξεργασία ενσωμάτωσης του γυαλιού ( εάν υπάρχει στο σχέδιο). Όταν πλέον έχω δώσει την επιθυμητή μορφή, ασχολούμαι με την  κοπή και προσαρμογή του δέρματος πάνω στην τσάντα και τέλος, προσαρμόζω τα διακοσμητικά στοιχεία της τσάντας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το κέρωμα της τσάντας το οποίο γίνεται με μια κρέμα που φτιάχνω εγώ και αποτελείται από φυσικά συστατικά και έχει σαν βάση το κερί μέλισσας.

Το MC+ έχει τη βάση του στη Λευκάδα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να “τρέχει” κανείς το brand του ενώ ζει και εργάζεται στην επαρχεία;

Θα σας έλεγα ότι το να ξεκινήσεις ένα brand από το μηδέν και ιδιαίτερα ζώντας στην επαρχία, είναι δύο φορές δυσκολότερο από το να δραστηριοποιήσε στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι η Αθήνα, έχεις τα πάντα μέσα στα πόδια σου. Μπορείς εύκολα να ψάξεις για τα υλικά που χρειάζονται για την δημιουργία μιας τσάντας καθώς υπάρχει πληθώρα εταιριών, να προγραμματίσεις ραντεβού με συνεργάτες, να δειγματίσεις τις δημιουργίες σου και φυσικά τα ερεθίσματα, οι εικόνες και οι πληροφορίες που λαμβάνεις είναι ανεξάντλητες. Στην επαρχία πρέπει να εργαστείς διπλά και φυσικά να προγραμματίζεις σωστά τον χρόνο σου για να καταφέρεις να αναδείξεις το brand σου. Το θετικό είναι ότι τα υλικά μου τα προμηθεύομαι από εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο νησί της Λευκάδας και έτσι είμαι σε θέση να λύσω τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν όταν δημιουργώ τις συλλογές μου, καθώς έχω άμεση επαφή μαζί τους.

Τι όνειρα έχεις για το brand σου;

Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι η έως τώρα ανταπόκριση που υπάρχει για τις δημιουργίες μου στην αγορά είναι ιδιαίτερα θετική και πολύ συγκινητική. Κακά τα ψέματα είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται. Οι τσάντες μου έχουν ήδη ταξιδέψει στο εξωτερικό σε 14 χώρες, σε Κυρίες & Κυρίους που επέλεξαν να τις φορούν και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό.  Εργάζομαι πολλές ώρες για να καταφέρω να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου. Στα σχέδια μου είναι η δημιουργία του πρώτου MC+ concept store και φιλοδοξώ να συνεργαστώ με καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές που διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ονειρεύομαι να δω το brand μου να διαπρέπει στο εξωτερικό.

Τέλος, ποιες συμβουλές θα έδινες σε όλους όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μόδα και τις τσάντες;

Όταν μιλάμε για μόδα θα σας έλεγα ότι είμαι πολύ ¨μικρός¨ και πολύ νέος σε αυτόν τον χώρο για να μπορέσω να δώσω συμβουλές και πιστεύω ότι θα ήταν προσβολή για τους ανθρώπους που έχουν στην πλάτη τους χρόνια εμπειρίας και δημιουργίας.

Αυτό που θα μπορούσα να πω σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους brand, είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρώσεις τα όνειρα σου και ποτέ μην περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή είναι πάντα τώρα. Οι δύσκολες ώρες θα έρθουν καθώς και οι αποτυχίες και πιστέψτε με θα είναι πολλές, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας σταματήσει και να σας αποθαρρύνει . Χρειάζεται αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνετε, υπομονή και επιμονή και να μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε και να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας. Κλείνοντας να σας πω πως πιστεύω ότι σημαντικός παράγοντας για να αναπτυχθεί και να αναδειχτεί ένα προσωπικό brand είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση, τόσο απέναντι στους ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, όσο και στους πελάτες σας, που θα σας τιμήσουν με το να φορέσουν μια δημιουργία σας.            

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.