5610003

Οι “Big Six” των 90s!

Η δεκαετία του 1990, αποτέλεσε μια χρυσή εποχή τόσο για τον χώρο της μόδας, όσο και για τον χώρο της μουσικής. Τα πρότυπα αλλάζουν και όλα δείχνουν πως η τάση για εξέγερση και δυναμισμό κυριαρχεί. Μόδα και μουσική ενώνουν τις δυνάμεις τους. Τα supermodels της εποχής ακολουθούν την δική τους πορεία, πολλά φτάνουν ψηλά,  αλλά αυτά που αγγίζουν τη κορυφή, ξεχωρίζουν. Σημείο ορόσημο για τη δεκαετία, το εξώφυλλο για τη βρετανική Vogue, τον Ιανουάριο του 1990, στο οποίο απεικονίζονται οι Νaomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington και Cindy Crawford σε λήψη του φημισμένου φωτογράφου  Peter Lindbergh. Εμπνευσμένος από αυτή, ο George Michael ζητά για το νέο του τραγούδι “Freedom” τα πέντε μοντέλα και σε σκηνοθεσία του ίδιου διάσημου φωτογράφου κάνουν τη διαφορά, αφού δεν παριστάνουν απλώς τις όμορφες παρουσίες, αλλά κάνουν πως τραγουδούν το τραγούδι σε μορφή playback! Μέχρι τότε, οι Campbell, Turlington, Evangelista, Crawford και Schiffer αποτελούσαν ήδη μια ελίτ μοντέλων που αποκαλούνταν “Super Models “από τη βιομηχανία της μόδας. Με την προσθήκη της Kate Moss, έγιναν γνωστές ως οι “Big Six”.

Naomi Campbell

Ήταν το πρώτο μαύρο μοντέλο που κατάφερε να πρωταγωνίστησε στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών όπως της βρετανικής και γαλλικής VogueΈχει κάνει πάνω από 500 εξώφυλλα σε περιοδικά κατά τη διάρκεια της καριέρας της και έχει πάρει μέρος σε καμπάνιες των Burberry, Prada, Versace, Chanel, Dolce & Gabbana, Marc Jacobs, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent και Valentino. Απέδειξε πώς η διαφορετικότητα μπορεί να σε οδηγήσει στην χρυσή εξάδα των “supermodels , όπως τις αποκαλούσε ο χώρος της μόδας και ο τύπος της εποχής. Αδιαμφισβήτητα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη “μαύρη γαζέλα” Naomi Campbell.

Η Naomi Elaine Campbell , γεννημένη στις 22 Μαΐου του 1970 στο Streatham του νότιου Λονδίνου, κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των επτά ετών, το 1978, όταν εμφανίστηκε στο μουσικό βίντεο για τοIs This Love του Bob MarleyΗ καριέρα της ξεκινάει γρήγορα – τον Απρίλιο, λίγο πριν από τα 16α γενέθλιά της που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Βρετανικού Elle. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Campbell, μαζί με την Christy Turlington και την Linda Evangelista , σχημάτισαν ένα τρίο γνωστό ως “Τριάδα“. Μάλιστα η Turlington και η Evangelista είπαν στους Dolce & Gabbana, πως αν δεν χρησιμοποιήσουν τη Naomi, δεν θα συνεργάζονταν μαζί τους ούτε και εκείνες. Από τότε η Naomi έχει χαράξει λαμπρή πορεία τόσο στο μόντελινγκ, όσο και στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Σήμερα χρησιμοποιεί την επιτυχία της, ώστε να εδραιωθεί ως επιχειρηματίας, βοηθώντας μέσω του φιλανθρωπικού της έργου και απασχολώντας συχνά τον τύπο με την έντονη προσωπικότητα της.

Linda Evangelista

Χαρακτηρίστηκε ως “ ο Χαμαιλέοντας” του χώρου της μόδας, μια φήμη που κέρδισε όχι μόνο από τις συχνές αλλαγές των μαλλιών της, αλλά και για τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να μεταμορφωθεί μαγικά μπροστά από τον φακό. Τόλμησε πρώτη το κούρεμα a la garcon και το καθιέρωσε ως ένα από τα πιο θηλυκά haircuts. Η επιμονή και η θέληση της έγιναν οδηγοί στο να αφήσει εποχή στην ιστορία των supermodels. Φυσικά ο λόγος γίνεται για την “θρυλική” Linda Evangelista.

Η Linda γεννήθηκε από  Ιταλούς γονείς στις 10 Μαΐου 1965 στο St. Catharines, στο Οντάριο του Καναδά. Ήξερε ότι ήθελε να γίνει μοντέλο από όταν ήταν 12 ετών. Η είσοδος της στον κόσμο της μόδας ξεκίνησε όταν μετακόμισε για λίγο στη Νέα Υόρκη, υπέγραψε με το Elite και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι το 1984, όπου άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο. Στην Ευρώπη η σταδιοδρομία της προχωράει πολύ αργά, εκείνη όμως δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει με σκληρή δουλειά να παρουσιάζει τα books της σε μεγάλους σχεδιαστές, μέχρι που το Σεπτεμβρίου του 2001 εμφανίζεται στη Vogue της Αμερικής. Η Linda Evangelista παρά τον ενθουσιασμό της, όταν ξεκίνησε ως μοντέλο περιοδικών, ήθελε να κατακτήσει και τη πασαρέλα. Την δεκαετία των 90s μεσουρανεί στις πασαρέλες και απολαμβάνει μαζί με τη “Τριάδα” την κορυφή της οποίας θεωρείται ο ιδρυτής της, διεκδικώντας τους πιο ψηλούς μισθούς και τα καλύτερα σύνολα των σχεδιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκτυφλωτικής καριέρας της Linda, έχει περπατήσει για κάθε σημαντικό οίκο της μόδας και εμφανίστηκε σε αμέτρητες διαφημιστικές καμπάνιες. Μην αφήνοντας να την καταβάλουν οι κρίσεις πανικού, σήμερα Linda Evangelista συνεχίζει να κάνει δράσεις για φιλανθρωπικό σκοπό σε σχέση με τον ιό του AIDS, προσπαθώντας να κάνει πάντα τη διαφορά.

Cindy Crawford

“Η Cindy άλλαξε την αντίληψη του “σέξι αμερικανικού κοριτσιού” από την κλασική  με μπλε μάτια ξανθιά σε μια πιο σφοδρή μελαχρινή με μυαλό, γοητεία, και τον επαγγελματισμό που διαθέτει” λέει ο Michael Kors, και η βιομηχανία της μόδας συμφωνεί πως η Cindy Crawford δίκαια ονομάστηκε ως μία από τις εκατό πιο hot γυναίκες των εποχών και θεωρήθηκε ένας από τους πενήντα ομορφότερους ανθρώπους από το περιοδικό People.

H Cynthia Ann Crawford γεννήθηκε στο DeKalb, του Ιλινόις , στις 20 Φεβρουαρίου του 1966. Στο δεύτερο έτος στο γυμνάσιο, την “κάλεσαν” από κατάστημα ειδών ένδυσης για να δουλέψει ως μοντέλο, ανακαλύπτοντας εν τέλη πως ήταν ένα αστείο που δημιουργήθηκε από δύο συμμαθητές της. Ωστόσο, το επόμενο έτος ένα άλλο κατάστημα προσέλαβε έναν αριθμό κοριτσιών γυμνασίου, συμπεριλαμβανομένου της Crawford, για να εργαστεί γι’ αυτούς ως πραγματικό μοντέλο. Ο τοπικός φωτογράφος Roger Legel, αναζητώντας ένα διαφορετικό κορίτσι για ένα αφιέρωμα του DeKalb Nite Weekly , αποτέλεσε το πρώτο εξώφυλλο της Crawford, και της άνοιξε το δρόμο για να συνεργαστεί με το Elite Model Management. Γνωστή ως “Baby Gia“, λόγω της ομοιότητας της με το  μοντέλο Gia Carangi, η Crawford ήταν από τα πιο δημοφιλή super models των 90s και πανταχού παρούσα, αφού το 1998 έκανε πάνω από 500 εμφανίσεις. Έχει περπατήσει σε επιδείξεις για Chanel, Versace, Dolce & Gabbana, Christian Dior, Calvin Klein, Ralph Lauren, Michael Kors, Todd Oldham, DKNY και Valentino. Μεγάλη δημοφιλία απέκτησε και στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, αφού έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Σήμερα ασχολείται περιστασιακά με το modeling, ενώ το 2005 ξεκίνησε μια νέα σειρά επίπλων με το όνομα “Cindy Crawford Home Collection” και έχει ενεργή φιλανθρωπική δράση, βοηθώντας τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία.

Christy Turlington

H καριέρα της ξεκίνησε όταν η τοπική φωτογράφος  Dennie Cody την ανακάλυψε ενώ οδηγούσε ένα άλογο στο Μαϊάμι της Φλόριντα , όπου ο πατέρας της εργαζόταν για τον Pan Am.” Το καλύτερο μοντέλο όλων των εποχών!” λέει το 2008, ο Casting Agent James Scully, και συνεχίζει : “Θα μπορούσαμε να πούμε πως συνδυάζει όλα τα προσόντα κάθε μοντέλου εώς και σήμερα. Πιθανώς είναι το μεγαλύτερο crash που είχα πάθει ποτέ από ένα κορίτσι. Θα ήταν ένα όνειρο να έχω την ευκαιρία να δουλέψω μαζί της σε μια επίδειξη πάλι πριν συνταξιοδοτηθώ, αλλά αυτό φαίνεται να είναι τόσο πιθανό όσο η νίκη στο λαχείο.”  Σίγουρα, η Christy Turlington αποτέλεσε crash attack και για πολλούς σχεδιαστές της εποχής της.

Η Christy Nicole Turlington γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1969 στο Walnut Creek της Καλιφόρνιας. Το 1999 αποφοίτησε από το Gallatin School του  Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου απέκτησε πτυχίο Bachelor of Arts. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, κάνει τα πρώτα της βήματα στη μόδα και  εμφανίζεται στο Unzipped, ένα ντοκιμαντέρ για τον σχεδιαστή μόδας Isaac Mizrahi και την ταινία μόδας Prêt-à-Porter” του σκηνοθέτη Robert Altman. Επιπλέον, εμφανίστηκε στο Catwalk, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της στους διαδρόμους μόδας από τον σκηνοθέτη Robert Leacock.

Φυσικά όντας στη κορυφαία εξάδα των supermodels των 90s η Turlington παρουσιάστηκε σε διαφημιστικές εκστρατείες για τους Calvin Klein, Chanel, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs, Donna Karan, Prada, Valentino, Versace, Louis Vuitton, Bally, Jason Wu, Max Mara, Escada, Michael Kors και Maybelline. Φαίνεται όμως να την κερδίζει εν τέλη ο χώρος της φιλανθρωπίας. Το 2005, η Turlington αφού έπασχε από επιπλοκές στον τοκετό της το 2003 και αφού έμαθε ότι πάνω από 500.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημόσια υγεία στο Mailman του Columbia University. Το 2010, ίδρυσε την εταιρεία Every Mother Counts, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην ασφάλεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού για κάθε μητέρα. Έχει ασχοληθεί επίσης ενεργά και με τη σκηνοθεσία.

Claudia Schiffer

Στην αρχή της σταδιοδρομίας της, συγκρίθηκε με τη ξανθιά καλλονή Brigitte Bardot. Κατέχει το ρεκόρ για το μοντέλο με τα περισσότερα εξώφυλλα περιοδικών, που αναφέρονται στο Guinness Book of World Records. Αποτέλεσε το πρόσωπο του οίκου Chanel. Η Claudia Schiffer σίγουρα δεν θα μπορούσε να μην ανήκει στην κορυφαία εξάδα των top models που άφησαν εποχή τη δεκαετία των 90s.

Η Claudia Maria Schiffer γεννήθηκε στο Rheinberg , μια μικρή πόλη 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Duisburg, στις 25 Αυγούστου 1970. Η Schiffer αρχικά φιλοδοξούσε να γίνει δικηγόρος και εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα της. Τον Οκτώβριο του 1987, στην ηλικία των 17 ετών, ανακαλύφθηκε σε μια ντισκοτέκ του Ντίσελντορφ από τον Michel Levaton, επι κεφαλής του Metropolitan Model Agency, και υπέγραψε στον οργανισμό ως μοντέλο. Εκτόξευσε τη διεθνή φήμη της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάνοντας εξώφυλλα για τα περιοδικά Vanity Fair, Rolling Stone, People, Harper’s Bazaar, Elle , Cosmopolitan και Time και περπατώντας στις πασαρέλες των Versace Chloe, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Fendi, Michael Kors, Dolce & Gabbana, Ralph Lauren, Balmain, Louis Vuitton, Chanel και Valentino. Με μια καριέρα που καλύπτει πάνω από τρεις δεκαετίες, εξακολουθεί να δουλεύει ως μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει τις δικές της συλλογές ρούχων και καλλυντικών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές και είναι πρέσβειρα της UNICEF, έχοντας ενεργή φιλανθρωπική δράση.

Kate Moss

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Marc Quinn, την θεωρεί ως “την ιδανική ομορφιά”. Υπήρξε η έμπνευσή του για να δημιουργήσει ένα άγαλμα χρυσού 18 καρατίων και αξίας £ 1,5 εκατομμύρια, το οποίο λέγεται είναι το μεγαλύτερο χρυσό άγαλμα που θα δημιουργηθεί από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου. Το όνομα του “Σειρήνα”. Ένας τίτλος που ταιριάζει απόλυτα στη “νεότερη” της χρυσής εξάδας, Kate Moss.

Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, 1974 στο Croydon, στο Λονδίνο .Η Moss ανακαλύφθηκε το 1988, όταν ήταν 14 ετών από τη Sarah Doukas, ιδρυτή του Storm Model Management, στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, όταν επέστρεφε από τις διακοπές της στις Μπαχάμες. Η Moss ήθελε για να γίνει το «αντι-supermodel» της δεκαετίας του 1990, κόντρα στα μοντέλα που μεσουρανούσαν τότε και φημίζονταν για τις καμπύλες και τις ψηλές φιγούρες τους. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2005, μετά από καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών η Kate χάνει την συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας H & M καθώς και ο Chanel ανακοινώνει ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή του μαζί της, η οποία επρόκειτο να λήξει τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, την υπερασπίστηκε ο σχεδιαστής Alexander McQueen, ο οποίος κατά τη διάρκεια του walk-out μετά από μια επίδειξη μόδας, φόρεσε ένα μπλουζάκι λέγοντας “Σε αγαπάμε Kate”. Δώδεκα μήνες μετά το σκάνδαλο της κοκαΐνης, η Moss υπέγραψε 18 συμβόλαια για το φθινόπωρο-χειμώνα του 2006, όπως με τους Agent Provocateur, Virgin Mobile, Calvin Klein και Burberry. Ασχολήθηκε ενεργά και με τη μουσική βιομηχανία κάνοντας μάλιστα φωνητικά για τα τραγούδια του Primal Scream (η έκδοση του Some Velvet Morning του 2003 ), Babyshambles (“La Belle et la Bête”) και τα Lemonheads (“You Are a Dirty Robot”). Έχει δώσει το όνομα της σε τέσσερις σειρές αρωμάτων και η συμβολή της στη φιλανθρωπία είναι αρκετά ουσιαστική.

Η χρυσή εξάδα του 1990, μας απέδειξε, πως κανείς με θέληση, αποφασιστικότητα, δυναμισμό και τύχη μπορεί ξεκινώντας από το μηδέν να πετύχει και να αφήσει στο όνομα του γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μόδας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ενέπνευσαν και θα εμπνεύσουν τον κόσμο της βιομηχανίας της μόδας για πολύ καιρό ακόμα.

Πηγές και φωτογραφίες: naomicampbell.com, levangelista.net, claudiaschiffer.com,vogue.uk

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.