ANR_2913

Ναταλία Ρίζου… η φωτογράφος που μετατρέπει τη “newborn photography” σε ένα μαγικό παραμύθι!

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Την γνώρισα πριν από 4 περίπου χρόνια και είμαι πολύ περήφανη, που αποτελεί μια σπουδαία συνεργάτη και φίλη μου. Αεικίνητη, δημιουργική, με υπέροχες ιδέες και ταλέντα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Μητέρα δυο πανέμορφων παιδιών που αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και συνδυάζει άψογα την μητρότητα και την καριέρα. Αν μπεις για λίγο στο μαγικό της κόσμο θα καταλάβεις ποια πραγματικά είναι… ο λόγος για τη Ναταλία Ρίζου.

http://magicalworld.gr/
https://www.facebook.com/NataliaRizouMAGICALWORLD/?ref=br_rs

Τι σημαίνει για σένα φωτογραφία; Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με αυτή την τέχνη;

Η φωτογραφία υπήρχε στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η μητέρα μου ήταν φωτογράφος και από μικρή είχα μέσα μου αυτό το μικρόβιο. Για μένα πλέον η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να εκδηλώνω όλα όσα έχω μέσα μου, τον εσωτερικό μου κόσμο.

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη φωτογραφία;

Η συμβουλή της μητέρας μου όταν ξεκίνησα τη φωτογραφία ήταν να τραβάω  τα πάντα και αυτό θα με οδηγούσε σταδιακά στο να αποκτήσω τη κλίση μου και τη ταυτότητα μου. Έτσι και ξεκίνησα λοιπόν. Αυτό που αγάπησα, τελικά, περισσότερο να φωτογραφίζω είναι πρόσωπα, γιατί σε αυτά αποτυπώνεις καθαρά συναισθήματα.

Τι θα βρει κανείς μέσα στην camera bag σου;

Στην αρχή ως νέος φωτογράφος προσπαθούσα να αγοράζω πάντα τον πιο σύγχρονο και καλύτερο εξοπλισμό. Μετά από δέκα χρόνια εμπειρίας αυτά που διαλέγω να έχω στην camera bag μου, είναι ο σωστός και απαραίτητος εξοπλισμός, για την κάθε περίπτωση που καλούμαι να φωτογραφίσω. Πιστεύω ότι ο σωστός εξοπλισμός είναι εκείνος, που μπορεί στην περίπτωση ενός φωτογράφου να εκφράσει καλύτερα τις ιδέες του και την ποιότητα της δουλειά του.

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα αυτού του “μαγικού κόσμου”;

Η ιδέα του μαγικού κόσμου δημιουργήθηκε όταν έκανα τις πρώτες προσπάθειες να φωτογραφίσω νεογέννητα μωρά. Γυρνώντας κάθε φορά στο σπίτι μου σκεφτόμουν πόσο μαγικό είναι το συναίσθημα και η εμπειρία που ζούσα. Μετά από τέσσερα χρόνια αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να με μαγεύει και να με ακολουθεί. Ακόμα και τις μέρες που δεν έχω κάποια φωτογράφιση και μόνο στην σκέψη και την ιδέα της επαφής μου με τα νεογέννητα μωρά νιώθω ευτυχία. Η επαφή μου με τα μικρά αυτά πλασματάκια με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο, πιο ώριμο και πιο ευαίσθητο σε πάρα πολλά θέματα. Επίσης με έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαφή μου με τα παιδιά. Μπορώ να πω σίγουρα πως όλη μου η καθημερινότητα επηρεάζεται από αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Πως ξεκίνησε αυτή η αγάπη σου για την φωτογράφιση νεογέννητων μωρών;

Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογράφιση νεογέννητων ξεκίνησε, όταν ένα ζευγάρι μου ζήτησε να φωτογραφίσω το μωράκι του τυχαία. Εκείνη η λήψη δεν είχε καμία σχέση με τη δουλειά μου τώρα, ήταν όμως η στιγμή που κατάλαβα πόσο ιδιαίτερη είναι αυτού του είδους η φωτογράφιση. Παγώνεις μια στιγμή και αυτή ακολουθεί τόσο τους γονείς, όσο και το μωρό για μια ολόκληρη ζωή.

Στο εξωτερικό υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε  “newborn photography”. Στην Ελλάδα πόσο εύκολο είναι να εξελίξεις αυτού του είδους τη φωτογραφία;

Η αλήθεια είναι πως στο εξωτερικό υπάρχουν πάρα πολλοί φωτογράφοι, που ασχολούνται με το newborn, τόσο καλοί όσο και μη. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ λίγοι και με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι ίσως να είμαι και η μοναδική που φωτογραφίζω σε τέτοιο βαθμό νεογέννητα μωρά. Στο στούντιο μου μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά props, καλάθια, αξεσουάρ για κοριτσάκια, αγοράκια, δίδυμα κ.α που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκάστοτε θεματική φωτογράφιση. Θεωρώ, λοιπόν, πως έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μπορώ να καλύψω τις ανάγκες κάθε τέτοιου είδους φωτογράφισης. Βέβαια δεν σταματάω ποτέ να ψάχνω νέα props, να γεννώ νέα concept και να εξελίσσομαι.

Πες μας λίγα πράγματα για τον τρόπο που γίνεται μια τέτοια φωτογράφιση; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου για να φωτογραφίσουν το μωρό τους;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, που θέλουν να φωτογραφίσουν το μωρό τους και το οποίο συζητάω πάντα, είναι η ηλικία του μωρού. Η φωτογράφιση πρέπει γίνει στις 10 πρώτες ημέρες από τη γέννηση του , και αυτό τις περισσότερες φορές τρομάζει τους γονείς. Ο λόγος που γίνεται σε αυτές τις πρώτες μέρες είναι γιατί τα μωρά κοιμούνται εύκολα και δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συμβαίνουν. Συνήθως στην ηλικία των δέκα ημερών οι γονείς αποφεύγουν να φέρουν το μωρό στο στούντιο μου και για αυτό το λόγο πηγαίνω εγώ στο χώρο τους.

Τι είναι αυτό που έχεις μάθει από τα μωράκια που φωτογραφίζεις όλα αυτά τα χρόνια; Τι σε έχουν διδάξει;

Θεωρώ πως είμαι πολύ τυχερή που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα.Αυτό που με έχουν διδάξει πραγματικά τα μωράκια μου είναι η υπομονή. Εκεί που νομίζεις ότι τελειώνει η υπομονή σου είναι και η στιγμή που ξεκινάς να κάνεις πραγματικά υπομονή, ακόμα και αν έχουν περάσει οχτώ ώρες και νιώθεις κουρασμένος. Ενώ είμαι ένας νευρικός και δραστήριος άνθρωπος μέσα από την φωτογράφιση των νεογέννητων νιώθω ότι έχω ηρεμήσει και ισορροπήσει το μέσα μου.

Αν γύρναγες το χρόνο πίσω θα άλλαζες το επάγγελμα που έχεις επιλέξει και γιατί;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι, πως αν θα μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα είχα ξεκινήσει αυτού του είδους τη φωτογραφία πολύ νωρίτερα και θα ήθελα πραγματικά να έχω τέτοιες φανταστικές εικόνες και στα δικά μου παιδιά.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο φωτογράφο, που θα ήθελε να ξεκινήσει φωτογραφίσεις νεογέννητων μωρών;

Στα νέα παιδιά, που θα θέλουν να ακολουθήσουν την φωτογράφιση των νεογέννητων, θέλω να πω πως πρέπει να ξέρουν πως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα. Απαιτεί γνώση, που ίσως και να είναι το πιο σημαντικό, αλλά και μεγάλη προσπάθεια και υπομονή.  Σε αυτό όμως που επιμένω είναι η γνώση καθώς ο χειρισμός ενός μωρού δέκα ημερών απαιτεί μια ιδιάζουσα περίπτωση.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και μπορούμε να σε βρούνε όλες μανούλες και μη, για να δουν την υπέροχη δουλειά σου;

Τα τελευταία χρόνια δεν κάνω σχέδια πάω εκεί, που με πάει η ζωή. Αυτό που θέλω είναι να γίνει, όσο το δυνατόν πιο γνωστό το αντικείμενο μου στις μανούλες και να αποκτήσουν όλο και περισσότερα μωρά τέτοιες εικόνες που θα τα συντροφεύει για μια ολόκληρη ζωή.  Ίσως κάποια στιγμή κάνω και κάποια έκθεση με τις φωτογραφίες από τα νεογέννητα μωράκια μου.

…μέχρι την επόμενη φορά Think pink!

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.