082715-travel-and-leisure-swiss-fashion-embed5

Μόδα και Αρχιτεκτονική. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!

*Γράφει η Ελένη Κόκλα-Βενέτικου.

Η μόδα είναι αρχιτεκτονική! Είναι ζήτημα αναλογιών, είπε η Coco Chanel και είχε απόλυτο δίκιο. Πάντα αυτό ήταν. Και έρχονται αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, να μας το αποδείξουν ο Pierre Cardin, που είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική και ο Paco Rabanne οι οποίοι σχεδίαζαν φουτουριστικές κολεξιόν, με έναν τρόπο που πολλοί διακεκριμένοι, θα έλεγα, αρχιτέκτονες έπρεπε να ζηλεύουν.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι σχέσεις έγιναν πιο στενές και το 1990 πια, βλέπουμε ξεκάθαρα πως η αρχιτεκτονική έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τις όποιες ακρότητες της μόδας. Βλέπουμε ολοένα και πιο πολλά εμβληματικά κτίρια σε σύγχρονες πόλεις να έχουν λεπτεπίλεπτες φόρμες, όπως θα μπορούσε να έχει και ένα ένδυμα, χάρη στα επαναστατικά υλικά που υπάρχουν πλέον. Είναι σαφές πως οι νέες τεχνολογίες τούς έχουν βοηθήσει να αποκτήσουν τρομερές δυνατότητες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πιο δύσκολων project. Πριν από κάποιες δεκαετίες, τα οικοδομήματα του Frank Owen Gehry δεν θα μπορούσαν να χτιστούν. Το ίδιο ισχύει και για πολλές εφαρμογές που βλέπουμε στα «έξυπνα» ρούχα.

Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες κατακτώνται από την τέχνη της μόδας και άλλοι τόσοι σχεδιαστές μόδας εμπνέονται από τα καταπληκτικά έργα και οικοδομήματα μεγάλων αρχιτεκτόνων. Αναφορικά κάποιοι απ’ αυτούς είναι οι Raf Simons, Tom Ford, Gianni Versace, Gianfranco Ferre, Omer Asim, Rei Kawakubo/Comme des Garçons, Zaha Hadid και πολλοί άλλοι.

Ωστόσο η σχέση μόδας και αρχιτεκτονικής δε σταματά στον σχεδιαστικό τομέα, καθώς εξίσου σημαντικός είναι και ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται ο κάθε οίκος μόδας, η κάθε έκθεση ενδυμάτων ακόμη και το οποιοδήποτε πολυκατάστημα φιλοξενεί καταστήματα διαφόρων οίκων. Σε αυτό το πεδίο η συνεργασία γνωστών οίκων και σχεδιαστών μόδας με αρχιτέκτονες, που έχουν αναγνωρίσιμο σχεδιαστικό ύφος, είναι χαρακτηριστική.

Οι αρχιτέκτονες έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του πως θα  μεταδώσουν καλύτερα «μηνύματα» στο κοινό, καθώς και το πώς θα διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη «οπτική» για την αξία και την αισθητική των προϊόντων (εν προκειμένων των ρούχων) που τα κτήρια τους θα στεγάσουν. Σε τέτοιου είδους Project έχουν συμμετάσχει διάσημοι αρχιτέκτονες, όπως η Zaha Hadid, o Rem Koolhaas μαζί με τον ανιψιό του Rem D. Koolhaas, οι Jacques Herzog, Pierre de Meuron, η Kazuyo Sejima και πολλοί άλλοι. Το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, είναι εκθαμβωτικό. Άρα, καθόλου τυχαία, δεν ενώθηκαν αυτές οι δύο μορφές τέχνης καθώς όπως βλέπουμε η μία συμπληρώνει την άλλη ποικιλοτρόπως.

 

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.