be538617ab8cb4b20210214ec3ee84b4--kelly-bag-hermes-kelly

Μόδα για αρχάριους #9 | Η ιστορία πίσω από την Grace Kelly και τη τσάντα Hermes Kelly.

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Ο οίκος Hermès είναι αναγνωρισμένος για τις χειροποίητες συλλογές του σε βαλίτσες και τσάντες. Δεν διαθέτει γραμμή παραγωγής και κάθε τεχνίτης μπορεί να δουλεύει κομμάτι κομμάτι μόνο μια τσάντα την φορά. Λόγω αυτής της μεθόδου κατασκευής των τσαντών Hermès και της χρήσης σπάνιων υλικών, που περιλαμβάνουν μερικές φορές εξωτικά δέρματα καθώς και πολύτιμα μέταλλα, μια τσάντα μπορεί να χρειαστεί 18 έως 24 ώρες για να δημιουργηθεί.

Η κατασκευή κάθε τσάντας Kelly, για παράδειγμα, απαιτεί 18 ώρες εργασίας από έναν μόνο τεχνίτη. Τα σπάνια δέρματα της Hermès συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο, είναι επεξεργασμένα, βαμμένα και σε μεγάλη ποικιλία. Όταν τα δερμάτινα είδη της Hermès απαιτούν επισκευή, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιστρέψουν τα είδη πίσω σε οποιοδήποτε κατάστημα της Hermès και από εκεί μπορεί να μεταφερθεί στο εργαστήριο κοντά στο Παρίσι για επισκευή ή αντικατάσταση.

Οι τσάντες Hermès έγιναν δημοφιλείς μέσω του υψηλού προφίλ του πελατολογίου τους. Η τσάντα «Kelly», σχεδιάστηκε το 1930 και έγινε δημοφιλής από τη Grace Kelly, η τσάντα ώμου ”Constance” με το διπλό λουράκι και το μεγάλο κούμπωμα ”H” και την τσάντα ώμου ”Trim” αγαπημένο αξεσουάρ της Jacqueline Bouvier Onassis αποτελούν ορόσημα του οίκου και παραμένουν στη λίστα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Για να αποκτήσει κανείς κάποια από τις παραπάνω τσάντες είθισται να μπει σε ετήσια λίστα αναμονής.
Η τσάντα Kelly σχεδιάστηκε από τον Robert Dumas στη δεκαετία του 1930 και αρχικά ονομαζόταν ‘sac an courroie pour dames‘ που σημαίνει ‘τσάντες με λουριά για κυρίες’. Η πιο πολύτιμη πριγκίπισσα του Hollywood ήταν η “ανεπίσημη” μούσα πίσω από τη δόξα της τσάντας Kelly του οίκου Hermès. Ο λόγος φυσικά για την πριγκίπισσα του Μονακό Grace Kelly.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ”To Catch a Thief” του Hitchcock, ο ενδυματολόγος χρησιμοποίησε πολλά αξεσουάρ του οίκου Hermès. Εκεί λοιπόν η μέλλουσα πριγκίπισσα Kelly ερωτεύτηκε τα σχέδια και τη φιλοσοφία του οίκου και παρήγγειλε έξι σε διαφορετικά χρώματα.

Εσείς ξέρετε τον λόγο για τον οποίο η Hermès τσάντα έγινε το επίκεντρο της προσοχής όταν η Grace Kelly έβγαινε έξω? Η συγκεκριμένη τσάντα ήταν το μέσο με το οποίο η πριγκίπισσα έκρυβε τη φουσκωμένη κοιλίτσα της το 1956 από τους φωτογράφους. Συνεπώς πολυφωτογραφήθηκε και λατρεύτηκε όσο τίποτα άλλο από τον κόσμο ειδικά όταν έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Life. Η Stephanie Pendersen στο βιβλίο της με τίτλο ”Handbags -What Every Woman Should Know” έγραψε πως η νιόπαντρη νεαρή πριγκίπισσα έκανε αυτό ακριβώς που θα έπραττε κάθε γυναίκα στη θέση της, κράτησε το ”μυστικό” της μέσα στη τσάντα της.

Η πριγκίπισσα βοήθησε την τσάντα να γίνει ”status’‘ και έγινε ακόμη πιο περιζήτητη από τις γυναίκες της μόδας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η τότε πριγκίπισσα του Μονακό είχε δύο αγαπημένες τσάντες Hermès Kelly, και οι δύο κατασκευασμένες από δέρμα κροκόδειλου στα εκπληκτικά και φίνα χρώματα του σκούρου καφέ και του μπλε navy. Η αγάπη της για αυτές τις τσάντες βοήθησε ώστε να γίνει το δέρμα κροκόδειλου εξαιρετικά δημοφιλές στο Χόλιγουντ. Χιλιάδες γυναίκες ονειρεύτηκαν να αποκτήσουν μια δερμάτινη δική τους Kelly.

Σήμερα η Hermès Kelly διατίθεται σε οκτώ μεγέθη – ο αριθμός σχετίζεται με το μήκος της βάσης στην τσάντα σε CM: Kelly 15 (K15) • Kelly 20 (K20) • Kelly 25 (K25) • Kelly 28 (K28) • Kelly 32 (K32) • Kelly 35 (Κ35) • Kelly 40 (Κ40) • Kelly 50 (Κ50). Τα K40 και K50 είναι πιο σπάνια επιλεγμένα μεγέθη, αλλά λειτουργούν καλά για τα ταξίδια. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια τσάντα κόστιζε περίπου 3.500$ σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 7.400$ έως 12.000$ – φυσικά η τιμή διαφέρει ανάλογα με το δέρμα επιλογής. Οι τσάντες Hermès θεωρούνται πολύτιμη επένδυση καθώς η σπανιότητα τους, η οποία οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή τους, διατηρεί την αξία τους αλλά και την αυξάνει με την πάροδο των χρόνων.

Μέχρι την επόμενη φορά think pink.
Πηγές: timpanys.com, bagsofluxury.com, pinterest.com,pursuitist.com

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.