εξωφυλλο

Μόδα για αρχάριους #15: Franco Moschino, o επαναστάτης που κατέκτησε τη μόδα.

Ο τύπος απολάμβανε να τον χαρακτηρίζει ως « το κακό αγόρι της μόδας», παράλληλα λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο κανείς από το χώρο της μόδας .  Ένας επαναστάτης, που μέσω των δημιουργιών του απέδειξε πως μπορείς να φτάσεις στην κορυφή μη ακολουθώντας τις νόρμες αλλά με συλλογές  “μόνο για τα θύματα της μόδας”  όπως το άρεσε να τους αποκαλεί, με σκοπό να αναδείξει τη μόδα του ως αντί – αντιπολυτελή και αντί-εμπορική . Σύνθημα του: ” Δεν υπάρχει καλό γούστο “. Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον αμφιλεγόμενο Franco Moschino.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1950, στο Abbiategrasso της Λομβαρδίας, το οποίο βρίσκεται είκοσι δύο χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Η καλλιτεχνική του φλέβα και το όνειρό του να γίνει ζωγράφος τον ώθησε μακριά από το σπίτι και το σιδερένιο σιδερένιο του πατέρα του. Έτσι Το 1968, βρίσκει τον Moschino φοιτητή του ινστιτούτου Marangoni στο Μιλάνο. Η  Moschino  εργάζεται ως σχεδιαστής μόδας σε πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τα διδακτικά του σχολείου. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1971, έκανε τα πρώτα του βήματα ως σχεδιαστής του  Gianni Versace  και συνέχισε να εργάζεται για αυτόν για άλλες έξι χρονιές. Το 1983 ιδρύει την εταιρεία του, το  Moonshadow και έτσι ξεκινάει το Moschino Couture !

“Δεν είμαι σχεδιαστής μόδας” , λέει ο Moschino  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σε περιοδικό της Νέας Υόρκης, ” Είμαι ζωγράφος, διακοσμητής, δεν είμαι ο συγγραφέας μιας καινούργιας εποχής” . Πράγματι, ως καλλιτέχνης και ζωγράφος, ο  Moschino  είχε την περίφημη σουρεαλιστική κίνηση ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του, κάτι που παρουσιάζεται έντονα ήδη από τις πρώτες του δημιουργίες, με τις πιο δημοφιλείς αφηρημένες εκτυπώσεις πάνω στα υφάσματα που χρησιμοποίησε. Αρχικά, εστιάζει σε  casual  σύνολα και τζιν, αλλά η σειρά του επεκτάθηκε σε τέλη και σε τσάντες, παπούτσια, ανδρικά ρούχα και αρώματα.

Η φρέσκια προσέγγιση του Moschino έφερε ένα ανανεωτικό αέρα στο χώρο της μόδας. Ήταν πάντα έτοιμος να κλονίσει με μια εξωφρενική ιδέα. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση του ποπ κουλτούρα, η υποκειμενική ματιά του  Moschino  ήρθε η στιγμή, που όλα εστίασαν στη μουσική, την ψυχαγωγία και τη μόδα. Μέσα από τα σχέδια του χαρακτηρίστηκε και ως ο γελοιογράφος της εποχής του αφού απολάμβανε την υψηλή αισθητική και την πολυπλοκότητα των συναδέλφων σχεδιαστών, διασκεδάζοντας παράλληλα με τις υψηλές τιμές των συλλογών τους, γι ‘αυτό το 1988 άρχισε και μια λιγότερο δαπανηρή συλλογή, η φτηνή  και  Σικ, θέλοντας να γίνει πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, αμφισβητώντας από το άλλο το σύστημα της μόδας και την σημαντική καταναλωτική δραστηριότητα που υπήρχε σε αυτό.

 

Ο Moschino χρησιμοποίησε τα ρούχα ως μια πραγματική μορφή έκφρασης.  Μια σημαντική τάση που δημιούργησε τη δεκαετία του ’80 ήταν μια πνευματώδης, ειρωνική, αντιφατική και προκλητική διαμαρτυρία για τα ρούχα. Αυτό υπήρξε μια αφετηρία της επανάστασης στη γραμμή της οποίας ακολουθούν μέχρι σήμερα όπως η μάρκα  Obey , η οποία ιδρύθηκε από την τέχνη της οδού και εκφράζει τόσο δυνατά μηνύματα, κάνοντας μια επανάσταση ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο Moschino . Μια άλλη εξέχουσα τάση που δημιουργήθηκε από τον Moschino ήταν και η χρήση πνευματικών σχολίων στο ρούχο, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα από  μάρκες  όπως το O-Mighty και Για πάντα 21.

Το 1992, ο Moschino  έσβησε να διαφυλαχθεί στον τύπο ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για κοιλιακό όγκο, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος είχε μολυνθεί από το AIDS.Στις 18 Σεπτεμβρίου 1994, από την τελευταία μέρα της νύχτας, στην  Brianza της Ιταλίας, από την καταστολή της καρδιάς λόγω των επιπλοκών. Μόλις μετά την θανάτου του αποκαλύφθηκε δημόσια ότι είχε υποστεί  AIDS. Έτσι συνδέεται και η προσπάθεια συγκεντρώσεως χρημάτων για νοσοκομεία με παιδιά που έπασχαν από AIDS , ένα χρόνο πριν από την θανάτου του.

Μετά την θάνατο του Moschino , η  Rossella Jardini , πρώην βοηθός του, έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου. Το όραμα  του Franco Moschino πραγματοποιείται στις συλλογές του ακόμη και μετά τον θάνατό του, αφού ο σύγχρονος καλλιτεχνικός διευθυντής  Jeremy Scott ήταν σε θέση να εφαρμόσει τις ιδέες του σχεδιαστή, να φέρει τους σήμερα και να δημιουργήσει σύγχρονες συλλογές στο ίδιο πνεύμα. Τον Οκτώβριο του 2013, αναλαμβάνει την θέση του δημιουργικού διευθυντή στο σπίτι του  Moschino και παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή στην παστέρ  της φθινοπωρινής συλλογής του 2014, αποδεικνύοντας πως ήταν ο τέλειος σχεδιαστής για να πάρει τον ηγέτη της ιταλικής μάρκαςΗ Moschino καταφέρνει να παραμείνει στην κορυφή του χώρου της μόδας, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξήσει τις πωλήσεις της, κατά περισσότερο από το ένα τρίτο και οι παγίδες της είναι πάντα από τις μεγαλύτερες   μόδες στις εβδομάδες μόδας.

Τέλος, ο Franco Moschino  αποτέλεσε σίγουρα ένα ορόσημο στην ιστορία της μόδας, με τις επαναστατικές στιλιστικές προτάσεις του. Η συνταγή της επιτυχημένης πορείας του, σε ένα χώρο που ουσιαστικά χαλλιζόταν αλλά ταυτόχρονα ζούσε από αυτόν, πιθανότατα οφείλεται στο ότι αντιμετώπιζε τη μόδα σαν μια γυναίκα που τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει και να ανατρέψει ό, τι υπήρχε. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα, και για τον Moschino αδιαμφισβήτητα η μόδα ήταν η μούσα του.

 

Πηγές :lostininternet,fashionencyclopedia,fashionmodeldirector,pinterest

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.