mary-katrantzou-interview-artflyer-768x511@2x

Μόδα για αρχάριους #14: Μαίρη Κατράντζου, η βασίλισσα των prints!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Οι δημιουργίες της έχουν χαρακτηριστεί και ως “τέχνη που φοριέται” (wearable art), όρος που προέκυψε από την επιρροές της σχεδιάστριας από το αρχιτεκτονικό σχέδιο και τα 3D prints. Η Mary Katrantzou έχει καταφέρει να παντρέψει δύο διαμετρικά αντίθετες τέχνες, αυτή της αρχιτεκτονικής με αυτή της μόδας, μα το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Spring 2013 ready-to-wear

Ξεκινά της σπουδές της στο “Rhode Island School of Design” στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καθοδηγούμενη από τους γονείς της γνώστες του αντικειμένου, καθώς η μητέρα της  είναι μια από της γνωστότερες interior designer της Αθήνας. Κατακτά όμως το όνειρο της  συνεχίζoντας τις σπουδές της  στο “Central Saint Martins” του Λονδίνου όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με την μόδα, τον σχεδιασμό υφασμάτων και μελέτησε πως  τα prints μπορούν να μεταμορφώσουν την σιλουέτα της σύγχρονης γυναίκας.

Pre-fall collection 2016
Pre-fall collection 2016

Το 2006 συνεργάζεται με την επιτυχημένη σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, στην προσπάθεια της να ολοκληρώσει το portfolio της για το μεταπτυχιακό της στο “Fashion Textiles”. To  πρώτο της ολοκληρωμένο fashion show  παρουσιάστηκε τo 2008 στην τελετή αποφοίτησης του Central Saint Martins παρουσιάζοντας ψηφιακά εκτυπωμένα trompe l’oeil φορέματα, όπου προτάθηκε  για το βραβείο “Harrods” και “L’oreal Proffesionel Award”. To 2009 ανοίγει την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου με την πρώτη της ready-to-wear συλλογή και κερδίζει το “Νewgen Sponsorship Program of the British Fashion Council” κατά την διάρκεια του οποίου μπορούσε να παρουσιάζει τις δημιουργίες της για έξι συνεχόμενες σεζόν.

Resort Collection 2014

Τα βραβεία που θα ακολουθήσουν, πολλά, Swiss Textiles Award 2010 , “New Establishmend Designer 2015″, ‘BFC/Vogue Designer Fashion Fund Award”, αλλά και οι συνεργασίες της με επώνυμα brands όπως η capsule συλλογή της για το “Topshop”, το γαλλικό οίκο αξεσουάρ “Longchamp”, την γνωστή σε όλους μας συλλογή “Μary Katranzou for Adidas” καθώς και την τελευταία της συνεργασία με την γνωστή εταιρία γυναικείων εσωρούχων “Victoria Secret” θα την καθιερώσουν στον χώρο της μόδας. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η κατασκευή κουστουμιών  για το “New York Ballet” σε χορογραφία του Justin Peck που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, ότι η Mary Katrantzou είναι κάτι παραπάνω από μια απλή σχεδιάστρια  και τολμά και δίνει μια νέα πνοή στην θεατρική αισθητική.

Victoria’s Secret x Mary Katrantzou
Victoria’s Secret x Mary Katrantzou capsule collection 2018

Οι συλλογές της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και ανατρεπτικά prints, που συχνά είναι στολισμένα με ιδιαίτερους κρυστάλλους και φανταχτερά κεντήματα, συνήθως στα τελειώματα. Μέσω μιας ιδιαίτερα μινιμαλιστικής-υπερρεαλιστικής ματιάς της σχεδιάστριας, από το floral  έως και το αρχαιοελληνικού τύπου μοτίβο, όλα τα κομμάτια της είναι άψογα δομημένα, στοιχεία που τα κατατάσσουν σε haute couture. Η Mary Katrantzou δεν σταματά να μας κάνει υπερήφανους με το αστείρευτο ταλέντο της και την ιδιαίτερη ματιά της.

‘’Trust your instincts ,they’re often right. The industry fast-paced and there isn’t time for second guessing.’’ M.K.

Spring Summer Collection 2019

Η Mary Katrantzou πριν από ένα μήνα έκλεισε 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μόδας, δημιουργώντας ένα μοναδικό fashion show στο διάσημο Roundhouse του Camden κατά την διάρκεια της τελευταίας Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου. Η συλλογή της περιείχε σύνολα με περίτεχνα κεντήματα από συλλογές γραμματοσήμων, φορέματα φουτουριστικής αισθητικής καλυμμένα με vintage χρωματιστές πεταλούδες καθώς και πουά τούλι που κάλυπτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο το σώμα καθώς και το κεφάλι των μοντέλων της, πέφτοντας αριστοτεχνικά σαν πέπλο. Η μουσική επένδυση του Έλληνα συνθέτη Vangelis ντύνει το μαγευτικό αυτό show το οποίο κλείνει αποκαλύπτοντας στους θεατές του μια μικρή αυλαία, όπου είχαν στηθεί τα καλύτερα κομμάτια από την δεκαετή πορεία της σχεδιάστριας, σαν μια μικρή έκθεση performance.

Alphabet clutches 2015

Με στοιχεία από το vogue.co.ukharpersbazaar.comtheguardian.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.