jean-paul

Μόδα για αρχάριους #13: Jean Paul Gaultier η ζωή ενός χαρούμενου παιδιού!

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Οι δημιουργίες υψηλής ραπτικής που παρουσίασε το 1977 οδήγησαν στην καθιέρωση του ως ”παιδί φαινόμενο” στο χώρο της μόδας. Μεταμορφώθηκε σε έναν παγκόσμιας αποδοχής ιδιοφυή σχεδιαστή. Οι δημιουργίες του αγαπήθηκαν από τα μεγαλύτερα αστέρια της μουσικής, του κινηματογράφου και του χορού και παραμένουν μυθικές. Παρ’όλα αυτά η μόνη αληθινή επιθυμία του ήταν να μετουσιώνει τα όνειρα των γυναικών στις πολυτελείς δημιουργίες του.

Στο βιβλίο του για τη ζωή του είχε δηλώσει ” Ο αναγνώστης θα νομίσει ότι ενδιαφέρομαι μόνο για τη μόδα. Ε, ναι λοιπόν είναι αλήθεια! Τα πάντα όμως μπορούν να φιλτραριστούν υπό το πρίσμα της μόδας- η μουσική, το σινεμά, η πολιτική, τυχόν κοινωνικοπολιτικές κρίσεις. Εν τέλει, όταν λέω ότι η ζωή μου κινείται γύρω από τη μόδα, εννοώ ότι επιθυμώ να τροφοδοτούμαι μέσω της διαρκούς παρακολούθησης των γεγονότων που τελούνται γύρω μου . Ο σχεδιαστής που ματαιόδοξα επιθυμεί να κατακτήσει την κορυφή στο χώρο της μόδας παραμένοντας απομονωμένος ή κλεισμένος σε ένα χρυσό κλουβί αντιμετωπίζει κινδύνους. Η μονότονη επανάληψη των προτύπων του ή η οριστική εγκατάλειψη του ονείρου του αποτελούν πρόβλημα όταν επιδιώκει να δημιουργήσει ρούχα υψηλής αισθητικής και όχι απλά ρούχα” Ο λόγος φυσικά για ένα φιλέλληνα άντρα με μια μοναδική αίσθηση του χιούμορ και σταθερή γενναιοδωρία τον Jean Paul Gaultier. (L ‘Officiel Hellas 2007)

Ένα ντροπαλό μοναχοπαίδι από τα νότια προάστια του Παρισιού, ο Jean Paul Gaultier γεννήθηκε στις 24 Απριλίου το 1952 από μια μικροαστή οικογένεια. Δεν διδάχθηκε σχέδιο μόδας σε κάποια σχολή, αντιθέτως έμαθε την τέχνη του μέσα από την εμπειρία. Η τηλεόραση, τα περιοδικά μόδας και οι ταινίες λειτούργησαν υποστηρικτικά προκειμένου να καλύψουν τα κενά γνώσης του. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών εργαζόταν τα απογεύματα στον οίκο του Pierre Cardin, με αποτέλεσμα να αποτύχει στις εξετάσεις του σχολείου. Έπειτα εργάστηκε στο πλευρό του Jacques Esterel, του Michel Goma στον οίκο Patou και του Angelo Tarlazzi.
“Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πήγα να συνεργαστώ με τον Pierre Cardin. Εκείνη την εποχή, φυσικά, δεν είχα τη δική μου γραμμή στιλ και ύφος. Έκανα σχέδια για τον Cardin. Σχεδίαζα και φανταζόμουν αυτά που θα άρεσαν σε εκείνον”, δήλωσε ο Gaultier στην Αμερικάνικη Vogue το 2004.

Παρουσίασε την πρώτη συλλογή του το 1976 μαζί με το συνεργάτη του Francis Menuge με ιδιαίτερα και πρωτοποριακά σχέδια για την εποχή. Το 1978 δέχτηκε να συνεργαστεί με τον Ιαπωνικό οίκο Kashiyama για το λανσάρισμα των συλλογών του στην Ευρώπη. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μια στιλιστική συνοχή από την πρώτη του κιόλας συλλογή. Πολλές από τις συλλογές του δείχνουν γυναίκες να υιοθετούν αρσενική ενδυμασία ή άνδρες που φορούν φούστες, κορσέδες και φορέματα. Χωρίς κανένα κόμπλεξ, ο άνδρας του Jean Paul Gaultier είναι αποτέλεσμα ενός παραδεκτού δυναμισμού αλλά και θηλυκών στοιχείων. Το Σεπτέμβριο του 1985 άνοιξε την πρώτη του boutique στο Παρίσι. Τα κοντά ναυτικά T-shirt και τα κοστούμια – φόρμες έγιναν η βάση πάνω στην οποία δούλευε διαρκώς. Κάθε σεζόν οι γυναικείες γραμμές ακολουθούσαν νέες κατευθύνσεις αλλά κάθε κομμάτι ξεχώριζε για την κλασική κομψότητα που απέπνεε. Οι πιο navy τύπου γραμμές , οι καπαρντίνες και τα kilt έγιναν τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια, μια casual πτυχή των καινοτομιών του, συνδυασμοί που σηματοδοτούσαν ένα νέο τρόπο ντυσίματος συνδυάζοντας μοναδικές λεπτομέρειες.

Έγινε διεθνώς αναγνωρισμένος όταν σχεδίασε το κοστούμια για την περιοδεία Blond Ambition της Madonna το 1990. Τα κωνικά σουτιέν που δημιούργησε είναι ένα από τα πιο εικονικά ρούχα στην ιστορία της μόδας. Ο Gaultier είπε από τότε ότι δεν είχε ιδέα ότι θα γίνονταν τόσο σημαντικά. “Ήμουν οπαδός της Madonna, έτσι εγώ ήμουν ευτυχής και μόνο που θα συνεργαζόμουν μαζί της και όχι γιατί θα ήταν καλό για τη σταδιοδρομία μου “, δήλωσε στη Telegraph το 2010. Σχεδίασε ξανά κοστούμια για τη Madonna το 2006 για το Confessions tour.
Την ίδια χρονιά, η επαγγελματική επιτυχία του Gaultier συνέπεσε με μια προσωπική τραγωδία, όταν ο σύντροφος του και συνεργάτης του για χρόνια Francis Menuge αρρώστησε σοβαρά και πέθανα από AIDS. Το 1992 παρουσίασε τα τζιν Gautier (JPG), αλλά και τη πρώτη του συλλογή επίπλων. To 1993 το πρώτο του γυναικείο άρωμα με την υπογραφή του έκανε την εμφάνιση του. Το μπουκάλι του είχε το σχήμα ενός γυμνού γυναικείου σώματος, το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων.

Το 1997 η πρώτη του συλλογή haute couture αποτέλεσε την επιτομή της πολυτέλειας που πάντα τον χαρακτήριζε. Ο Gaultier έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες όπως οι: The Fifth Element, Kika του Pedro Almodóvar’,The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, The City of Lost Children.
Το Ιούλιο του 2001 απονεμήθηκε στον Jean Paul Gaultier το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας (Chevalier de la Légion d’Honneur). Το 2003, ο Gaultier διαδέχτηκε τον Martin Margiela ως επικεφαλής σχεδιαστής του οίκου Hermès και έκανε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2004-05. Επίσης σχεδίασε τα κοστούμια για την περιοδεία KYLIEX2008 της Kylie Minogue το 2008. Η μουσική αποτελεί βασικό πυρήνα των show του μέσω ηχηρών soundtracks, sound effects, αποσπασμάτων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα ενός μείγματος ήχων που είναι παρόν σε όλες τις εμπνεύσεις του.

Το Μάρτιο του 2010 έλαβε βραβείο AmfAR για τη συμβολή του στη μόδα και την καταπολέμηση του AIDS. Την ίδια χρονιά, ο Gaultier αποχώρισε από τον οίκο Hermes. Εγκαινίασε τη πρώτη του συλλογή μαγιό, σε συνεργασία με την εταιρεία La Perla, τον Ιούλιο του 2011. Το Μάρτιο του 2012 ο Gaultier διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής της Diet Coke .Ο ρόλος του περιλαμβάνει την παροχή δημιουργικής συμβολής στις διαφημιστικές εκστρατείες της εταιρείας, τις εκδηλώσεις λιανικής πώλησης και τα νέα online έργα, καθώς και το σχεδιασμό φιαλών περιορισμένης έκδοσης. Ακολούθησε τα βήματα του Karl Lagerfeld, του Matthew Williamson, του Gianfranco Ferre, του Marni και του Roberto Cavalli που δημιούργησαν επίσης σχέδια μπουκαλιών για το Diet Coke.
Θα κλείσω το άρθρο αυτό με τα λόγια του σχεδιαστή για την Ελλάδα. ”Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι… Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ. ”

Με στοιχεία από το L’Officiel Hellas 2007 ένθετο Jean Paul Gaultier τριάντα χρόνια δημιουργίας, Vogue.co.uk, Culturenow.gr, Pinterest.

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.