balenciaga-ad-2

Μία καμπάνια λίγο ”διαφορετική” από τον οίκο Balenciaga!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο λογαριασμός του οίκου Balenciaga στο Instagram έχει κατακλυστεί από εικόνες που εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς ως ”μπερδεμένες”. Αν όμως εισχωρήσουμε πιο βαθιά στην ιδεολογία του οίκου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Demna Gvasalia θα δούμε ότι διακατέχεται από ένα πνεύμα ”αποδόμησης”, που δύσκολα γίνεται αποδεκτό από πολλούς, διότι εμπεριέχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία και ιδιαιτερότητα. Το αποτέλεσμα φυσικά φέρει μια πρωτοτυπία στον τρόπο που λανσάρει τις τελευταίες collection. Mε αυτόν τον τρόπο  καταφέρνει  να καταργεί κάθε στερεότυπο προκαλώντας σύγχυση με τις εικόνες που επιλέγει να προβάλλει στο  καταναλωτικό του κοινό, ωθώντας το σε μια διαδικασία βαθύτερης αναζήτησης σε σχέση με τα αντικείμενα μόδας που επιλέγει να φορέσει.

Στην τελευταία Ready-to-Wear collection για την Άνοιξη του 2019 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο instagram, ο διάσημος οίκος συνεργάζεται με τον Τούρκο καλλιτέχνη Yilmaz Sen που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Κοπεγχάγη και είναι γνωστός για την νέα τεχνική κινούμενων εικόνων που εισάγει στο video art. Στην φωτογράφιση της νέας καμπάνιας βλέπουμε 3-D μοντέλα να παρουσιάζουν τα ρούχα, όπου το styling τους έχει επιμεληθεί η εκκεντρική Lotta Volkova. Ενώ ξεκινούν ποζάροντας στο φακό, στην συνέχεια οι φιγούρες ξεκινούν σιγά σιγά να αποδομούνται και να παίρνουν μια παράξενη μορφή, το σώμα τους συσπάται και δημιουργεί περίεργους σχηματισμούς δίνοντας μια αίσθηση αιώρησης και ταυτόχρονα μιας έντονης παλινδρόμισης σαν να λιώνουν, κάτι που αγγίζει τα όρια του εξωπραγματικού!

“My intention was to create a piece that is a bit shocking to the viewer. I tried to create a balance between creepy and beautiful. Overall I wanted to give them something that they haven’t seen before in a fashion video” δηλώνει ο καλλιτέχνης Yilmaz Sen σε συνέντευξη του ο οποίος είναι επηρεασμένος από την δουλειά του Demna, που τον διακατέχει μια πιο φορμαλιστική αισθητική για τα ρούχα του και καταφέρνει να ανάγει το streetstyle σε high fashion. O οίκος Balenciaga στις τελευταίες  collection του ”παίζει” με τα σχήματα και δίνει περισσότερο όγκο στα σύνολα του, γεγονός που τα κάνει πολύ διαφορετικά.

Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στην τέχνη και στην μόδα και ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Στις μέρες μας όπου η εικόνα παίζει πρωταρχικό ρόλο στις ζωές μας, καλλιτέχνες μιας  πρωτοποριακής γενιάς έρχονται για να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν να δούμε την μόδα μέσα από μια διαφορετική ματιά, μια ματιά λίγο πιο φιλοσοφημένη. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν το διαφορετικό…

Πηγές: dazeddigital.com

 

 

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.