nude

Και chic και athleisure!

*Γράφει η Έλενα Πάνου.

Το athleisure έχει ενταθεί για τα καλά στο χώρο της υψηλής μόδας, οι πιο γνωστές εταιρείες αθλητικών ρούχων τα τελευταία χρόνια προωθούν πιο high fashion collections με συνεργασίες μεγάλων οίκων μόδας από την GAP, την Victoria’s Secret μέχρι τoν οίκο Givenchy. Αν και είναι μία κατηγορία ρούχων παρεξηγημένη, γιατί έχει ταυτιστεί με τον αθλητισμό και την άνεση, κάτι που φοράμε γρήγορα και πρόχειρα χωρίς να επιδιώκουμε fashion αποτέλεσμα. Το athleisure είναι ο επίσημος όρος για τα αθλητικά ρούχα, προέρχεται από το athletic και leisure και ξεκίνησε από την απελευθερωμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εποχή των 80s’ με πρότυπο την Jane Fonda. Δεν είναι σύμπτωση όμως ότι τα σημερινά δεδομένα “healthy lifestyle” ταυτίζονται με εκείνη την εποχή. Το athleisure έχει επανέλθει, αυτή την φορά με την stylish πλευρά του.

Γιατί και πως το αθλητικό trend διείδυσε στην υψηλή μόδα;

Γιατί τα αθλητικά είναι απλά και άνετα και γι’ αυτό δεν θα φύγουν ποτέ απ΄την μόδα. Πριν τα activewear γίνουν trend, ήταν εντελώς διαχωρισμένα από τον χώρο της μόδας. Από την στιγμή όμως που έγιναν τόσο δημοφιλή, η μόδα δεν είχε επιλογή από το να αποδεχτεί και να ενωθεί με το athleisure για να δημιουργήσουν το high fashion athletic streetwear trend.

Fashion trends έρχονται και φεύγουν αλλά οι ανθρώπινες ανάγκες προέχουν και η αύξηση της healthy και fitness ζωής μεγαλώνει το ενδιαφέρον των οίκων μόδας. Εκμεταλλευόμενοι  λοιπόν τα δεδομένα της εποχής οι κολοσσοί των sportswear όπως Adidas, Puma, Nike, FILA και Reebok άρχισαν να δημιουργούν πιο υψηλής αισθητικής αθλητικά ρούχα διατηρώντας την καλή τους ποιότητα και ανανεώνοντας το ύφος τους σε κομψό και κλασικό. Ενώ παλαιότερα οι activewear εταιρείες προτιμούσαν για πρόσωπα στις κολεξιόν τους γνωστούς αθλητές, άρχισαν να επενδύουν σε celebrities προκειμένου να καθιερωθεί η νέα τάση. Από τα πιο cool κορίτσια, όπως η Kendall Jenner και οι αδερφές της Kardashians, Bella και Gigi Hadid μέχρι την Rihanna.

Kendall Jenner and Hailey Baldwin for adidas originals

Εμφάνιση της Rihanna για το ντεμπούτο της Fenty x Puma\Χειμώνας 2016 Ready-to-Wear collection

Επιπλέον εδραίωσαν το chic athleisure με συνεργασίες-σταθμούς οίκων υψηλής ραπτικής όπως Fendi x FILA, Nike x Off-White, Louis Vuitton x Supreme, Fenty x Puma, Adidas x Stella McCartney.

Fendi x FILA Φθινόπωρο\Xειμώνας 2018

Andriana Lima στο Fenty X Puma by Rihanna Άνοιξη\Καλοκαίρι 2018

Ποιος να φανταζόταν ότι το sporty chic look μπορεί να αντικαταστήσει ένα look γραφείου ή ένα sexy φόρεμα, γιατί τολμά να συνδυάζει θηλυκά κομμάτια, όπως ψηλοτάκουνα και luxury αξεσουάρ, όπως μια ακριβή τσάντα χειρός με την κλασική αθλητική φόρμα Αdidas με ρίγες στο πλάι και φαρδιές μπλούζες-hoodies. Για τα αθλητικά sneakers δεν θα μιλήσουμε, αφού εδώ και λίγα χρόνια έχουν γίνει το απαραίτητο must have στο καθημερινό μας ντύσιμο. Τα αθλητικά παντελόνια όπως yoga pants και φόρμες έχουν γίνει τα καινούρια τζιν. Eίναι το τέλειο outfit ικανό να ταιριάξει σε κάθε περίσταση

Ακόμα και στην πιο high fashion πλευρά του, το Athleisure, παραμένει επικεντρωμένο στην άνεση και τα υφάσματα και οι υφές που χρησιμοποιούνται είναι ευλύγιστα για ευκολία στις κινήσεις μας μέσα στην καθημερινότητα μας, οπότε επιτρέπεται να χαλαρώνεις με έναν πιο luxury και chic τρόπο.

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.