29386804_2077667809145094_3493272527344500736_o

Ισχυρές διευθύντριες που μεγαλούργησαν στο χώρο των περιοδικών μόδας.

Τα πράγματα στο χώρο της μόδας είναι πολύ σκληρά ειδικότερα για τις διευθύντριες περιοδικών μόδας, τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και ο ανταγωνισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Δυναμική, πεισματάρα και αδίστακτη είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα για να γίνει αυτό που λέμε ¨girl boss¨. Χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν οι παρακάτω διευθύντριες, οι οποίες κατάφεραν να διοικούν τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες περιοδικών μόδας.

No. 1 Anna Wintour

Κανένας άλλος δεν κατευθύνει με τόσο καθοριστικό τρόπο τις τάσεις όσο η διευθύντρια της Vogue, η οποία  βρίσκεται στη θέση αυτή από το 1988. Το χαρακτηριστικό καρέ μαλλί της σε συνδυασμό με τα μαύρα γυαλιά της, που δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ, δίνουν ακόμη περισσότερη επιβλητικότητα στην παρουσία της. Η Anna Wintour  από την αρχή της καριέρας της προωθούσε και υποστήριζε ανερχόμενους σχεδιαστές αλλά και μοντέλα για τους οποίους πίστευε ότι έχουν πολλές δυνατότητες. Πολλοί της προσάπτουν το υποκοριστικό ¨Nuclear¨ ( ¨Πυρηνική¨) και κανένας δεν τολμάει να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο σύγχρονης δυναμικής και κομψής γυναίκας. Οι πρωτοποριακές ιδέες της σε συνδυασμό με τον έντονο χαρακτήρα της έχουν καθορίσει την κυρίαρχη θέση της στο χώρο της μόδας εμπνέοντας νέους αλλά και παλιούς σχεδιαστές και καλλιτέχνες.

No. 2 Franca Sozzani

Παρά το γεγονός ότι η Franca Sozzani απεβίωσε πριν δύο χρόνια, το έργο της θα συνεχίσει να εμπνέει πολλές γενιές. Διευθύντρια της Ιταλικής Vogue από το 1988, τα projects της συχνά προέβαλαν κοινωνικό χαρακτήρα και συνδεόντουσαν με θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά κτλ. Γινόταν πολλές φορές θέμα συζήτησης για τις επιλογές της και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ¨The Black Issue¨ όπου συμμετείχαν μόνο έγχρωμα μοντέλα κάτι που προκάλεσε ριζική αλλαγή στο χώρο της μόδας. Μια γυναίκα ταλαντούχα, με έντονη επίδραση στο χώρο της μόδας, η οποία συνέβαλλε στη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Πρωτοπόρα παρουσία, η οποία δεν φοβόταν να δείξει ποια πραγματικά είναι χωρίς να συμβιβάζεται στους περιορισμούς της κοινωνίας αφήνοντας το στίγμα της να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

No. 3 Nina Garcia

Ίσως πολλοί να την γνωρίζουν από την συμμετοχή της στο ¨Project Runway¨, όμως πέρα από την αυστηρή κριτή αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές γυναικείες παρουσίες. Μέχρι πέρσι άνηκε στην ομάδα του Marie Claire ως αρχισυντάκτρια ενώ από την περασμένη χρονιά  μας συστήνεται ως διευθύντρια του γνωστού περιοδικού Elle.  Πέρα όμως από τις πιο επιτυχημένες αρχισυντάκτριες, έχει υπάρξει και συγγραφέας τεσσάρων περιοδικών μόδας τα οποία έχουν αναδειχθεί ως τα καλύτερα σε πωλήσεις από την New York Times. Κοινωνική, δημιουργική και παθιασμένη με το έργο της είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που της αποδίδουν οι συνεργάτες της. Είναι μια γυναίκα η οποία έχει λάβει βραβεία ουκ ολίγες φορές για τα επιτεύγματά της. Καταφέρνει συνεχώς να μας εκπλήσσει, όχι μόνο συνδυάζοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά καταφέρνοντας πάντα να τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Νο. 4 Corine Roitfeld

Κατείχε τη θέση της διευθύντριας της Γαλλικής Vogue για τουλάχιστον μια δεκαετία. Πάντα στη λίστα των πιο καλοντυμένων γυναικών αποτελώντας μούσα για πολλούς, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε καλλιτεχνικό. Από την αρχή της καριέρας της είχε ένα όραμα το οποίο προσπαθούσε να το επιτύχει μέσω σκληρής δουλειάς αλλά και καινοτόμων θεμάτων. Μια επιβλητική και σημαντική παρουσία η οποία ασκούσε έντονη επίδραση και καθοριστικό ρόλο στο χώρο της μόδας. Άλλη μια διευθύντρια που ταυτόχρονα ασχολούνταν με την συγγραφή και όχι μόνο, κάτι το οποίο μας δείχνει την δεξιότητά της να συνδυάζει και να φέρνει εις πέρας πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν θυσίασε ποτέ τους στόχους της και τα οράματά της, κάτι που την καθιστά μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της μόδας.

Νο. 5 Liz Tilberis

Η Elizabeth Jame Tilberis, όπως είναι το όνομά της ολογράφως, υπήρξε διευθύντρια του Harpers Bazaar για επτά χρόνια από το 1992 έως το 1999. Κατάφερε από την αρχή της καριέρας της, μέσω καινοτόμων και αποτελεσματικών ιδεών, να αποτελέσει το περιοδικό έναν αξιόλογο ανταγωνιστή για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και έθεσε της θεμέλιες βάσεις ώστε να αναδειχθεί το περιοδικό σε αυτό που είναι σήμερα.  Από την ηλικία των δώδεκα ξεκίνησε να μελετάει με προσοχή τα ρούχα φτάνοντας τελικά να κερδίζει το διαγωνισμό ταλέντων της Vogue που στην συνέχεια εργάστηκε για μερικά χρόνια. Ήταν ευγενική, αποφασισμένη και άφησε το δικό της ασυνήθιστο στίγμα.  Γνώριζε κάθε κλισέ και κάθε στερεότυπο στο χώρο της μόδας, κάθε κόλπο ώστε να κάνει μια εικόνα αυτό που λέμε χίλιες λέξεις, πάντα βέβαια σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους φωτογράφους. Ήταν μια γυναίκα, που εάν δεν είχε πεθάνει σε ηλικία μόλις 51 χρονών σίγουρα το έργο της θα συνεχιζόταν με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Πρώτη δημοσίευση: https://www.maxmag.gr/style/ischyres-dieythyntries-megalon-periodikon-modas/

 

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.