gettyimages-1130358266

Η Vivienne Westwood άφησε το πολιτικό της στίγμα στο LFW.

*Γράφει η Όλια Λύκου.

H υπερθέρμανση του πλανήτη, το Brexit, αλλά και η ελευθερία του λόγου, ήταν μερικά από τα πολιτικά θέματα τα οποία έθιξε η ανατρεπτική Vivienne Westwood στην τελευταία παρουσίαση της συλλογής της για το Φθινόπωρο  / Χειμώνα του 2019 στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία St John’s Smith, στο Westminster και η συλλογή της Westwood ήταν πιο δυναμική από ποτέ, καθώς συμμετείχαν ως μοντέλα καθημερινοί άνθρωποι.

Αρχικά η βρετανίδα σχεδιάστρια κατέβασε σαν σε πορεία πλήθος ανθρώπων στην πασαρέλα που είχαν κάτι να πουν και να δηλώσουν, όλοι διάβασαν ποιήματα και έδωσαν ισχυρές ομιλίες. Η Rose McGowan, φορώντας ένα καπέλο με τη λέξη “Άγγελος” γραμμένη επάνω του μεταλλικές μπότες πάνω από το γόνατο. H McGowan είπε στο πλήθος ότι “χρειαζόμαστε περισσότερους ήρωες”, αναφερόμενος στον αριθμό των γυναικών που μοιράστηκαν τις δικές τους #MeToo ιστορίες από τότε που ξεκίνησε το κίνημα – με την McGowan να το οδηγεί.

Θέλοντας να θίξει την άνιση κατανομή του πλούτου στον κόσμο, η Westwood έβαλε σε μερικά από τα μοντέλα της μια μεγάλη πρόσθετη μύτη (όπως αυτή του Πινόκιο) δηλώνοντας το εξής : “φορολογείστε τους πλουσίους και δώστε στους φτωχούς, αυτό είναι το ψέμα με τη μεγάλη μύτη μύτη”. Και η McGowan έκανε μια σαφή δήλωση σχετικά με αυτό, λέγοντας: “Η δημοκρατία θα αναπτυχθεί μόνο όταν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ευνοϊκή ισορροπία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών”.

Φυσικά η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή ήταν από τα μεγαλύτερα θέματα, που έθιξε η σχεδιάστρια με τη συλλογή της. Η Westwood υπογράμμισε τη σημασία του να αγοράζεις λιγότερα επιλέγοντας τα καλύτερα. “Fashion is all about styling, buy less, choose well, make it last,” ήταν η δήλωση ενός μοντέλου κατά τη διάρκεια του show. Το συγκεκριμένο μότο ήταν τυπωμένο φυσικά σε αρκετά αξεσουάρ της συλλογής.

Ο υπεύθυνος της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιβαλλοντολόγος John Sauven, απευθύνθηκε στις καταστροφικές δυνάμεις μερικών από τις ισχυρότερες πηγές και άτομα του κόσμου: «Στόχος μας είναι να σώσουμε την αρκτική από τους motherfuckers (ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) όπως η Shell και ο Πούτιν». Και όπως και στα προηγούμενα show της, η Westwood αναφέρθηκε και στο Brexit, με ένα μοντέλο να διαμαρτύρεται: “Το Brexit είναι έγκλημα, πρέπει να συνεργαζόμαστε, να μην κόβουμε τον εαυτό μας από τον κόσμο”.

Η Westwood κατά τη διάρκεια του show έκανε επίσης γνωστό πως στοχεύει να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια λίρες για να σώσει τα τροπικά δάση.

Μέχρι την επόμενη φορά… think pink.

Πηγή; vogue.co.uk

 

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.