SOLOMOS-PSARI-735x400

Η συνταγή της εβδομάδας από τον Δημήτρη Μπλαχούρα: Σολωμός με baby πατάτες και φινόκιο al forno

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ baby ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ al forno

  • 600 γρ. Baby πατάτες νέας εσοδείας.                             
  • 1 μεγάλο φρέσκο φινόκιο.
  • Θαλασσινό αλάτι.
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ,διαλέγουμε τα φύλλα και ψιλοκόβουμε.                                                                   
  • 2 σκελίδες σκόρδο ,καθαρισμένες και ψιλοκομένες.
  • 15 γρ. Βούτυρο ,κομμένο σε μικρά κομματάκια.
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
  • 4 x 120 γρ. Φιλέτο σολωμού.
  • Μερικές τούφες φρέσκια μέντα ,διαλέγουμε τα φύλλα και ψιλοκόβουμε.                                                                   
  • 1 μικρή χούφτα τριμμένη παρμεζάνα.
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του.

Ψητό φινόκιο και πατάτα είναι ‘ένας τέλειος συνδυασμός,όπως και τα αρωματικά με τον σολωμό. Κάνοντας τομές στο δέρμα του φιλέτου και βάζοντας αρωματικά δίνουμε άλλη ένταση στο ψάρι και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική σε οποιοδήποτε ψάρι,είτε φιλέτο είτε ολόκληρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  220 *C. Επειτα φέρνουμε σε βρασμό μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό .Κόβουμε τις πατάτες στην μέση και καθαρίζουμε το φινόκιο(κρατάμε τα φύλλα του για γαρνίρισμα,αν έχει).Κόβουμε το φινόκιο σε οχτώ κομμάτια. Προσθέτουμε το φινόκιο και τις  πατάτες στο αλατισμένο νερό και προβράζουμε για 6 λεπτά.

Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και γαρνίρουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε από πάνω το μισό μαϊντανό,όλο το σκόρδο,το βούτυρο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και μετά κουνάμε το ταψί για να απλωθούν τα υλικά μας ομοιόμορφα. Μαγειρεύουμε στον φούρνο για περίπου 30’ λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά μας.


Όσο ψήνουμε τα λαχανικά μπορούμε να προετοιμάσουμε τα φιλέτα μας. Πιέζουμε το φιλέτο από τα πλαϊνά σημεία ώστε να σηκωθεί η πλευρά με το δέρμα και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2-3 τομές σε κάθε φιλέτο.Έτσι όχι μόνο βοηθάμε να αρωματιστεί το ψάρι αλλά και να μαγειρευτεί γρηγορότερα. Μαρινάρουμε με αλάτι-πιπέρι καλά το ψάρι και γεμίζουμε τις τομές με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα φύλλα της μέντας. Η μέντα ταιριάζει τρομερά με λιπαρά ψάρια οπως ο σολωμός.

Μόλις η πατάτες μας είναι έτοιμες και έχουν ξεροψηθεί βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα. Κουνάμε το ταψί μια φορά καλά,έπειτα βάζουμε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα επάνω πάνω από τα λαχανικά. Τρίβουμε την φλούδα του λεμονιού από πάνω και συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο.Μαγειρεύουμε για 15’λεπτά.

Αν το φινόκιο μας είχε φύλλα τα ψιλοκόβουμε και γαρνίρουμε στο τέλος πάνω από το πιάτο.Σερβίρουμε το φαγητό μας με φέτες λεμονιού.

Καλή σας όρεξη.

Επιμέλεια Δημήτρης Μπλαχούρας 

 

0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.