950eaaec6d6ebb75983ba6dcda7f6c6c

Η ιστορία του blue jean.

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Αν ρωτήσετε κάποιον ”γιατί επιλέγεις να φοράς τζιν;” και σου απαντήσει ”επειδή είναι άνετο΄΄να ξέρετε πως λέει ψέματα τόσο σε εσάς όσο και στον ίδιο του τον εαυτό. Το denim είναι είναι ένα από τα πιο σκληρά και τραχιά υφάσματα με σκοπό να αντέχει στο χρόνο. Πιστέψτε με υπάρχουν αμέτρητα άλλα υφάσματα που θα κάνουν το δέρμα σας να νιώθει άνετα από ότι το denim. Γιατί παρόλα αυτά επιλέγουμε να φοράμε τζιν;

Γενικά, όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάτι που φορούν είναι “άνετο”, αυτό σημαίνει ότι τους κάνει ψυχολογικά να νιώθουν άνετα και όχι σωματικά. Φοράμε τζιν γιατί όλοι φορούν τζιν και είναι η φύση μας να θέλουμε να είμαστε μέρος μιας ομάδας.

Τα τζιν ήταν στην πραγματικότητα μια τυχαία ανακάλυψη του 18 ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι στη Nimes της Γαλλίας προσπάθησαν να αναπαραγάγουν ένα ανθεκτικό ιταλικό ύφασμα που ονομάζεται serge. Στην προσπάθεια τους αυτή έφτιαξαν το”serge de Nimes” ή εν συντομία, “denim“.

Ωστόσο, για τους περισσότερους, η ιστορία του τζιν ξεκίνησε πραγματικά όταν ένας μετανάστης από τη Βαυαρία εν ονόματι Levi Strauss έφερε το denim στην Αμερική το 1853. Βρισκόταν στο Σαν Φρανσίσκο την εποχή εκείνη, όταν η αναζήτηση χρυσού βρισκόταν στην ακμή της. Οι εργάτες στα δυτικά αναζητώντας χρυσό περνούσαν μήνες κάνοντας κάμπινγκ σε αφιλόξενα κλίματα και δύσκολες συνθήκες, συνεπώς τα παντελόνια τους από παραδοσιακά υλικά καταστρέφονταν πολύ γρήγορα. Την ανάγκη τους αυτή για ανθεκτικά ρούχα ήρθε να καλύψει το περιβόητο τζιν.

Εξίσου χρήσιμα τα τζιν παντελόνια ήταν για τους καουμπόηδες και τους ανθρακωρύχους όπως επίσης και για τους παίχτες του πόλο. Μέχρι και σήμερα οι παίχτες πόλο φορούν μπλε τζιν στις προπονήσεις τους και λευκά τζιν στους αγώνες τους.

Πώς όμως από την κατα κύριο λόγο επαγγελματική χρήση τα τζιν έφτασαν να φοριούνται από όλους; Φυσικά αυτό, όπως και πολλές άλλες τάσεις, οφείλονται στους σταρ του σινεμά.
Ο James Dean έκανε διάσημο το blue jean στην ταινία ”Rebel Without a Cause” το 1955. Φορώντας ένα T-shirt, ένα δερμάτινο μπουφάν και ένα τζιν, έγινε το είδωλο της εποχής και το στυλ του αντέγραψαν όλοι οι άντρες. Το διάσημο denim φόρεσαν επίσης ο Marlon Brando στην ταινία The Wild One (1953) αλλά και ο Elvis Presley. Όλη λοιπόν η νεολαία της εποχής η οποία δεν ήθελε να μοιάζει στους πατεράδες της υιοθετεί το στυλ τους και το τζιν απογειώνεται.

Από την πλευρά των γυναικών η Marilyn Monroe και ο ρόλος της στην ταινία The Misfits ήταν ο λόγος που έφεραν τη μόδα του τζιν στην ντουλάπα όλων των κοριτσιών.

Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η εποχής των hippies. Το νεανικό, ελεύθερο κίνημα της αγάπης αγκάλιασε το casual μπλε τζιν, το οποίο θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύει την ελευθερία από το δομημένο ρουχισμό. Σε αυτή τη δεκαετία δημιουργικής έκφρασης, τα custom τζιν έφτασαν στο απόγειο τους . Τα κεντήματα, τα φωτεινά χρώματα, το πλύσιμο με πέτρα, τα στρας και τα μπαλώματα ήταν μόνο μερικές από τις τάσεις της εποχής. Η σιλουέτα επέβαλε χαμηλοκάβαλα καμπάνα τζιν παντελόνια και τζιν jacket .

Η μανία για τα τζιν συνεχίστηκε και το 1970 όπου γίνονται το σύμβολο της φρεσκάδας και του Αμερικάνικου σεξαπίλ. Ιέρειες του healthy looking της εποχής τα sex symbols Farrah Fawcett και Lauren Hutton. Την εποχή εκείνη κάνουν επίσης την εμφάνιση τους οι τζιν φούστες και τα γιλέκα.

Η δεκαετία του 80 ήταν η εποχή όπου οι σχεδιαστές μόδας υιοθετούν στις συλλογές τους το denim. Η μόλις 15 ετών τότε Brooke Shields ποζάρει για τη καμπάνια του οίκου Calvin Klein με το μότο ” τίποτα δεν μπαίνει ανάμεσα σε εμένα και τα Calvins μου.”. Τα τζιν γίνονται σύμβολα στάτους και τα brands Calvin Klein, Jordache και Gloria Vanderbilt τα πιο περιζήτητα στα καταστήματα.

Η μόδα των denim αλλάζει το 1990 καθώς η περίοδος της grunge μόδας ξεκινάει. Τα τζιν γίνονται πιο casual και όχι τόσο στιλάτα. Το total denim look είναι η απόλυτη τάση όπως επίσης οι σαλοπέτες και τα σορτς. Οι άντρες από την άλλη έντονα επηρεασμένοι από την Hip-hop μουσική στρέφονται στα baggy jeans.

Στις αρχές του 2000 pop είδωλα όπως η Britney Spears και η Christina Aguilera κάνουν δημοφιλή τα υπερ χαμηλοκάβαλα τζιν. Το τζιν γίνεται και πάλι ρούχο που μπορεί να φορεθεί από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα και στο γραφείο . Όμως η μεγάλη αλλαγή έρχεται στα μέσα των 2000s όταν την επανάσταση τους κάνουν τα skinny jeans. Φοριούνται από όλους και brands όπως η 7 for all Mankind, Citizens of Humanity και Hudson Jeans απογειώνονται σε εισπράξεις.

Στη δεκαετία που διανύουμε σήμερα το τζιν εξακολουθεί να παραμένει key item για όλους. Κάθε ντουλάπα έχει σίγουρα ένα τζιν που μπορεί να φορεθεί σχεδόν με όλα. Τα trend που έχουν υιοθετηθεί είναι τα mom jeans, τα crop, και τα ψηλόμεσα vintage. Ότι και αν επιλέξετε μην ξεχνάτε ότι το jean σας κουβαλάει πάνω του μια τεράστια ιστορία.

Μέχρι την επόμενη φορά think pink.

Με πηγές από το racked.com και το liveabout.com

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.