promo214844124

Μόδα για αρχάριους #8 | Η έννοια πίσω από τον όρο “Haute Couture”.

*Γράφει η Ελένη Κόκλα-Βενέτικου. 

Η ονομασία haute couture μεταφράζεται ως η τέχνη της «υψηλής ραπτικής». Ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Παρίσι- είναι η μόδα στο απόγειό της. Τα ρούχα κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο με το χέρι και προσαρμόζονται πάνω στο σώμα του πελάτη, ενώ μια ειδικευμένη ομάδα σχεδιαστών, ραπτών και τεχνιτών εκπαιδεύονται στους κόλπους της haute couture για χρόνια. Μόνο 14 σχεδιαστές κατέχουν την άδεια από το γαλλικό Υπουργείο Βιομηχανίας, για να φέρουν την ετικέτα «haute couture» σήμερα. Για να ξεκινήσει την διαδικασία, ο κάθε οίκος θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ένα fitting, να παρουσιάσει 50 looks ανά χρόνο και να απασχολεί full-time τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό σε ένα εργαστήριο στο Παρίσι ( εξαιρέσεις υπάρχουν για μικρότερους οίκους).

Πόσο χρόνο χρειάζεται, για να κατασκευαστεί ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής;

150 – Το σύνολο ωρών που απαιτείται, για να δημιουργηθεί ένα απλό couture ένδυμα από την αρχή ως το τέλος.

1000 – Ο αριθμός των ωρών που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός φορέματος, που περιλαμβάνει λεπτό κέντημα και άλλες διακοσμήσεις.

6000+ – Ο αριθμός των ωρών που απαιτείται, για να φτιαχτούν οι πιο περίτεχνες τουαλέτες, με κεντήματα και διακοσμητικά στοιχεία.

Παρά τις υψηλές τιμές των μεμονωμένων ενδυμάτων, η haute couture δεν θεωρείται κερδοφόρα επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, πολλοί διάσημοι οίκοι χάνουν χρήματα από αυτό το κομμάτι της δουλειάς τους.

Ποιος αγοράζει αυτά τα ρούχα;

Οι πελάτες της haute couture σήμερα είναι πολύ νεότεροι από τους Ευρωπαίους αριστοκράτες και τους νεόπλουτους της Αμερικής, που χρηματοδοτούσαν την οικονομία της μόδας του Παρισιού πριν από περίπου έναν αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι couturiers διέκριναν ένα καινούργιο αγοραστικό κοινό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, την Ρωσία, την Κορέα, την Βραζιλία, την Κίνα. « Οι γυναίκες από την Μέση Ανατολή είναι οι κορυφαίοι αγοραστές μας και είναι πιθανό τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν», δήλωσε ο Jefry Aronsson, chief executive της Emanuel Ungaro, το 2011.

Κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, περισσότεροι από 30 σχεδιαστές συγκεντρώνονται στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, για να παρουσιάσουν τις συλλογές τους. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς είναι μόνιμα μέλη του Chambre syndicale de la haute couture. Οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν σε αντίστοιχους οίκους –όπως Valentino, Elie Saab, που έχουν την παραγωγή τους εκτός Παρισιού-και σε «guest μέλη».

Γνωρίστε τους επίσημους 14 σχεδιαστές – καλλιτεχνικούς διευθυντές πίσω από του διάσημους οίκους της γαλλικής haute couture.

Adeline André:

Alexandre Vauthier:

Alexis Mabille:

Chanel:

 Christian Dior:

Franck Sorbier:

Givenchy:

Jean Paul Gaultier:

Julien Fournié:

Maurizio Galante:

Schiaparelli:

Stéphane Rolland:

Πηγή: Vogue.com

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.