night-snack

“Διατροφικοί μύθοι.” Aπό τη διαιτολόγο Μαίρη Ρωμανίδου.

  • Δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ: για την ακρίβεια το καλύτερο είναι να τρώμε ελαφρά 2-3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Το σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου λειτουργεί κανονικά μεν με μειωμένο ρυθμό δε, έτσι χρειάζεται ενέργεια. Επιλέγουμε ένα ελαφρύ γεύμα λοιπόν.
  • Οι μπανάνες παχαίνουν: ΌΧΙ! Εάν τις τρώμε με μέτρο δεν μας παχαίνουν. Οι μπανάνες είναι πολύ παρεξηγημένο φρούτο καθώς περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε κάλιο και είναι αρκετά ευεργετικές ως γεύμα μετά την άσκηση. Όντας πλούσιες σε σάκχαρα, επιλέγουμε να τρώμε άγουρες μπανάνες.
  • Το λευκό ψωμί παχαίνει: Το λευκό ψωμί έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τον ολικής αλέσεως. Η διαφορά τους είναι ότι το ολικής περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, έτσι, αφού αποφασίσουμε να αφαιρέσουμε το λευκό ψωμί από τη διατροφή μας και εντάξουμε κάποιο άλλο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  • Η σοκολάτα παχαίνει: ΌΧΙ! Μέτρον άριστον και εδώ, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα είναι πολύ καλό για την υγεία μας.
  • Οι υδατάνθρακες παχαίνουν: Αναλόγως. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν καίριο ρόλο για τη λειτουργεία των κυττάρων και του σώματος μας. Καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες που αργούν να υποστούν πέψη και έτσι δεν αυξάνουν άμεσα το γλυκαιμικό δείκτη στο αίμα μας. Τέτοιοι είναι το ψωμί ολικής, τα φρούτα, τα λαχανικά και τρόφιμα που περιέχουν φυτικές είναι. Καλό είναι να αποφεύγουμε απλά σάκχαρα όπως αυτά που βρίσκονται στα γλυκά, στα αλλαντικά και στα δημητριακά που έχουν υποστεί ραφινάρισμα
  • Τα προϊόντα light δεν παχαίνουν: Μέγα λάθος. Όλα τα προϊόντα light έχουν μια ορισμένη δομή, για να ονομαστούν light σημαίνει ότι αφαιρέθηκε είτε το λίπος είτε τα σάκχαρα από αυτά. Αφού αφαιρεθούν ένα από τα δύο αυτά συστατικά η δομή του τροφίμου αλλάζει και χρειάζεται να συμπληρωθεί είτε περισσότερο λίπος, είτε περισσότερα σάκχαρα ώστε να είναι οργανοληπτικά αποδεκτό από το αγοραστικό κοινό. Θα πρότεινα, να κοιτάμε πάντα τις ετικέτες και το θερμιδικό περιεχόμενο τους .
  • Τρώγοντας λιγότερο αδυνατίζουμε: Λάθος. Τρώγοντας σωστά αδυνατίζουμε. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρείαζεται καύσιμα διότι ακόμα και σε πλήρη ακινησία για τις ζωτικές του λειτουργείες καταναλώνει ενέργεια. Σημασία έχει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σε θρεπτικά συστατικά σιτηρέσιο ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί σωστά και να κάνει καλύτερες καύσεις.
  • Η καστανή ζάχαρη είναι η καλύτερη: Η καστανή ζάχαρη περιέχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την άσπρη, η μόνη διαφορά τους είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.
  • Πρέπει να κάνουμε detox δίαιτες: Οι υγιείς οργανισμοί έχουν το δικό τους μηχανισμό αποτοξίνωσης των άχρηστων ουσιών (νεφρά, συκώτι), δεν χρειάζεται να οδηγούμαστε σε ακρότητες. Μπορεί να είναι επικίνδυνες.
  • Πίνουμε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα: Πίνουμε όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας. Δεν είναι δυνατόν να καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα νερού το καλοκαίρι που έχει ζέστη και το χειμώνα που δεν ιδρώνουμε το ίδιο. Επίσης ένας άνθρωπος που γυμνάζεται χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
  • Το λεμόνι ῾῾καίει῾῾το λίπος: Δεν υφίσταται αυτή η έκφραση. Δεν υπάρχουν λιποδιαλύτες που εισέρχονται στον οργανισμός μας και έχουν ως στόχο να διαλύσουν τα λίπη! Η απώλεια λίπους στο σώμα μας γίνεται με σωστή διατροφή και άσκηση, εξατομικευμένα.
0 shares
Η Μαίρη Ρωμανίδου είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος "Διατροφής και Διαιτολογίας" στην Κρήτη (ΑΤΕΙ) με θέμα πτυχιακής διατριβής . Οι μεταπτυχιακές σπουδές της έγιναν στο Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθήνας, στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με κατεύθυνσή την συντήρηση, επεξεργασία και καινοτομία τροφίμων (Master in Food Science, processing, preservation, innovation). Έχει εξειδικευθεί ως Μaster Practitioner on Eating Disorders & Obesity υπό την αιγίδα του κέντρου διατροφικών διαταραχών της Αγγλίας. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Feeding America’s Bravest, του πανεπιστημίου Ηarvard TH CHAN of public Health Είναι μέλος της ΕSPEN, της GRESPEN, της ΕΔΔΕ και εξωτερικός συνεργάτης του μικροβιολογικού- διαγνωστικού ιατρείου ''Αιμοανάλυση Ἐβρου''.