ttttttttttttttttttt

Τι είναι πραγματικά το “Boho Style”;

*Γράφει η Όλια Λύκου.

Όροι όπως το «Boho-Style», «Boho-Fashion» και «Boho-Interior» κατακλύζουν τον κόσμο μας τόσο στα social media όσο και έξω από αυτά. Αλλά τι ουσιαστικά σημαίνει «Boho» ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη λέξη και πως έχει μπερδευτεί με άλλα τόσα looks και στυλ;

Η λέξη boho είναι συντομογραφία της λέξης bohemian, προέρχεται από μια ομάδα μη συμβατικών, Γάλλων καλλιτεχνών όπως ποιητές, λογοτέχνες και ζωγράφοι, η οποία έζησε το 1930 και αντιδρούσε στον τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης. Οι μποέμ δημιούργησαν τη δική τους εικόνα η οποία είχε ως κύριο σκοπό να ξεχωρίζει από τη μάζα. Τα χαρακτηριστικά των μποέμ ήταν η αδιαφορία για τη ζωή και τις έγνοιες της, η ξενοιασιά, η διαρκής ευθυμία, η σπατάλη χρημάτων, τα όνειρα για νέα και μεγαλύτερα έσοδα, έτσι που να μπορούν να εξασφαλίσουν και για την επόμενη ημέρα τον ίδιο τρόπο ζωής. Το να είσαι μποέμ εκείνη την εποχή δεν ήταν μόδα αλλά στάση ζωής και τρόπος έκφρασης. Οι μποέμ είχαν μια δική τους ιδεολογία σχετικά με την τέχνη, την κοινωνία,τα πολιτικά πιστεύω αλλά και τη σεξουαλικότητα. Διαφοροποιούνταν στον τρόπο ντυσίματος, στο τρόπο διακόσμησης των σπιτιών τους αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπιζαν το χρήμα και χρήση του. Γνωστοί “μποέμ” ήταν ο ποιητής Πωλ Βερλαίν αλλά και ο ζωγράφος Γκωγκέν.

Η μποέμικη μόδα δεν επηρεάζεται μόνο από το μποέμικο κίνημα που ξεκίνησε στο Παρίσι, αλλά προέρχεται και από τις νομάδες που προέρχονται από τη Βοημία στην Τσεχική Δημοκρατία.Η ομάδα που ονομάζεται Τσιγγάνοι ή Ρόμα λέγεται “bohemiens” στα γαλλικά. Μην τους μπερδεύετε όμως με τους Ρομά που σας έρχονται στο μυαλό , αλλά και ούτε με το gipsy look. Είναι ομάδες που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τους κυρίαρχους πολιτισμούς των κοινωνιών τους, ομάδες που εμπνέουν τόσο περιφρόνηση όσο και φθόνο.
Από τη στιγμή που οι δύο αυτές ρίζες ενώθηκαν, το ύφος των ρούχων είναι αποτέλεσμα από ένα όμορφο μείγμα χρωμάτων, σχεδίων και υφασμάτων.

Αντί να ακολουθήσουν την κλασική μόδα οι μποέμ στράφηκαν σε άκρως αντίθετες επιλογές από τη μπουρζουαζία (Είναι γαλλική λέξη και προέρχεται από τη λέξη “bourgeois“, που σημαίνει “κάτοικος μιας πόλης”.Ο όρος έχει συνήθως αρνητική χροιά και χρησιμοποιείται υποτιμητικά υποδηλώνοντας συντηρητισμό και αντιδραστικότητα). Επέλεγαν αντί για σφιχτά και αυστηρά ρούχα με σκληρά υφάσματα, μακριά ανάλαφρα και άνετα. Απέφευγαν το γκρι και το καφέ χρώμα και προτιμούσαν το άσπρο, το πράσινο και το κόκκινο. Μαζί με τις τσέχικες επιρροές, το boho ύφος σύντομα απέκτησε υπόσταση αλλά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. αγκάλιασε επιρροές από άλλους πολιτισμούς και έμεινε γνωστό έως σήμερα.

Το boho chic έγινε αργότερα γνωστό στο ευρύ κοινό στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Το συγκεκριμένο στυλ χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον, συνεπώς τα ρούχα που επιλέγονται είναι από φυσικά υλικά και πολλές φορές secon-used. Αν θέλετε να εντάξετε το συγκεκριμένο στυλ στην γκαρνταρόμπα σας θυμηθείτε πως πρέπει να επιλέξετε ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε αρμονικά με το σώμα σας και τη φύση. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο boho chic look. Γενικά το boho look είναι κατά κύριο λόγο ένα χειμερινό look αλλά με κάποιες παραλλαγές μπορεί να γίνει και καλοκαιρινό.

Φορέστε τα διαφορετικές υφές και μοτίβα ρούχων το ένα πάνω στο άλλο. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο look έχει ρίζες από τις νομάδες που ταξίδευαν με όλα τους τα υπάρχοντα, αυτό σημαίνει ότι έβαζαν τα ρούχα του το ένα πάνω σε άλλα τόσο για να κρατηθούν ζεστοί όσο και για να μην κουβαλάνε τεράστιο βάρος. Επιλέξτε μακριές αέρινες φούστες σε άνετη γραμμή καθώς και φορέματα. Συνδυάστε τες με γιλέκα δερμάτινα , γούνινα ή τζιν. Φυσικά μην ξεχνάτε πως τα κεντήματα έχουν την τιμητική τους σε οποιοδήποτε ρούχο και αν επιλέξετε.

Για παπούτσια σας προτείνουμε μποτάκια σε γήινους τόνους αλλά και σανδάλια για πιο καλοκαιρινό σύνολο. Για τσάντα κρατήστε οτιδήποτε έχει κρόσσια, κεντήματα και γούνα.
Χρησιμοποιήστε ζώνες, κασκόλ και καπέλα για να ολοκληρώσετε το σύνολο σας. Αν νιώθετε ότι εξακολουθεί να λείπει κάτι από την εμφάνιση σας, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα καπέλο, ένα κασκόλ ή μια ζώνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα όμορφο κασκόλ ή μαντήλι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να το φορέσετε γύρω από το λαιμό σας, να το στρώσετε πάνω από τους ώμους σας ή ακόμα να το φορέσετε γύρω από τη μέση σας ως ζώνη.

Προσθέστε και μερικά κοσμήματα. Επιλέξτε φυσικούς τόνους και αποφύγετε κοσμήματα που είναι πλαστικά. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε κομμάτια που σας αρέσουν και είναι κατασκευασμένα από δέρμα (αποφύγετε αυτό αν είστε vegan), κοχύλια, χάντρες και ύφασμα. Το ξύλο είναι εξαιρετικό υλικό για κοσμήματα. Επιλέξτε επίσης, χειροποίητα κοσμήματα σε έντονα σχήματα και μεγέθη. Αναζητήστε τους καλλιτέχνες του δρόμου, οπού εκθέτουν τα υπέροχα έργα τους στην πόλη και συμπληρώστε το look σας.

Κρατήστε το μακιγιάζ σας απλό. Η ουσία του boho είναι μια πολύ φυσική και φρέσκια εμφάνιση. Εάν δεν θέλετε, δεν χρειάζεται να φορέσετε καθόλου make up. Το έντονο μακιγιάζ είναι γενικά εκτός θέματος. Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι απλά η αντηλιακή σας κρέμα. Για τα μαλλιά σας πιάστε τα σε χαλαρές πλεξούδες ή αφήστε τα ατημέλητα να πέφτουν στους ώμους.

Μέχρι την επόμενη φορά… think pink.
Με στοιχεία από: Wikipedia, anoukhandthesea.com, wikihow.com, pinterest

*Πρώτη δημοσίευση Ιούνιος 2018.

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.