15726421_1892040107686139_6936607373363621951_n

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Mάριος Καραβασίλης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο www.paramano.gr.

Ο Μάριος είναι μια περίεργη προσωπικότητα. Είναι ένα κοινωνικό, αγαπητό και χαρούμενο παιδί, που όλοι νομίζουν ότι τον ξέρουν καλά, αλλά πιστεύω ότι λίγοι ξέρουν όλες τις πτυχές του. Είναι ταλαντούχος, πολυάσχολος, ευγενικός και μοιάζει, τουλάχιστον, ακούραστος! Είμαι πολύ χαρούμενος, που θα γνωρίσουμε λίγο παραπάνω ένα σχεδιαστή με άκρως θεατρικά ενδύματα, ένα σχεδιαστή που θα μπορούσε με απόλυτη επιτυχία να ντύσει όλους τους ήρωες των παραμυθιών, που όταν ήμασταν μικρά παιδιά λατρεύαμε. Επιτυχημένος και αναγνωρισμένος στο χώρο της μόδας στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό κάνει τα βήματα του και εκτός συνόρων και του ευχόμαστε το ταξίδι του αυτό, να τον οδηγήσει εκεί που αυτός έχει ονειρευτεί και να του χαρίσει υπέροχες στιγμές! Μαζί μας στη συνέντευξη της Πέμπτης ο Μάριος Καραβασίλης!

https://www.facebook.com/MK-by-Marios-395370053977477/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100006405035525&pnref=lhc

*Credits cover photo: Apostolis Anastasopoulos 

Ασχολείσαι με πάρα πολλά πράγματα, που πραγματικά δε μπορώ να μη σε ρωτήσω τι απαντάς, όταν σε ρωτάνε “Τι δουλειά κάνεις”;

Η αλήθεια είναι ότι στο βιογραφικό μου έχω σπουδάσει και έχω ταλαντευθεί επαγγελματικά με αρκετές ειδικότητες… Από μουσική , χορό , θέατρο ( έχοντας ιδρύσει μάλιστα στο παρελθόν και δική μου θεατρική εταιρία ) και πριν 5 χρόνια σπούδασα σχέδιο μόδας, πατρόν και styling. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν ασχολούμαι επαγγελματικά με το Fashion & Costume designing . Όσοι γνωρίζουν λοιπόν την δουλεία μου, εύλογα καταλαβαίνουν ότι ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά με την μόδα – με το brand «MK by Marios». Γενικότερα «βαριέμαι» τον εαυτό μου πολύ εύκολα και μου αρέσει να πειραματίζομαι επαγγελματικά . Σκέψου ότι έχω και ένα Café στην Καλλιθέα-οικογενειακή επιχείρηση-όπου κάνω ακόμα και τον barista κάποιες ώρες την ημέρα πέρα από την εργασία μου στο atelier . Έτσι βρίσκομαι σε συνεχή εγρήγορση… Σε όσους λοιπόν με ρωτούν τι δουλεία κάνω -στην ερώτηση αυτή απαντώ : Τα κάνω όλα και συμφέρω ! ( Σαφώς γέλια…!!! )

Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με τη μόδα;

Ήταν η βαθύτερη μου ανάγκη να εξωτερικεύσω την δημιουργικότητα μου μέσα από τον χώρο της μόδας. Έχοντας σπουδάσει υποκριτική στην « Δραματική σχολή Αθηνών» όπως και προανέφερα, και ενώ δούλευα ενεργά στο χώρο του θεάτρου – στα πλαίσια αυτά, και τελείως αυτοδίδακτα τότε- δούλευα και ως ενδυματολόγος στις δίκες μου θεατρικές παραστάσεις. Αυτό ήταν ουσιαστικά και το κυριότερο έναυσμα για να σπουδάσω μετέπειτα σχέδιο μόδας και να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό.

Σε μια κουβέντα μας σε είχα ρωτήσει πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς ρούχα υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα και μου είχες απαντήσει ότι τα ρούχα σου δε ράβονται σύμφωνα με τα δεδομένα της υψηλής ραπτικής. Πως έχεις καταφέρει τα ενδύματα σου να δίνουν αυτή την αίσθηση;

Αρχικώς σ’ ευχαριστώ αν θεωρείς ότι τα ρούχα μου δίνουν την αίσθηση της υψηλής ραπτικής . Ακούγεται κολακευτικό αν και δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός αυτό. Όλα είναι θέμα αισθητικής. Σαφώς και τα ρούχα μου δεν ράβονται με τις προδιαγραφές τις υψηλής ραπτικής . Θα ήταν μεγάλη ασέβεια σε αυτούς που το κάνουν -και πίστεψε είναι ελάχιστοι Οίκοι μόδας που το κάνουν αυτό στην Ελλάδα . Στην Γαλλιά η Υψηλή Ραπτική (Haute Couture) προστατεύεται από τον νόμο, και μόνο όσοι πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές …( όπως υψηλή ποιότητα υλικών , handmade ραφή όπου απαιτείται , θα πρέπει ακόμα και να απασχολείς τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό στο εργαστήριο όπου ράβεις, και εφόσον τηρείς τις βασικές προδιαγραφές -ωστόσο γνωρίζω περνάς μέχρι και από ειδική επιτροπή για να σε καταχωρήσουν ότι δημιουργείς ρούχα υψηλής ραπτικής και να σου δώσουν πιστοποίηση !). Όλα τα παραπάνω λοιπόν απαιτούν και το αντίστοιχο κοστολόγιο κατασκευής, άρα και το αντίστοιχο κόστος προς τον πελάτη. Θα ήταν κοροϊδία λοιπόν να επωμισθώ έναν τόσο «βαρύ» τίτλο. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι δεν δίνω βάση στην ποιότητα τον υλικών που χρησιμοποιώ καθώς και στην ραφή των ρούχων μου. Όμως αυτό που στην ουσία κάνω είναι να απευθύνομαι περισσότερο στις «κατασκευαστικές ανάγκες» του θεάτρου ( όπου τις περισσότερες φορές είναι low budget ) και οφείλεις να δημιουργήσεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε γρήγορο διάστημα και με χαμηλό κόστος. Δεν κάνω λοιπόν δειγματισμό από εμπορικούς οδηγούς ρούχων στις συλλογές μου ,ούτε επίδειξη υψηλής ραπτικής. Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει για τα shows μου είναι μια ευκαιρία να συνδυάσω την μόδα με το θέατρο δημιουργώντας conceptual outfits πάντα με το αντίστοιχο mood – inspiration. Ήταν μια ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω αυτό και ευχαριστώ για το έναυσμα.

Είσαι ένας πιο θεατρικός σχεδιαστής, νομίζω η δουλειά σου το αποδυκνύει από μόνη της αυτό. Στην Ελλάδα της κρίσης πόσο εύκολο είναι να έχει κάποιος οικονομικό όφελος, ενώ σχεδιάζει πιο ιδιαίτερα ρούχα;

Στην ζωή όλα είναι επιλογές -και όλα έχουν το τίμημα τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο αν δεν πιστέψεις σε αυτό και δεν «πολεμήσεις» για αυτό. Γενικώς τίποτα δεν χαρίζεται δίχως «κόστος». Προσωπικά έχω σπαταλήσει πολύ χρόνο και κόπο -έχω «θυσιάσει» πολύτιμα πράγματα από την καθημερινότητα μου και σε προσωπικό αλλά και με οικονομικό κόστος για να «επενδύσω» σε αυτό που αγαπώ- την Μόδα. Σίγουρα το θεατρικό ένδυμα δεν επιφέρει πολλά κέρδη ως γνωστό. Πολλές φορές νοικιάζω τις δημιουργίες μου για διάφορα projects η’ δουλεύω και με costume made παραγγελίες . Πέρα από την μόδα όπως και προανέφερε ασχολούμαι και με την μαζική εστίαση έχοντας και το Café μου στο οποίο δουλεύω καθημερινά για να έχω ένα έξτρα εισόδημα έτσι ώστε να μπορώ να δημιουργώ παράλληλα με την μόδα. Στην σύγχρονη Ελλάδα με ότι και αν καταπιαστεί κάνεις είναι δύσκολο. Η μόδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση λοιπόν. Αν κάνεις όμως αυτό που επιθυμείς, με ποιότητα και σεβασμό προς το κοινό, θεωρώ ( όσο και αν ακούγεται ονειροπόλο ) θα έρθει η μέρα που θα ανταμειφτείς και τότε είναι που θα πρέπει να είσαι ακόμα πιο «προσγειωμένος». Όλα είναι θέμα παιδείας. Ακόμα και το εμπόριο.

Έχεις καταφέρει να αναγνωριστείς και εκτός Ελλάδος και μάλιστα πρόσφατα μια δημιουργία σου φιλοξενήθηκε σε πολύ αναγνωρισμένα sites και περιοδικά του εξωτερικού. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας Έλληνας σχεδιαστής, στην προσπάθεια του να “περάσει” τα σύνορα;

Θα είμαι αμετάκλητος σε αυτό – αλλά σε πληροφορώ καμία δυσκολία. Η «φιλοσοφία» της μόδας και οι άνθρωποι που την περιβάλλουν είναι η ίδια παντού. Τα πάντα είναι θέμα τύχης, συγκυριών και πως τo διαχειρίζεσαι μετά. Αν θες προσωπικά μπορώ να σου πω ότι είμαι από τους πιο τυχερούς (από την νέα γενιά σχεδιαστών) καθώς το μεγαλύτερο προβάδισμα το πήρα από την Ελληνική εβδομάδα μόδας “Athens Xclusive Designer Week” όταν το 2015 με βράβευσε με το “Best Trend Setter” award. Αυτό είχε ως έπαθλο να δείξω την πρώτη μου συλλογή “Methexis f/w15-16” στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο “Serbia Fashion Week” . Όλες οι επόμενες συμμέτοχες μου στο εξωτερικό, απλώς λειτούργησαν μετά σαν «ντόμινο» από τις επαφές και τις γνωριμίες που έκανα. Με βεβαιότητα λοιπόν μπορώ να σου πω, πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από το εξωτερικό, και όσο εύκολο η δύσκολο είναι να καταφέρεις πράγματα στην Ελλάδα , το ίδιο δύσκολο είναι και έξω – στον τομέα της μόδας τουλάχιστον. Ως Έθνος είμαστε ξενομανής και μας αρέσει να εξιδανικεύουμε τα πάντα σε ότι αφορά το εξωτερικό – το θετικό είναι η υλική ευημερία των εξωτερικών διοργανώσεων , αγαπούν και στηρίζουν την Ελληνική μόδα και μας αγαπούν σαν λαό. Προσωπικά έχω βοηθηθεί αρκετά από αυτό.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους και έχεις καταφέρει πολλά πράγματα. Αν σου έλεγα από την μέχρι τώρα πορεία σου, να μου ξεχωρίσεις ένα πρόσωπο ή μια στιγμή, ποιο/α θα διάλεγες;

Δεν θα ήταν ευγενικό να ξεχωρίσω κάποια συνεργασία – η κάθε μια έχει την δική της θέση στην καρδιά μου, και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα καριέρα μου ως σχεδιαστής η’ στο τομέα του styling. Αν όμως θα έπρεπε να σου απαντήσω για μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου στην μόδα, αυτή θα ήταν όταν είδα το όνομα μου γραμμένο και εικόνες από την συλλογή μου στην Ιταλική “VOGUE” ,και μάλιστα με πολύ καλή κριτική. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή !

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια; Προγραμματίζεις γενικά τη ζωή σου;

Σε πρώτο πλάνο χρειάζομαι ένα επαγγελματικό restart. Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι με διάφορα projects στην μόδα nonstop. Χρειάζομαι λοιπόν να κάνω focus στα επόμενα επαγγελματικά μου σχεδία- που σίγουρα θα αποτελέσουν και κομβικό σημείο στην ζωή μου- καθώς θα έχουν πιο commercial χαρακτήρα και προβολή. Αυτό όμως είναι κάτι που θα σε ενημερώσω αναλυτικά στο προσεχές μέλλον.

Πάντα ζητάω από τους σχεδιαστές, να δώσουν μια συμβουλή σε όλα τα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τι θα συμβούλευες εσύ ένα παιδί, που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα.

Να έχουν πιστή σε αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν. Να μην απογοητεύονται , να αγαπούν και να υπηρετούν την μόδα για την μόδα και όχι μόνο για την «λαμπερή» πλευρά της – αυτή είναι κάτι που σίγουρα κάποια στιγμή λήγει και τότε μένεις εσύ και οι δημιουργίες σου. Άρα πρέπει να είμαστε αυθεντικοί και «ανθεκτικοί»!

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.