IMG_7023

Ιωακείμ Μητάκος… ένας νέος, ευγενικός, ταλαντούχος σχεδιαστής!

Τον Ιωακείμ τον γνώρισα στο ατελιέ της σχεδιάστριας Ourania Kay. Για την ακρίβεια με υποδέχτηκε όλο ευγένεια και με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά! Από τότε όποτε τον συναντώ, είναι πάντα χαμογελαστός και σε χαιρετάει ευγενικά και γλυκά. Θυμάμαι έντονα τη στιγμή, που κέρδισε το βραβείο “Best New Designer” στην AXDW, ήμουν στην αίθουσα και δε θα ξεχάσω τα μάτια του, που έλαμπαν από χαρά και υπερηφάνεια. Είναι πολύ όμορφο να συναντάς ανθρώπους με ταλέντο, που ταυτόχρονα διέπονται από ευγένεια και καλοσύνη. Αυτός λοιπόν είναι ο Ιωακείμ Μητάκος, ένας νέος, ονειροπόλος, ταλαντούχος σχεδιαστής!

Ιωακείμ Μητάκος. Τι πρέπει να ξέρουμε για εσένα; Πες μας λίγα λόγια, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Ονομάζομαι Ιωακειμ Μητακος, κατάγομαι από ένα μικρό χωριό κοντά στην Καβάλα , το Ελευθερές. Από πολύ νεαρή ηλικία είχα εκφράσει την αγάπη μου για τη μόδα και το σχέδιο. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές του στο τμήμα φιλολογίας του Α.Π.Θ, κατέβηκα στην Αθήνα όπου και είχα τη χαρά να σπουδάσω  σχέδιο μόδας, πατρόν και styling στη σχολή “Βελουδάκης”.  Έχω κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές  του “Fashion Erotokritos Contest”  και το πρώτο βραβείο , “Best new Designer”, στο διαγωνιστικό τμήμα του AXDW. Στο παρελθόν έχω εργαστεί σαν συντάκτης μόδας σε free press περιοδικό, σαν βοηθός σχεδιαστή στο ατελιέ της “Ourania Kay” και στο ατελιέ υψηλής ραπτικής του οίκου “Laskaris”,  ενώ παράλληλα έχω δημιουργήσει κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και video art.

Πως και πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μόδα;
Σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου  ασχολούμαι  με τα ρούχα… θυμάμαι σαν παιδάκι να παίζω με τις κρεμάστρες και να προσπαθώ να συνδυάσω τα ρούχα. Μου άρεσε πολύ να σχεδιάζω ατέλειωτες ώρες, μόνο που κάποια στιγμή δεν μου αρκούσε αυτό, ήθελα να δω τα σχέδια μου να παίρνουν σάρκα και οστά… έτσι η πρώτη μου απόπειρα, εντελώς αποτυχημένη, να ράψω ένα μικρής κλίμακας ρούχο, ήταν στα εννιά μου. Στην ενήλικη ζωή μου, επαγγελματικά κινούμε στον χώρο της μόδας τα τελευταία 6 χρόνια.

Άμα έπρεπε να σου ζητήσω να μου αναφέρεις μόνο ένα σημαντικό γεγονός, που έχει συμβεί στη σχεδιαστική σου καριέρα μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ποιο θα διάλεγες;
Θα αναφέρω τη βραδιά που πήρα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές του Athens Xclusive Designers Week, νομίζω πως ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου.

Πως θα χαρακτήριζες το brand σου; Και ποιους στόχους έχεις για αυτό;
Είναι δύσκολο να περιγράψω με λίγες λέξεις τα χαρακτηρίστηκα του brand μου. Είναι δυναμικό, είναι μοντέρνο, με ένα νεανικό ενθουσιασμό, είναι σοφιστικέ, είναι θηλυκό και πολύ ρομαντικό. Απευθύνεται στη σύγχρονη ,δυναμική,  ανεξάρτητη γυναίκα, που διακατέχεται από έντονο νεανικό ενθουσιασμό, δίψα για ζωή, είναι αυτόνομη, σεξυ, χωρίς ποτέ να γίνεται χυδαία  και ρομαντική, χωρίς να ξεχνά ποτέ τη θηλυκή της ταυτότητα. Για μένα το brand είναι σαν παιδί μου… θέλω να το δω να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει , να ανοίγει τα φτερά του και να πετάξει όσο πιο μακριά γίνεται.

Έχεις πολλές Ιαπωνικές επιρροές και γενικά αυτό περνάει και στις συλλογές σου. Ποια άλλα στοιχεία εκτός αυτού σε εμπνέουν και σε χαρακτηρίζουν ως σχεδιαστή;
Αγαπώ πάρα πολύ το σκοτεινό ρομαντισμό που βγάζει το γκόθικ κίνημα. Μου αρέσει ο ρομαντισμός που συναντά κανείς στους κλασικούς ζωγράφους, ποιητές και γλύπτες. Με εμπνέει η αυστηρότητα της γεωμετρίας του Bauhaus κινήματος, όπως αυτό εκδηλώθηκε μέσα στη ζωγραφική. Η ομορφιά της Art Deco και της Art Nouveau, η ατμόσφαιρα της Belle Époque. Μα πάνω απ’όλα με εμπνέει η μουσική!!!

Με ποια υλικά-υφάσματα αγαπάς να δουλεύεις; Έχεις συγκεκριμένες προτιμήσεις;
Αν θα έπρεπε να κατονομάσω ένα ως αγαπημένο μου ύφασμα , αυτό δε θα ήταν άλλο από την μεταξωτή οργάντζα. Την λατρεύω!!! Είναι διαφανή χωρίς να σουπλάρει, είναι σταθερή και εύθραυστη ταυτόχρονα. Μπορείς να τη δαμάσεις και να δημιουργήσεις volume!!

Να πιστεύουν στα όνειρα τους και να προετοιμάζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα γίνεται, για την ώρα που θα τα ζήσουν.

Περιέγραψε μας τα στάδια της δουλειάς σου, από τη στιγμή που εμπνέεσαι μια συλλογή μέχρι την τελική δημιουργία της.
Μόλις εντοπίσω το θέμα, ξεκινώ να συλλέγω εικόνες, πληροφορίες η οτιδήποτε μου κίνησε το ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα. Αφού ολοκληρώσω το “Mood Board” ξεκινάω να σχεδιάζω και να σχεδιάζω και να σχεδιάζω… μετά έρχεται η ώρα, η δύσκολη ώρα , που πρέπει να επιλέξω ποια σχέδια θα απαρτίσουν τη συλλογή και ποια θα πρέπει να τα θυσιάσω. Αυτό πιστεύω πως είναι το πιο κρίσιμο σημείο της δημιουργίας, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με κάποιες λάθος επιλογές αυτό που θα προκύψει να μην είναι συλλογή. Στη συνέχεια ασχολούμαι με τα πατρόν, με την κοπή και αμέσως μετά με τη συναρμολόγηση. Τα ρούχα τώρα έχουν φύγει από τα δικά μου χέρια και τα έχουν αναλάβει οι μοδίστρες. Γίνονται οι πρόβες, διορθώνονται οι οδηγοί και έτοιμη η συλλογή.

“Dokusei”… η νέα σου συλλογή. Μίλα μας λίγο για αυτήν.
Dokusei: στα ιαπωνικά σημαίνει δηλητηριώδης. Η έμπνευση της συλλογής μου δόθηκε μέσα από τα κινούμενα σχέδια και πιο συγκεκριμένα από το πως αποδίδουν το χρώμα του δηλητηρίου. Η συλλογή για την άνοιξη και καλοκαίρι του 2017 είναι μια φρέσκια, θηλυκή, νεανική, αρκετά γεωμετρική, με μια παιχνιδιάρικη και λίγο δηλητηριώδης διάθεση.

Είσαι από τους πιο νέους σχεδιαστές, πιστεύεις οτι υπάρχει χώρος για μια νέα γενιά σχεδιαστών ή είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ξεκινήσει μέσα στην κρίση;
Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν το ξεκίνημα, ειδικά των νέων σχεδιαστών, ωστόσο πιστεύω πως χώρος υπάρχει για όλους, απλά είναι στο χέρι του καθενός πως θα διαχειριστεί την υφιστάμενη κατάσταση και πως θα μετατρέψει το αρνητικό πρόσημο σε θετικό για την δημιουργικότητα του.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσεις μια συμβουλή σε όλους τους νέους σχεδιαστές μόδας.
Να πιστεύουν στα όνειρα τους και να προετοιμάζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα γίνεται, για την ώρα που θα τα ζήσουν.

https://www.facebook.com/ioakeimmitakosofficial/?fref=ts

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.